Home

Ik ben Ad Tiggeler, ik ben 61 jaar, getrouwd met een heel lieve vrouw en we hebben twee kinderen van 30 en 28 jaar. Mijn vrouw en ik wonen in Amersfoort, we hebben daarvoor 21 jaar in Hoevelaken gewoond, mijn zoon en dochter wonen elders.

We zijn verhuisd naar Amersfoort , waar we een appartement hebben betrokken in de oude binnenstad. 

Ik ben met deze site begonnen om, ten eerste mensen met mijn verzameling ansichtkaarten over Amsterdam bekend te maken, en ten tweede zag ik het als een therapie om mijn geheugen te trainen. 

Ik heb op 25 februari 2000 een beroerte of een cva gehad. Je denkt in het begin dat een beroerte iets is voor oude mensen, niet iets voor iemand van 47 jaar! Maar ik heb in de tussentijd geleerd dat het er toch nog best veel zijn die een beroerte voor hun 50ste levensjaar krijgen. 

Na een aantal therapieŽn (ik ben zo'n 1 1/2 jaar bezig geweest) moet je het daarna toch helemaal alleen doen. Deze therapieŽn heb ik in Amersfoort in het Meanderziekenhuis locatie Elisabeth en in Amsterdam in het Revalidatie Centrum Amsterdam (RCA) gelopen, het heeft zoals gebruikelijk in de gezondheidszorg een andere naam gekregen Reade. Aan de beroerte heb ik eigenlijk alleen cognitieve problemen over gehouden. Zoals afasie, moeheid, allergisch voor geluid, vergeetachtigheid, problemen met lezen, het herkennen van mensen, tja er zijn nog meer zaken maar dat ben ik vergeten.

Mijn werk als bedrijfsarts  bij de Arbo Unie te Hilversum, kon ik helaas niet meer uitvoeren, tja een arts die aan bovengenoemde lijdt daar kan je als arbodienst niets meer mee, dumpen dan maar.

Maar ik kon nog wel tussen de rustperiodes door vrijwilligers werk doen. 

Als hoofdtaak heb ik het op orde maken van de bibliotheek van de Salesianen van Don Bosco in Soest. Ik ga er een dagdeel per week naar toe, toen ik er twee dagdelen naar toe ging was ik kapot na afloop. De rest van de dag had mijn vrouw dan ook niets meer aan mij.

 Ik ben een van de redactieleden  van de website van de geloofsgemeenschap van Sint Franciscus Xaverius en van de grote parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort.  Ook ben ik bezig als koster en een van de Zandwachten.  

Samen met mijn vrouw ga ik enkele malen per week naar een fitnesscentrum hier vlak in de buurt  www.lifecity.nl , het heeft buiten een hele grote fitnessruimte ook een grote sauna, wat wil je nog meer. Ik ben gestopt met golfen, wat ik heel jammer vond, maar aangezien ik hier toenemend rugklachten van kreeg, en na tweemaal aan een hernia geopereerd te zijn, ben ik wat voorzichtiger geworden. Maar daarvoor in de plaats is het zwemmen gekomen, wat ik een maal per week doe in een heel rustige omgeving. Van de Gemeente Amersfoort kreeg ik een brief waarin aangegeven stond wat er voor 50+ te doen was in de stad aan sport, ik ben toen naar de Kanovereniging Keistad gegaan en ik ben lid samen met mijn vrouw. Elke vrijdag gaan we met een club van 6 man kanoŽn op de Eem of Amersfoort in. 

Mijn geheugen is een zeef, ik kan geen twee dingen te gelijk doen anders vergeet ik waar ik het eerst mee bezig was, dat was voor mij de uitdaging om een site op te gaan zetten. Gelukkig heb je op internet een aantal sites waar aangegeven staat hoe je zelf een site met frontpage kunt maken. Deze sites bezoek ik dagelijks. Dan maak ik zo'n pagina klein en mijn pagina maak ik ook klein zodat het bovenste deel van het scherm van mij is en het onderste gedeelte de andere site. En zo stap voor stap lukt het me om een site te maken.

