Pim Fortuyn
De verweesde samenleving in het informatietijdperk

Pim Fortuyn
De verweesde samenleving in het informatietijdperk is
een omnibus waarin vier van de meest bekende boeken
van Pim Fortuyn zijn opgenomen.

Een verzameling van de vier boeken:
- De verweesde samenleving(1995)
- Tegen de islamisering van onze cultuur(1997)
- 50 jaar IsraŽl, hoe lang nog?(1998)
- De derde revolutie!(1999)

De verweesde samenleving (1995)
In deze studie zet Pim Fortuyn uiteen wat in zijn ogen de kernnormen en -waarden zijn van de westerse wereld en de moderniteit. Door stil te staan bij de cultuurbronnen van het jodendom, het christendom en het humanisme worden deze normen en waarden in een kritisch en historisch perspectief geplaatst. Tevens loopt Fortuyn vooruit op wat de moderniteit ons nog zal brengen.

Tegen de islamisering van onze cultuur (1997)
Het tweede boek behandelt het drama van de multiculturele samenleving. Hier gaat Pim Fortuyn in op de achtergronden van de uiterst moeizaam verlopende integratie. Een belangrijke oorzaak hiervan is de cultuur van de islam die haaks staat op de in De verweesde samenleving ontwikkelde normen en waarden van de moderne westerse samenleving.

50 jaar IsraŽl, hoe lang nog? (1998)
Ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van de staat IsraŽl publiceerde Pim Fortuyn een korte studie over het gecompliceerde conflict tussen joden en palestijnen. Aan dit conflict ligt de strijd tussen moderniteit en diverse vormen van religieus en politiek fundamentalisme ten grondslag. Daarnaast ontwikkeld Fortuyn in dit boek een alternatief voor de huidige ethnische buitenlandse politiek van het westen.

De derde revolutie! (1999)
Het vierde boek uit de omnibus bevat een verhandeling over de ingrijpende wijze waarop ICT onze samenleving verandert. Niet alleen veranderen de economie en de organisatie van onze arbeid, ook de collectieve sector, de arrangementen van de verzorgingsstaat en het terrein van de gemeenschapsvorming ondergaan fundamentele wijzigingen. Aan dit boek werd een nieuw hoofdstuk over de oude en de nieuwe economie toegevoegd.