Hamradio .........en computers

images/atomdoos.gif

Toen ik zocht naar een geruisloze manier om RTTY signalen te decoderen, adviseerde iemand me dat met een computer te doen. Met wat vrienden begon ik in1981 een Atom gebruikers club in Den Haag en omgeving. We gaven ook een regionaal blaadje uit onder de naam Datacheck. Uiteindelijk was mijn Atom PL6/7 bus via een flatkabel met een 19 inch rack verbonden. Waarin, naast een gestabiliseerde voeding voor 5 and 12 Volt, plaats voor twee half height 5 inch drives en een aantal uitbreidingskaarten; waaronder een floppy disk controller kaart, een schakelkaart voor de #A0 memory pagina and 16 K geheugen kaart voor uitbreiding van het "lage geheugen" van de 6502 processor.

images/schkrt.jpgimages/16kmem.jpgimages/fdcontr.jpgimages/80kolgrafic.jpg

Van links naar rechts: de schakelkaart, de 16 k kaart, de floppy controller en de 80 characters videokaart. Met Duke Urbanic e.a.. was ik betrokken bij de ontwikkeling van het CX-system (CX staat Club eXtension) gebaseerd op de schakelroutine van Bram Poot. We pasten "bank-switching" toe op de #A000 pagina en zetten de uitbreidingen van het operating system op de #1000 pagina.

images/p-charme.jpgimages/datachek.jpgimages/diskrom.jpgimages/cxschak.jpg

In die dagen was er nogal wat activiteit op dat gebied in Nederland. Uitbreidingen van het OS op allerlei manieren, een veelheid van (on-) nuttige utilities en een grote verscheidenheid van programma's. Bijvoorbeeld van links naar rechts het P Charm utility manual en drie publicaties van de Haagse Atom usersclub

Na vijf jaar met de Atom bezig te zijn geweest verkocht ik mijn Atom en stapte over naar de BBC plus. Binnen een jaar kocht ik een 8086 omdat dat handig was voor mijn werk.

images/bbc1.jpg

Al gauw daarna was ik verloren voor de hobby, de speeltijd was voorbij. Het waren respectievelijk dBase, Lotus, WP, later Word, Excel en MsProject die mijn speelgoed en gereedschap voor mijn werk werden. Inmiddels is een 80 kolommen kaart ontwikkeld en het CX-system is daarvoor aangepast en is nog steeds in gebruik. Er is ook een verbazend goede Atom emulator ontwikkeld voor de PC. En er is een Atom in PC kaart. Zie op deze site voor details van dat geweldige product. Ik bouwde die kaart. Het werkte meteen. Er is zelfs een CD rom uitgebracht met een compilatie van hetgeen tot nu toe in nederland is gedaan op Atom gebied.

De Acorn Atom is een collectors item geworden.Veel mensen hebben nostalgische herinneringen aan die goeie oude ATOM.