Activiteiten

De geschiedenis van de Atom UsersClub in Nederland is opmerkelijk. Leden van de gebruikersclub realiseerden sinds 1982 een fiks aantal uitbreidingen op hardware en software gebied. Het begon met uitbreidingskaarten voor het geheugen en voor extra ram in "voet 24" (de software extension socket op het mainboard), de zogenaamde schakelkaart.

Het eindigde, na een korte "vrijage" met de BBC- en Electron , CP/M (de Z-80-kaart) en communicatie met de PC via de parallelle poort, met de fameuze -ATOM in PC kaart- voor wat betreft de hardware. Op software gebied is de emulator *1) van de ATOM van Wouter Ras een ultiem hoogtepunt naast de hard- en software voor de ATOM in PC *2) van Roland Leurs.

Ook Frans van Hoesel, de auteur van P-charme *3) een Basic extension rom van zeer hoge kwaliteit die zich ontwikkelde tot standaard binnen de FAC, mag niet onvermeld blijven. De bijdragen van veel anderen zijn in AN (Atom Nieuws) gepubliceerd. Het bijzondere binnen de FAC is dat kwalitatief hoogstaande software en hardware belangeloos voor leden werd gepubliceerd.

Eind 1999 zijn de uitgaven van Atom Nieuws, publicaties en dergelijke op CD-rom vastgelegd.

In december 2002 verscheen laatste nummer van Atom Nieuws.
Twintig jaargangen van AN staan op de plank; nostalgie blijft over voor de liefhebber.

  voetnoten:
*1) AN (Atom Nieuws) 1998 (jaargang 17) nr. 1, blz. 32 e.v.
*2) Epos AN 1995 (jaargang 14) nr. 3
*3) AN 1984 (jaargang 3) nr. 1 blz 12 e.v.

 

images/home.gif