ZOOM.GIFclick to enlarge the pictures

The ATOM PROPHET en Hobbit

Er was een ander model ATOM de PROPHET dat onverwacht in Holland, in de uitverkoop, op de markt kwam. Het was uitgevoerd met een video aansluiting op de achterkant en een mode schakelaar rechts bovenaan het toetsenbord. Het was iets aparts om rode toetsen op je keyboard te hebben. De mode schakelaar diende om de ROM's op #A000 te kunenen schakelen.
Oorspronkelijk was de Prophet bedoeld als zakelijke computer. Hij werd verkocht in een stevige metalen kast met cassette recorder en een TV set. (1983)
Hij kon gebruikt worden als een gewone Atom en met een druk op de knop kon het spreadsheet worden geactiveerd.

Prophet 1


de Prophet

keyboard

video aansluiting

mode schakelaar

De toetsen zijn in de Atom en Prophet 2 iets afwijkende van elkaar georganiseerd.De OS-ROM van de Prophet 2 is standaard Atom. In de standaard mode (modeschakelaar naar boven) gedragen de toetsen zich als in de Atom. en hij start met de boodschap 'ACORN ATOM'. Met de mode schakelaar naar beneden wordt ook de boodschap afgedrukt maar geeft dan een error mededeling indien er geen uitbreidingskaart aanwezig is op voetje IC20 en hij "hangt" .

Prophet 2

De Prophet 2 had een 32 K dynamic RAM kaart op de PL6/7 bus geïnstalleerd en een CALS-ROM op voetje IC20 (#A000)


dynamic RAM kaart

dynamic RAM kaart

board + Calc ROM

Calc (IC20) PCB

Prophet 3

Tot slot was er de Prophet-3 met een ingebouwde disk-interface. een Polebrook Computer Services floppy disc controller kaart, die gebruik maakte van de Intel 8271 controller chip. De voeding was samen met de drives in een (plinth type) kast ondergebracht. De Acorn dynamic 32K ram kaart en de FDC waren beide aan de pl6/7 bus verbonden.

Prophet 3

On top bay + drive

Disk controller kaart

board + DOS ROM

FDC kaart, PCB, RAM

Uiteindelijk had de Prophet 3 een disk operating systeem dat het trage cassette systeem op 300 baud verving. De kast werd tevens vervangen door een kleinere. Also the cabinet was adjusted to a new smaller form.

Met dank aan acorn.chriswhy.co.uk

Hobbit

De Hobbit Atom heeft een aantal interessante euitbreidinge. Een SRAM grafische kaart, een 16 K SRAM geheugen kaart en een schakelkaart, model 1. Het programma geheugen is nog aanwezig. De 16 K SRAM is bedoeld als uitbreiding. Beide kaarten zijn aan bus PL6/7 verbonden.

Atom type Hobbit
Atom Hobbit

In de late jaren 70 het tijdschrift "De Hobbit" lanceerde de Atom Hobbit computer als een zelfbouw computer. Zie ook bij Atomkit in het menu.


Interieur Hobbit

SRAM video

schakelkaart - PL6/7

SRAM kaart op PL6/7

Atom Kast vergroten

Om ruimte te maken voor de uitbreidingen was het vregroten van de kast één van de manieren. Hier onder ziet u een voorbeeld daarvan. Een eenvoudig plasic frame is aan de kast gelijmd.

zijkant
de zijkant
achterkant
de achterkant
Keyboard
Keyboard + display

binnen aanzicht


Op het moederbord zijn aan de bus PL6/7 de schakelkaart en de 16 K geheugen uitbreiding daaronder te zien. Rechts is het C-MOS video kaartje dat dem originele 2114 IC's vervangt te zien.

binnenkant
zijaanzicht
open zijkant
bovenaanzicht
schakelkaart
schakelkaart