Home
Resultaten
Isotopen
Waterkevers
Links
Over mij

Helophorus sp.

Introductie

Er zijn nogal wat veranderingen geweest in de geschiedenis van de aarde. Op sommige momenten was het warmer dan nu, tijdens ijstijden was het veel kouder. Op dit moment leven we in een warme periode en is er veel aandacht voor het broeikaseffect in de media, milieuorganisaties en de politiek. Wetenschappers worden daarbij gevraagd om feiten te geven: Wanneer begon de opwarming van de aarde? Hoeveel warmer is het geworden en gaat het nog worden? Wat is de invloed van de mens?

Wetenschappers die een antwoord proberen te vinden op deze vragen worden palaeoclimatologen genoemd (‘palaeos’ betekent ‘oud’ in het Grieks). Ze gebruiken informatie uit natuurlijke indicatoren, “proxies”, zoals jaarringen, boringen in het ijs, koralen en sedimenten. Deze proxies zijn er al heel er lang en registreerden klimaatveranderingen van voor de tijd dat er metingen verricht zijn. Kennis van deze proxies kan gebruikt worden om bijvoorbeeld temperatuur in het verleden te berekenen en om klimaatmodellen te maken.

Dit project is een eerste poging om een nieuwe proxy te gebruiken voor het berekenen van temperatuur: stabiele isotopen in waterkevers. De resultaten vind je op deze website en ook wat meer achtergrond informatie over stabiele isotopen en hoe die gebruikt kunnen worden in waterkevers om temperaturen in het verleden te berekenen.

Een pdf-bestand (in het Engels) met gedetailleerde informatie over dit onderzoek is hier ook te vinden.

 

English