Flo Special !

Flo contra Floor de Goede...

Een beetje schuchtere jongeman Floor de Goede in de uitzending bij Lieve Paul is een heel contrast met zijn alter ego in de af en toe behoorlijk venijnige pittige Flo in zijn strip. Maar ook de gevoelige kant komt regelmatig boven.

Flo is ook niet bepaald uit de lucht komen vallen. Tekenen, veranderen, tekenen, veranderen totdat Flo en zijn partner Bas zijn ontstaan, die op een goede dag de allure van Fokke en Sukke zeker zullen benaderen. Maar daar schuilt ook meteen een gevaar bij het schrijven over Flo, al snel dreigt de vergelijking in gedachten op met Ype en Willem of Fokke en Sukke. Wat ze gemeenschappelijk hebben is de uitgeverij, maar Flo is absoluut iets op zich zelf staands.

Floor werkt zijn stripfiguren zorgvuldig uit. Vooral de gezichtsexpressies met een enorme verscheidenheid aan emoties en reacties maken het dat de lezers in hun reacties denken aan real life in plaats van een verzonnen en let wel getekende strip. Neemt niet weg dat sommige gebeurtenissen zonder meer uit het dagelijks leven zijn. Maar sommigen zijn lekker aangedikt en overdreven. Af en toe soms bitchy (fel).

Floor houdt wel van feestjes en die komen dan ook herkenbaar in het daglicht. Daarbij schuwt hij niet te tekenen wat hij zoal waarneemt of zelfs afluistert. Maar ook mogen we deelgenoot zijn van vakanties of weekendjes weg en zijn ervaringen hiermee. Daarvan denk ik vaak: dat moet bijna echt wel waar zijn, want welk brein verzint nou zoiets?

Bas...

Toen Bas voor een beperkte tijd niet meer in de strip verscheen vroegen de fans van het eerste uur zich al snel af wanneer hij nou eens terug zou komen. Want hoe Flo de aandacht ook naar zich toetrekt, zonder zijn partner Bas is Flo toch niet helemaal compleet, behalve dan in zijn sterke overwegingen die hij alleen heeft.

In een lange vervolgstrip was Flo Bas lange tijd kwijt. Feilloos zette Floor de angst op het gezicht van Flo op papier. En wel op zo'n manier dat je gaat denken: wat is er echt aan dat angstbeeld Bas te verliezen?

In de strip is Bas verweg de meest evenwichtige van het stel. Of dat ook zo is in het echte leven? Je kunt het alleen maar vermoeden. Maar ik denk dat met het creatieve proces waaraan Floor zich telkens blootstelt het goed is dat er een stevige Bas naast hem staat. Want bedenken is hard werken, zeker ook voor Floor. Onterecht is hij door sommige fans is beticht van luiheid. Mogelijk hebben die fans zich niet genoeg verdiept in creatieve processen en de lange weg naar een eindresultaat.

Ype en Willem...

Bijzonder leuk is de vriendschap met Ype en Willem van Fotostrips.nl of Ype en Willem. Als je de strips mag geloven bestaat er een dosis gezonde rivaliteit tussen Ype en Floor! Die worden heerlijk uitgebuit in de strips. Vakantie, Sinterklaas, beiden geven hun verhaal weer in strips. En dat maakt dan de strips van Floor toch wel bijzonder, want je ziet Floor en Bas zowel echt op de foto als in de strip en Ype en Willem op de foto en in de getekende strip van Floor. Het is dan ook niet zelden dat de fans van Flo en Bas ook de fans zijn van Ype en Willem.

Fans...

De fans omschrijven van Floor is niet eenvoudig. Want ze zijn er in allerlei leeftijden en allerlei afkomsten. In ieder geval moeten ze wel wat grove taal kunnen incasseren, te fijngevoeligen zouden zich kunnen gaan storen. De fans houden wel van een beetje uitvergrote aangedikte humor. Enkelen kunnen het ook niet laten om zelf eens lekker uit de hoek te komen en juist dat, naast alle aanmoedigingen, moet een drijfveer zijn voor Floor om Flo te blijven tekenen.

Kortom...

...elke dag volgen die strip! Maar kijk wel uit waar je het bekijkt, op het werk schiet je zo in de lach! Klik op 1 van zijn strips hierboven om naar zijn website te gaan.

Alternatieve websites... Flo.

Deze alternatieve home page is ook speciaal gemaakt voor website bouwers om te kijken wat mogelijk is met Cascading Style Sheets (CSS).

Kijk naar de CSS van deze Home voor IE, Firefox en andere browsers

Voor de xHTML in de bron kijken, rechtsklik in het scherm en kies voor Bron weergeven.