Verslag van een rondreis door het zuidwesten van Amerika

 

6 juli tot 4 augustus 2006
Jan, Johanna en Henkjan de Groot

 

Terug naar begin

 

TERUGBLIK

 

 


Hotels of kabins?

We hadden van tevoren alle kabins en hotelkamers gereserveerd. Achteraf gezien was dat niet nodig geweest. Er is altijd ruimte. Vrijdag en zaterdag is wel eens moeilijk. De campings vielen niet mee. Ze waren over het algemeen sfeerloos en erg weinig bezet. Bij extreme hitte is een kabin absoluut geen aanrader. Positieve uitzonderingen waren de campings bij de Grand Canyon, die in Needles en die in Petaluma. De laatste was gewoon een heel goede camping. De camping in Needles was erg gastvrij. Als we het weer zouden doen, dan zouden we alleen nog maar hotelkamers nemen. De kosten lopen niet eens zo veel uiteen en als je in hotelkamers verblijft heb je gewoon minder gedoe. Bovendien is het ontbijt bijna altijd inbegrepen. Overigens hebben we ons overal heel goed vermaakt.

Uiiyteraard heeft een camper ook veel voordelen. Je hoeft niet met de bagage te zeulen en je hebt je eigen huis bij je. Daar staat tegenpver dat je minder flexibel bent. Me een camper kun je niet alle wegen rijden en in een stad is het ook lastiger. Soms is parkeren bij bezienswaardigheden ook moeilijk. Tenslotte, niet onbelangrijk, het benzineverbruik is drie keer zo hoog als bij een personenauto. In een camper heb je de mogelijkheid om je eten zelf klaar te maken en dat konden wij dus niet. Dat betekent dus dat je altijd onderweg moet zorgen voor eten. Nu is dat in de VS helemaal geen probleem. Overal waar je komt is eten te koop. Bijkomend voordeel: je begeeft je continu tussen de "gewone" Amerikanen


De auto en het verkeer
We hebben ongeveer 8300 kilometer gereden. Dan is een flinke auto prettig. De Toyota Highlander voldeed precies aan onze wensen: comfortabel, niet opvallend en zuinig in gebruik. Het Neverlost navigatiesysteem liet ons halverwege de vakantie helemaal in de steek, maar daarvoor was al gebleken dat het soms ook niet betrouwbaar was. Goede routekaarten en een zelf uitgestippelde route blijven wat ons betreft noodzakelijk. Het is niet prettig om je te laten leiden door het navigatiesysteem, terwijl je helemaal niet weet waar je ongeveer zit. Het navigatiesysteem is wel erg handig om bij een concreet adres te komen. Daar heb je in ieder geval wel het volledige adres voor nodig, want straten zijn soms heel erg lang!

Het verkeer is overal erg gedisciplineerd. In Californië wat minder, maar nog altijd veel meer dan wij gewend zijn. Het ontzag voor de law is hier groot, de boetes zijn ook niet misselijk.

De kosten

Een reis naar Amerika is duur. Dat komt in de eerste plaats door de vliegtickets en de autohuur. 

De vliegtickets waren relatief goedkoop, nog geen €700 per persoon en dat is inclusief een zeer goede verzorging aan boord van de vliegtuigen van Swiss. Op de lange vlucht twee maaltijden en vrijwel onbeperkt drinken. 

De huur van de auto (een 4WD SUV) voor 4 weken bedroeg €1.200. De kosten van de brandstof voor bijn 8400 km bedroegen naar schatting ruim $600, dat is €500. De autokosten per km kwamen daarmee uit op ruim €0,20. Eigenlijk heel voordelig!

De verblijfkosten kwamen neer op ongeveer €55 per nacht.

Eten en drinken moet je ook, maar die kosten maak je ook wanneer je thuis blijft. Het eten in eenvoudige eetgelegenheden kostte ons $30 tot $45 per dag. Voor de boodschappen waren we ongeveer $25 per dag kwijt.

De pas voor de nationale parken (wij bezochten er 10) bedroeg $50.

Verder natuurlijk nog de kosten voor de souvenirs e.d. Die laten we buiten beschouwing, want die kun je eenvoudig beïnvloeden.

Al met al vielen de kosten ons niet tegen.