Een teller plaatsen is me nog steeds niet gelukt, dus ik weet niet hoeveel bezoekers ik heb. Maar aan de reacties te zien moeten dat er toch wel een paar zijn. Gelukkig is er  iemand bij me langs geweest die de tellers heeft geplaatst, maar vraag me niet hoe hij het gedaan heeft . En op 18 juli 2005 had ik de 5000 bezoeker. Het bezoekers aantal is wat afgenomen, maar ook de tellers zijn wat van slag, zo heb ik bij ansichten 17000 bezoekers en bij de index pagina 16.000 bezoekers. (nov 2012)

Waarom een site over Amsterdam, als Amsterdammer blijf je toch verknocht aan je stad ook al woon er niet meer. Amsterdam heeft altijd een bijzondere plaats in mijn bibliotheek gehad, ik heb zo'n 12 meter boek over Amsterdam en daar kan je altijd wel wat uithalen. 

De items op deze site waarom heb ik ze gemaakt, dat komt zo.

 Mijn grootvader heeft ongeveer dertig jaar bij Spyker gewerkt aan de Amsteldijk als chef van de draaierijen. Het verhaal in de familie gaat dat hij zelfs aan de Gouden Koets gewerkt heeft, maar ik vond bij toeval in een boek over de Gouden Koets een foto waar hij op staat.  Als de man die werkzaamheden aan de as uitvoert. 

 Toen de  autofabriek failliet ging in 1925, begon hij voor zich zelf. Hij had een oude draaibank en nog andere zaken overgekocht uit de inboedel van de Spyker fabrieken en is voor zich zelf begonnen met  een motorrevisiebedrijf. Later kwamen hier twee van zijn zonen bij in. Zij waren het die de zaak na zijn overlijden in 1944 overnamen. Deze broers hebben tot hoge leeftijd in de draaierij gewerkt, Wil tot zijn 87ste en Arie tot zijn 85ste, ondertussen had mijn neef Wil de zaak overgenomen.  

Het is nu verleden tijd de zaak is met al zijn banken verkocht aan het Nationaal Automobiel Museum in  Wassenaar waar de zaak weer zal herrijzen zoals die ook in Amsterdam te zien was, maar dan in en museale opstelling. Dat was het plan, maar daar is niet veel van terecht gekomen, enkele zaken uit de Cornelis Trooststraat staan er maar lang niet alles.

Het Paleis voor Volksvlijt. Een gebouw van glas en ijzer dat in 1929 roemloos ten onder ging in een gigantische brand. Mijn vader die toen een jongen van 11 jaar was kreeg op de ochtend van de brand vrij om te gaan kijken naar de bluswerkzaamheden. Hij zat op school bij de St. Willibrorduskerk buiten de Veste in de Servaets Nouts straat, dat was op een steenworp afstand van het Frederiksplein. En toen ik op het Waterlooplein (1965) een ansichtkaart kocht van de brand was mijn interesse gewekt voor dit gebouw en de geschiedenis hiervan.

Mijn verzameling ansichtkaarten heb ik langzaam opgebouwd en u kunt de belangrijkste stukken eruit bekijken, als er een oude tekening bij wordt afgebeeld dan zijn dat allemaal tekeningen die ik zelf in de loop van 40 jaar op de kop heb getikt. Ook mijn  verzameling stereokaarten en albumine kaarten maken deel uit van deze verzameling.      

Ik ben in het verleden druk bezig geweest om een stamboom te maken van de familie Tiggeler (nieuw). Na onderzoek in Zwolle eind jaren 70 had ik een heel groot deel van de stamboom klaar, toen kwam de heer Gerritsen uit Enschede die ook met een stamboom onderzoek bezig was. Ik heb veel van zijn gegevens gebruikt, ook heb ik veel gehad aan de leden van familie Tiggeler, Berndsen en Deckers. Ik heb alles verwerkt tot wat het nu geworden is. Het is geen commerciŽle pagina dus ik neem aan dat het geen probleem oplevert, maar als iemand zich genoemd weet en niet wil dat zijn of haar gegevens bekend worden op internet laat hij of zij mij dan een e-mail sturen en ik maak hem of haar onleesbaar ( a.tiggeler@casema.nl). Maar eigenlijk is niemand traceerbaar via deze site. Ik heb ook een tweede stamboom(nieuw)  gemaakt, deze is flink kleiner dan de eerste, hij gaat van mijn zoon en dochter in rechte lijn naar boven maar dan alleen aan de Tiggeler kant. Verder heb ik van iedereen waar ik foto's van heb, deze als hyperlink gekoppeld aan de des betreffende naam.

Veel leesplezier op mijn site.

A.T.  14-11-2013