Lydi Ubbels

Wandtapijten in gobelintechniek

English version of this page

Ga naar:
Fotogalerie

Curriculum Vitae

Gobelins zijn geweven wandkleden waarbij de gekleurde inslaggarens naast elkaar en draad voor draad boven elkaar op een schilderachtige manier in de scheringdraden worden gelegd, om zo het gewenste beeld te vormen. De traditie van het beeldweven of gobelinweven, dateert al uit de tijd van de Kopten.

Gobelin is een eigennaam van een Franse verversfamilie uit de 16e eeuw. Door Hendrik IV werden twee vlaamse tapijtwevers uitgenodigd om de Franse tapijtindustrie op te zetten in het huis van de Gobelins. Lodewijk XIV heeft rond 1662 de Manufacture Royale des Gobelins opgericht. Tot op de dag van vandaag worden hier nog steeds wandtapijten, gobelins, geweven.

Daar gobelins zeer kostbaar zijn door de arbeidsintensieve manier van weven, komen de meeste opdrachten van de Staat.

De kunst van het gobelinweven bereikte in de 14e eeuw zijn hoogtepunt door de op natuurlijke wijze geverfde garens, het beperkte kleurgebruik en de soberheid van het ontwerp.

Een belangrijke functie bij de weverijen had de cartonnier. Een cartonnier tekende op ware grootte het carton voor de vervaardiging van een gobelin

Hij vertaalde de vˇˇrontwerpen in termen van wol en zijde.

Later, in de 16e en meer nog in de 17e eeuw ging in de tapijtkunst de schilderkunst overheersen. Kunstschilders kregen de leiding over de ateliers.

Door de Franse revolutie werd de tapijtnijverheid stilgelegd. Veel wandtapijten werden vernietigd en de Vlaamse ateliers verdwenen.

Pas na de Tweede wereldoorlog komt er weer een opleving door de Franse schilder Jean Luršat. Hij raakt geboeid door de weefkunst en gaat gobelins ontwerpen met een beperkt kleurgebruik.

Nu in de 21e eeuw is de belangstelling voor gobelins weer tanende. In Frankrijk zijn er nog enkele ateliers die hoofdzakelijk voor de Staat of voor de rijke oliestaten gobelins vervaardigen.

Lydi Ubbels is gefascineerd door de mogelijkheid om met gekleurde draden een weefsel te maken en daarin haar eigen beelden en emoties te vertalen.

Zij is nu ongeveer 20 jaar als gobelinontwerpster en weefster bezig. De techniek van het gobelinambacht boeit haar nog steeds

Door het exposeren van haar werk, het verzorgen van diapresentaties en het geven van lessen, wil zij proberen de belangstelling voor de traditie van het gobelinweven in stand te houden.

EXPOSITIES o.a. in

1990 Stadsmuseum, Woerden

1991 Streekmuseum Het Rondeel, Rhenen

1992 De Turfkelder , Schoonhoven

1994 Galerie de Telloor, Alkmaar

1995 STAA Galerie, Alphen aan de Rijn.

1996 Zeeweg Galerie, Rockanje

1997 Galerie Bloemrijk Vertrouwen, Oudkerk

1998 Stads Galerie, Gouda

1999 Galerie Collect-art, Amersfoort

2000 Museum Nairac, Barneveld

2000 Weverijmuseum Geldrop.

2002 Grote kerk Zwolle

2004 Huis de Lalaing, Oudenaarde, BelgiŰ

2004 Grote- of Lebuinuskerk, Zwolle 

Lydi Ubbels
á

Fotogalerie

 

Externe links:

Federatie Landelijk WeefKontaktLast updated 28-03-2004