zoom.gif

Eigentijdse oplossing voor RAM / ROMbox / Kleuren-kaart
Dank aan Phill Harvey-Smith (stardot.org.uk)

Hieronder ziet u een paar voorbeelden van recent op het internet gevonden aanpassingen van en uitbreidingen voor de Acorn Atom. Zoals in het verleden binnen de Atom gemeenschap in Nederland en Belgie het geval was, is ook nu weer het vervangen van de energie slurpende 2114 IC's door modernere componenten aan de orde. Tevens wordt de gelegenheid aangegrepen de Geheugen pagina op #Axxx intensiever te benutten.

Atom geheugen upgrades.


Dit voegt 32K RAM toe dat deel uitmaakt van het lage deel van de geheugen map, en een ROM box (in flash ROM), die tot 16 stuks 4K uitbreidings ROMs en als optie een plaats voor de system ROM.
De jumpers maken het ook mogelijk het #0A00 block zodanig te adresseren dat niet conflicteerd met het disk interface. Het is ook mogelijk de bovenste 4K RAM hetzij als ROM box 0 of te gebruiken het als het geheugen stuk van 4K RAM op (#7000), Het geeft ok de mogelijkheid om de DOS ROM wel of niet gebruiken in de flash ROM. Op het geheugenadres #BFFE bedient een en ander door op dat adres data te schrijven.
Links de kale print. in het midden de print met onderdelen en rechts het prototype ter vergelijking.

RAM kaart in de Atom


Zo wordt de RAM kaart in de Atom gemonteerd. Zoals u kunt zien heb ik al de originele 2114 RAMs en de twee systeem ROMs vervangen. De gebruikte 32K RAM chip, flash en CPLD gebruiken aanzienlijk minder stroom als de 211 chips......

SAmenvattend.
Het is een gecombineerde geheugen (#0000-#7FFF) en schakelkaart (ROMS op #A000 met schakelbyte #BF) met optie voor de DOS rom (#E000 en #0A00 enable/disable).

Nog een shot van een andere kant met 8 KB video RAM printje.

Atom prototype kleurenkaart


Dit is een van de projekten waar ik mee bezig ben. Een moderne vervanging voor de Atom kleuren kaart, die afwijkend van het Acorn origineel uit slechts 2 chips bestaat en wat discrete onderdelen. De helangrijkste chip is de KHM1251 (gemonteerd op de print). Omdat het een 24 pins TSSOP is wordt het printje redelijk klein. Echter is het lastig te solderen. Merk ook op dat niet zoals bij de Acorn kaart (en incidenteel de Dragon 32 / 64), is er geen poging gedaan fRAMe op 50HZ te synchroniseren, maar vandaag de dag is dat niet zo'n probleem meer de meeste Monitoren / TVs kunnen daar nu wel mee overweg. Ook produceert deze kaart RGB signalen omdat composiet-video om een complexer circuit vraagt. RGB signalen leveren overigens betere kwaliteit op.

Atom kleuren kaart print en video RAM print


De kaart aan de linkerkant is een eerste opzet van een kleurenkaart. (noot: het een nog niet getest omdat ik nog geen tijd voor een test had!)
Rechts ziet u de vervanging van het video RAM kaartje. Het vervangt de 12 stuks 2114s door de minder stroom vergende 6264. De drie draden die u ziet bij de F-ROM moeten niet verbonden worden met het printje maar met de 74ls138 onder het videokaartje.

Atom kleuren kaart print met videogeheugen


Dit is versie 2 van de kleuren kaart met geintegreerd videogeheugen.