De computer en het internetverslag

De laptop bleek een bijna onmisbaar attribuut. In de eerste plaats voor het bijhouden van het verslag, maar ook om ter plekke naar informatie te zoeken of een route uit te stippelen. Ook waren we daardoor eigenlijk altijd bereikbaar. Op bijna alle plekken waar we geweest zijn konden we het internet op. Soms was de verbinding erg langzaam en zwak, maar dan hielp het door te wachten tot het laat was. 's Ochtends vroeg ging het dan ook goed. Waar het niet lukte om verbinding te maken probeerden we gebruik te maken van een open verbindng van een hotel of kantoor. Dit lukte heel goed in Cortez en Las Vegas. In de laatste plaats zette Jan de laptop op een klein transformatorrhuisje (of zo iets) in de Fremont Street. Dit leidde soms tot opmerkingen van voorbijgangers. Op één dag na kon het verslag aan het einde van de dag op de site worden gezet. Iedere avond kostte het maken van het verslag en het uitkiezen en bewerken van de foto's toch wel een uur gemiddeld. Leuk werk, want dan zag je alles nog een keer terug. We zijn ervan overtuigd dat we dat nooit meer zouden doen (gesteld al dat we het allemaal nog zouden weten!) na thuiskomst. Het zou gewoon te veel werk zijn. In ieder geval zou je aantekeningen moeten maken en de foto's heel goed moeten archiveren.

Nu beschikken we over een uitgebreid dagboek. Verder weten we dat we een aantal mensen plezier hebben verschaft door ons internetdagboek.


Algemene indrukken van Amerika
De laatste avond in Los Angeles maakt me (Johanna) wat weemoedig. Eigenlijk net zo als de laatste avond, voor onze vakantie, in Nederland. Ik ben nu zo gewend aan dit vakantieleventje van steeds maar reizen en mooie dingen zien. Ik had zin in de vakantie, maar zag er ook tegenop. Het vliegen, steeds een andere plek, de hitte. Ik hoop dat we weer veilig thuis komen en ben een ervaring rijker. Het vliegen vond ik leuk, heerlijk lezen, eten en soms mooie dingen zien. Ik zal nooit vergeten hoe mooi Groenland, met heel veel ijs en sneeuw er vanuit het vliegtuig uitzag. Canada, de Hudson Baai en de vlakten van Amerika. Prachtig. De hitte is me meegevallen, de airco in de auto en hotels maken het dragelijk. Het is ook een ervaring te voelen hoe heet het kan zijn in een woestijn. Hoeveel je dan moet drinken. Als je dan denkt aan mensen die op plaatsen in Afrika wonen, waar er een gebrek is aan water en geen beschutting is tegen de zon! Ik ben  blij dat we in juli deze reis gemaakt hebben. Als de zon schijnt ziet de natuur en alles er veel mooier uit. In het voorjaar kan het soms dagen regenen en zijn er soms parken gesloten. Dat heb je in de zomer niet. Het trekken, steeds een andere plek, vond ik erg leuk. We hebben regelmatig momenten van rust ingebouwd, dat was wel nodig. Ik heb wel de rust gevonden om ook nog wat boeken te lezen. Ik had verwacht dat ik daar te rusteloos voor zou zijn. 


Amerika?

1. How are you, folks?
Where you from? Veel gehoorde vragen. Soms alleen maar als gewoonte gevraagd, maar vaak ook echt belangstellend en vriendelijk. Vooral in staten als Arizona en Utah, op het platteland. In de echt toeristische gebieden minder, maar zelfs in een grote stad als Los Angeles een vriendelijke en persoonlijke houding. Mensen praten ook gemakkelijk tegen je, beginnen vaak een praatje. Het is me zelfs twee keer overkomen dat iemand me herkende. Eén vrouw herkende me nog van de High School en een andere dacht dat ze me de vorige avond gesproken had. Goede ervaringen met Amerikanen. Een groot verschil met een verblijf in Frankrijk.

