Johan Hesemans

Hesemans Reactie Help !

 

Archeologie
Roken
Accessoires
Kleipijpen
Productie kleipijp
Weddenschap stoppen met roken
Gedicht
Links
Johan Hesemans

For English try:

(It is not always correct. But it give you an idea. )

 

 

 

Pijpenmal maken

In Engeland heb ik een aantal plaatsen bezocht die met pijpproductie te maken hebben. Daar ben ik in contact gekomen met een kopergieterij die van alles en nog wat giet. In het verleden hadden ze pijpenmallen gemaakt en dat hebben ze speciaal voor mij opnieuw gedaan. Natuurlijk hebben zij de beschikking over modernere materialen dan vroeger maar de basis van de productie is vrijwel hetzelfde. Hieronder een aantal foto's hiervan van de productie van een engels model.

Natuurlijk komt er veel meer bij kijken als hieronder geschetst maar het geeft een indruk van de werkwijze. 

Het begint met het ontwerp op papier. Dit wordt uitgevoerd door houtbewerkers in een 1:1 mal van hout.  Dit model zou theoretisch bruikbaar zijn voor de productie van kleipijpen. Alleen hout neemt vocht op en slijt te snel. Daarom zetten ze dit model om in Messing. Dit gebeurt via een verloren zand- gietmal methode.  

De houten mal wordt ingebed in speciaal vormzand. Dit wordt gemengd  tot het de juiste "plak" sterkte heeft. Dit komt heel nauwkeurig omdat anders de mal maken mislukt. 

 Om de mal in te bedden gebruiken ze een stalen raamwerk dat uit twee helften bestaat. Een helft is voor de eerste inbedding zoals hiernaast op de foto. Hierover gaat een soort meel wat zorgt dat de tweede helft niet aan de eerste kant kan hechten. Daarna is de andere kant aan de beurt.

 Diverse hamers en klopgereedschappen worden gebruikt om het malzand muurvast te slaan in het raamwerk. Heel stevig, als een massieve klomp zand komt ook deze laag malzand in het stalen raamwerk. 

Omdat de antikleef laag ertussen zit kunnen de twee helften van elkaar gehaald worden en kan het houten ontwerp eruit gehaald worden. Nu kunnen de gietgangen "gegraven" worden. Hierlangs loopt straks het vloeibare messing de holtes in waar de houten vorm gezeten heeft. 

Nu worden de twee helften weer samengevoegd. Resultaat: twee plakken zand met daarin holtes om met messing gevuld te worden. Natuurlijk hebben we daarvoor vloeibaar messing nodig dus de kranen gingen de smeltkroes in.... 

Alles goed op temperatuur en gesmolten... Gieten maar. 

Hierna afkoelen 

 

en uit de mal slaan. De zandmal is zo verloren omdat deze maar één keer te gebruiken is. Dan maar hopen dat alles in één keer gelukt is! Anders kan alles weer opnieuw!

Maar de messing mal is na het "schrikken" in water klaar voor afwerking. Hier met vijlen, boormachines, schuurpapier en polijstmachines. Dan nog even de stalen pennen erin om de mal te kunnen sluiten. Vroeger hadden ze natuurlijk geen machines, ze werkten  alleen met vijlen in vele soorten en maten,  en polijst doeken.

En natuurlijk het eindresultaat!

 

 

Pijpenmakers
Pijpenmal maken
Productie kleipijp
Kleipijpenovens
Oven Breda

 
Copyright © 2005-2013 Johan Hesemans