Dutchhomepage

Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872 - New York, 1 februari 1944) was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus, die echter een groot deel van zijn leven in het buitenland woonde en werkte. Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. Hij was 1 van de belangrijkste medewerkers van het tijdschrift De Stijl en ontwikkelde een eigen kunsttheorie, die hij Nieuwe Beelding of Neo-plasticisme noemde. Hij is in het buitenland beter bekend als Mondrian, een verfransing van zijn achternaam.

Bron: Wikipedia.nl

Mondriaan zonder tekst Mondriaan zonder tekst

De Stijl

De Stijl was een Nederlandse kunstbeweging die in 1917 te Leiden werd opgericht. De belangrijkste leden waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Vilmos Huszàr, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld, Georges Vantongerloo en J.J.P. Oud. De kunst van De Stijl wordt gekenmerkt door het gebruik van de primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs en rechte lijnen. De leden van De Stijl zochten naar een pure representatie van de werkelijkheid om zodoende een universele stijl te scheppen. De ideeën werden gecommuniceerd via het gelijknamige tijdschrift De Stijl.

Bron: Wikipedia.nl

Uitleg alternatieve website

Natuurlijk is het niet te doen om het kunstwerk van Mondriaan na te maken. Maar wat je hier ziet is in ieder geval geen achtergrondafbeelding, maar een poging om het schilderij een beetje te benaderen in de code xHTML en CSS. Stukje voor stukje aan elkaar gezet en drijvend, een hele klus!

De mondriaan is horizontaal uitgerekt om een scherm van 1024 x 768 verticaal volledig te kunnen vullen met volledig scherm (druk F11).

Voor de HTML in de bron kijken, rechtsklik in het scherm en kies voor Bron weergeven.

Kijk naar de CSS