2. Groot verschil tussen arm en rijk.
Ook in Nederland zie je verschillen, maar niet zo opvallend als in Amerika. Aan de ene kant zie je Amerikanen vakantie vieren in enorme campers, groter dan een touringcar, aan de andere kant wonen er heel veel Amerikanen in oude trailors, soort stacaravans of in heel kleine houten armoedige huizen. Een schrijnend gezicht als je in de buurt van Monument Valley de Navajo Indianen ziet wonen. Als je net langs enorm grote huizen, met eigen golfbaan, gelegen aan de Pacific gereden bent en even later Mexicanen (ook kinderen) aarbeien ziet plukken in de volle zon. Ook in ons eigen land laten we graag anderen het vuile werk doen, maar niet zo opvallend als in Amerika. Opvallend zijn ook de ommuurde gesloten woonwijken, met eigen voorzieningen, prachtige bomen, fonteinen, naast een armoedig trailerpark.

3. De meeste Amerikanen hebben erg mooie, regelmatige tanden.
Je ziet hier dan ook heel veel tandartspraktijken en orthodontisten. Ook heel veel nagelstudio's.. Amerikaanse vrouwen hebben vaak mooi verzorgde nagels, gelakt en kunst. Ik viel op met mijn onregelmatige gebit en onverzorgde handen. Maar opvallend was dat veel Indiaanse vrouwen heel slechte gebitten hadden. Je zag ook vaak dat deze vrouwen en mannen tanden misten. Weer een opvallend verschil tussen arm en rijk.

4. Positief en opvallend was de plaats van de gehandicapten in de samenleving.
Je zag heel vaak in winkels, restaurants, bij McDonalds geestelijk gehandicapte mensen aan het werk. Boodschappen inpakken, tafeltjes schoonmaken, de vloer vegen, op de camping zwerfvuil oprapen. Eenvoudig werk, maar wel echt werk, geen bezighouden. Er is in Amerika nog veel eenvoudig werk. Werkgevers zijn ook niet verplicht om b.v. een minimum loon te betalen, dat heeft als voordeel dat je meer mensen  kunt bieden.. Ook eenvoudig werk.

5. Nederland kent erg veel regels.
Je mag b.v. niet zo maar een schuurtje bouwen of een schutting zetten. We kennen ruimtelijke ordening. Soms een ergernis. In Amerika zie de gevolgen van geen regels op dit gebied. Ongezellige steden, erg rommelig en zonder sfeer. Amerikanen maken vaak een rommeltje van hun eigen huis en tuin. Ruimen niks op. Ongebruikte schuur, laten staan. Oude auto's, laten staan. Bij sommige huizen staat soms wat wij noemen een autosloperij.

6. Heel veel dikke mensen.
Ze komen uit de grote campers en zitten bij de Mc Donalds. Je hoort ze puffen en hijgen. 

7. Het Amerikaanse eten was heerlijk.
Soms erg vreemde combinaties, roerei, spek, rosti, wentelteefjes met vanillesaus. Dat was mijn menu vanavond. Heerlijk. Wafels, muffins, pannenkoeken en worstjes als ontbijt. Warme bagels met een soort creme. Grote porties, over het algemeen niet duur. Boodschappen in de winkel zijn duurder dan buiten de deur eten. Het is moeilijk om slank te blijven!!!!!

8. Amerika heeft heel veel mooie natuurparken.
Soms is het op de weg naar een bekend park nog mooier dan het park zelf. Bryce Canyon is erg mooi, maar vlakbij dit park heb je Red Canyon. Nog mooier.

9. We hebben ook heel veel dieren in hun natuurlijke omgeving gezien.
Beer, herten, woestijnratten, hagedissen, speedpadden, heel veel prachtige vogels, zeehonden, zeeolifanten. Heel veel prachtige bloemen, bomen en planten gezien. Vooral in Californië zie je in de bermen, in de bossen, bij de zee en in de steden prachtige bloemen.

10. Opvallend was ook het enorm grote aantal kerken en vooral kerkjes.
De christelijke spreuken, nummerborden etc. Amerika, sterke scheiding tussen kerk en staat?

11. San Francisco, de leukste stad die ik tot nu toe gezien heb.
Ik hoop dat er nooit meer een aardbeving komt!

12. Weg nr. 1, fantastisch!

God bless America, ik wens het ze toe!!

Ik heb de smaak te pakken van verre reizen maken, maar zal wel altijd een penicilinekuurtje meenemen!

Johanna

Reisschema