Johan Hesemans

Hesemans Reactie Help !

 

Archeologie
Roken
Accessoires
Kleipijpen
Productie kleipijp
Weddenschap stoppen met roken
Gedicht
Links
Johan Hesemans

For English try:

(It is not always correct. But it give you an idea. )

 

 

 

Archeologie en de Kleipijp

Het woordenboek zegt over archeologie: Oudkunde; wetenschap van oude historie (en kunst) op grond van bodemvondsten en opgravingen.....

Anders gezegd: Een samenspel van graven in de grond en met vondsten daaruit een geschiedenis destilleren. 

We willen weten wat er geweest is en wanneer!

De dingen die je in de grond kunt aantreffen kunnen herkenbaar en onverklaarbaar zijn. Alleen verkleuringen of ook voorwerpen. Aan een verkleuring is niet altijd veel af te leiden. Soms lukt het net, maar een jaartal er aan geven is lastig. 

Er zijn wel wat mogelijkheden zoals de C14 (laboratorium) methode. Dit is alleen vrij duur en er is minimaal 5 gram droge houtskool voor nodig. Zo zijn er nog meer. Het zou natuurlijk mooi zijn als er een voorwerp uit de grond komt met een jaartal... Tja dat is nu eenmaal zeldzaam.

Nu zijn er bepaalde voorwerpen die héél kort in gebruik zijn geweest en waarvan in het algemeen bekend is wanneer dat was. Bingo, als je zo iets tegenkomt! Sommige soorten aardewerk of materialen die gebruikt zijn helpen hierbij. Maar het zou nog mooier zijn dat je iets tegen kunt komen wat modegevoelig is. Dan kun je aan het model, kleur of materiaal de "datum"aflezen.

 Jawel er is zoiets: de kleipijp

Helaas werkt deze methode pas vanaf ± 1580 toen het roken van de kleipijp geïntroduceerd werd.

De eerste pijpjes waren erg klein. De tabak was erg duur maar later toen de tabak goedkoper werd, groeiden de pijpen mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © 2005-2013 Johan Hesemans