Fotostrips - Ype

Fotostrips - Ype

"De eerste autobiografische fotostrip ter wereld!" staat er op de website van Ype Driessen, de auteur van fotostrips. Of dit nu wel of niet de eerste biografische fotostrip is, uniek en populair is de fotostrip zeker! En vindingrijk!

Ype Driessen
Ype Driessen
Bron: Twitter van Ype

Ype geeft met alledaagse herkenbare belevenissen een grappige compilatie van meestal 4 of meer foto's een kijkje in zijn leven met zijn vrienden en familie. Wat dan waar of niet waar is blijft raden. Maar met een nuchtere blik zet hij met weinig tekst in tekstballonnetjes zijn humor kracht bij de expressies in gezichten. Duidelijk komt hij uit de mediageneratie, hij heeft geen schroom in uitdrukkingsvermogen voor de camera.

Ype zelf getekend vooraf en resultaat erna

Alhoewel een beperkt trouw publiek reageert, mag Ype zich verheugen over veel fans van de strip. Naast deze strip is ook verscheidend werk van Ype Driesen verschenen in sQueeze, Passionate Magazine, Carp*, FNV/Abvakabo, fd.nl, DUB Universiteit Utrecht (3 Hoog) en vele andere media. Ook was hij te zien in de NRC next en met klikstrip op t.v., bij Triana presenteerde hij JP en Woutertje.

Als Ype dit nog lang gaan volhouden kon er ook wel eens een heel mooi geschiedenis tijdsbeeld ontstaan, kijk bijvoorbeeld eens maar naar de eerste strips!

3 Hoog

3 hoog nieuwe bewoonster Merel In 3 Hoog worden onderlinge verhoudingen van 3 studenten die een nette kot delen op ludieke wijze uitgespeeld.

Hoofdpersonen zijn het stoere karakter Jurre, de extravagante homosexueel Rene en de doordachte om de tuin leidende Merel. Zij heeft onlangs met succes Froukje mogen vervangen, die jarenlang de strip tot een groot succes heeft gemaakt. Trouwe lezers moeten er nog even aan wennen, maar dat schiet nu aardig op!

De strip is het meest gelezen onderdeel op vrijdag, want dan verschijnt deze strip, op de website van DUB van de universiteit van Utrecht. Niet verwonderlijk de keuze voor Utrecht, want daar heeft Ype, nu woonachtig in Amsterdam, heel lang gewoond. Deze 3 Hoog strip is altijd via een link op fotostrips beschikbaar.

Klikstrip

De bij veel jongeren voormalig populaire NRC Next beschikte ook over Ype en Willem met een leuke Ype en Willem klikstrip. Hierin waren de bekende grappen met Ype ook te zien, maar meestal spitst het meestal toe tot de actualiteit van die week, het blijft tenslotte wel een bijdrage voor een krant!

Duidelijk wil Ype hier met veel humor zijn onderwater visie laten blijken over politieke items of populaire tijdelijke zaken, bijvoorbeeld apps.

strip over Wordfeud

De strip verscheen wekelijks op donderdag.

Schelmenjaren

Ype is ook eens, samen met zijn toenmalige partner Willem, doorgebroken op televisie bij het programma Triana met de Schelmenjaren van Wouter en JP. Op ludieke wijze worden hier 2 ons allen bekende Nederlanders belicht met een fantasie hoe ze samen hun jonge jaren zouden hebben kunnen doorgebracht. Dat ging vrij ver: want zelfs het behang in de eigen woonkamer was er op aangepast met vrolijke bloemetjes in knallende kleuren!

Bron film: Youtube.

Alhoewel Ype de fotostrip heeft uitgevonden, paste Willem Stam als geen ander in de rol van de jonge JP. Beiden blijken te beschikken over een groot inlevingsvermogen tot acteren. Het zijn kleine filmpjes van gemonteeerde foto's, er zijn behalve tekstballonnen nu ook stemmen te horen. Maar de bekende Ype grappen blijven even briljant en herkenbaar, maar wel licht filosofisch opvoedend met een eigen boodschap.

Do you know Flo?

Een andere goed bevriende website stripheld tegenwoordig is natuurlijk Floor de Goede, bekend in de fraai en knap getekende strip DoYouKnowFlo.nl.

Leuk is dat Ype getekend als figurant in de strip van Flo optreedt en Flo geregeld weer voorkomt in de strip bij Ype.

Voorbeeld strip van Floor

Voorbeeld strip van Floor

Ook dus elke dag even kijken naar de bevriende website van Ype: DoYouKnowFlo.nl!

Willem

Als je een strip leest, denk je dat een relatie stand houdt, net als in de strip. Ype's strips zijn helaas ook wel eens een afspiegeling van de werkelijkheid: Willem wilde blijkbaar een nieuwe start zonder Ype. Ype maakte er ook indringende strips over, een soort verwerking.

Uit: Uit!

Toch zijn wel als fans bijzonder blij wat hij voor fotostrips heeft betekend!

Willem, dank voor je trouwe inzet, het ga je goed!

Links

(Bronnen van dit artikel:)