Smart Home technologie

Smart Home technologie

Korte beschrijving

Domotica is de residentiële uitbreiding van gebouwautomatisering. Het is de automatisering van het huis, huishoudelijk werk of huishoudelijke activiteit. Domotica kan gecentraliseerde controle van de verlichting omvatten, HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning), apparaten, veiligheidssloten van poorten en deuren en andere systemen, om verbeterde gemak, comfort, energie-efficiëntie en veiligheid te bieden. Domotica voor ouderen en gehandicapten kunnen zorgen voor meer kwaliteit van leven van mensen die anders verzorgers of institutionele zorg zou kunnen vereisen.


De populariteit van domotica neemt de laatste jaren sterk toe en is toe te schrijven aan een veel hogere betaalbaarheid en eenvoud via smartphone en tablet-connectiviteit. Het concept van het "internet der dingen" is nauw verbonden met de popularisering van domotica.


Een domotica systeem integreert elektrische apparaten in een huis met elkaar. De technieken van domotica omvatten gebouwautomatisering, alsmede de controle van de binnenhuis activiteiten, zoals home entertainment-systemen, huisdier voeden, het veranderen van de sfeer "scenes" voor verschillende gebeurtenissen (zoals diners of partijen) en het gebruik van binnenhuis robots. Apparaten kunnen worden aangesloten via een thuisnetwerk om controle mogelijk te maken door een personal computer, en kunnen op afstand toegang vanaf het internet mogelijk maken. Door de integratie van informatietechnologieën met de thuisomgeving, zijn systemen en apparaten in staat om te communiceren op een geïntegreerde wijze die resulteert in gemak, energie-efficiëntie en veiligheid.


Geautomatiseerde "huizen van de toekomst" hebben een populaire achtergrond in science fiction. Er zijn echter problemen met de complexiteit, de concurrentie tussen leveranciers en meerdere incompatibele standaarden. De daaruit voortvloeiende kosten, hebben de penetratie van domotica beperkt tot huizen van de rijken, of de ambitieuze hobbyisten.