Photos
Home 
The Twangies 
Rhythm Teens 
Photos 
Links 
Contact Me 

 

 

KLICK HERE PHOTO 1

KLICK HERE PHOTO 2

KLICK HERE PHOTO 3

 

trouwen bennett.jpg TREFFLERS77.jpg TREFFLERS22.jpg skymeteors.jpg shotguns.psd.jpg

1981 Leo bennink in actiea.jpg

rocking seation boys.jpg

blackarrows1.jpg

REAL RHYTHM TEENS 069.jpg

rene.psd.jpg

 

                            MACK.

                In 1965 begint   gitarist Leo Bennink (black albinos) 
                de band "Mack"(nickname van leo) met drummer Bart Terlaak
                ("Daddy's Act", "Calsberg" en "De Gigantjes"),  
                bassist Paul van Melzen ("The Haigs" )En zang Ton vd Meer.
                Na een overweldigende start in 'Etoile en de Pam Pam,
                sloeg het noodlot toe en moest Ton, even later    
                gevolgd door Paul, de band verlaten.Dihl Bennink is toen onder de
                naam"Mack" in wisselende bezetting door gegaan.
                                        

mack1.jpg

mack4.jpg

mack5.jpg

mack10.jpg

mack11.jpg

            Members are: Leo Bennink / Bart Terlaak / Paul v Melzen / Ton vd Meer

 

                                                      THE SPECIALS

                                                                         

Foto van The Specials eind 1963 op het hoesje van hun MMP single. vlnr: Ed Bekking, Henk Schram, Leo Bennink, Nico den Buytelaar, Wim Koekoek The Specials (1963/64) vlnr:  Wim Koekoek, Nico den Buytelaar, Henk Schram, Leo Bennink, Paul vd Voort Maarschalk The Specials (1963/64) vlnr:  Wim Koekoek, Nico den Buytelaar,   Henk Schram, Leo Bennink, Paul vd Voort Maarschalk Foto van The Specials eind 1963 op het hoesje van hun MMP single. vlnr: Nico den Buytelaar, Wim Koekoek, Leo Bennink, Ed Bekking, Henk Schram

 

De single lag nog maar amper in de platenbakken of The Specials lagen begin 1964 weer uit elkaar. Wim Koekoek, Leo Bennink en Ed Bekking besloten verder te gaan als The Special Five. Leo Bennink haalde Leo Kappé erbij, een drummer naar zijn hart en waarmee hij in Duitsland reeds had samengewerkt in The Rocking Sensation Boys en Danny & The Rebels. Ze vonden ook de super snelle bassist André Serban bereid om zich bij de groep aan te sluiten. André kwam uit de opgeheven formatie Eddy & The Crazy Jets. Dit was de band van Eddy Chatelin toen hij wegens zijn militaire dienstplicht naar Nederland moest terugkeren. Hij kon echter na een paar maanden weer terug naar The Crazy Rockers in Duitsland. In die periode studeerde André ook nog op het Koninklijk Conservatorium en bij tijd en wijle viel hij in violist in bij het zigeuner orkest van zijn vader Gregor Serban. The Special Five krijgen al vrij snel van Cees de Man het aanbod om een single voor Negram op te nemen. De contacten waren gelegd via fotograaf  Ton van Zetten, die ook fotowerk deed voor platenmaatschappij Negram-Delta.   Leo Bennink kwam met Silly Silly op de proppen, een nummer dat hij in Duitsland leerde van gitarist Hugo van der Jagt bij The Rockin' Sensation Boys. Oorspronkelijk heette dit nummer Silly Chili en werd samen met Peppermint Twist Time in 1961 opgenomen door de Amerikaanse groep The Twisters (Dual 502). Op het origneel is een hoofdrol weggelegd voor de saxofonist. In Duitsland werd deze single waarschijnlijk als Silly Chily uitgebracht onder de naam Crazy Peter & The Twisters. Leo was hierop in topvorm. Hij bespeeld zijn Fender Stratocaster met veel echo ((Meazzi Echomatic)) en met de karakteristieke Indo-Rock staccato's. De ritme sectie met André Serban en Leo Kappé is ook zeer sterk op dreef. De namen Serban en Bennink kwamen als componist op het label en ook is hierop te lezen produktie: Cematone (Cees de Man). Op de flipside kwam New Orleans, eerder een hit voor Gary U.S. Bonds, maar de inspiratie voor Leo Bennink lag bij de instrumentale uitvoering van The Ventures (LP Let's Go!). Op het nummer met een opvallend strakke beat werd achteraf een live sfeer en een koortje met het bekende 'Hey Hey Hey' gemixt. Nadat hun maandenlang durend contract in De Fles aan de Bleijenburg was afgelopen werd de band voorgoed ontbonden. Leo Bennink, André Serban en Ed Bekking vonden aanvankelijk werk bij René & his Alligators. Leo Kappé ging naar The Black Albino's, waar ook Leo Bennink zich al snel bij hem zou voegen.  ( klik hier voor muziek )     SillySilly  (mp3)                     

Tot slot nog wat anekdotes en opmerkingen van Wim Alphenaar:

Een aardige anekdote wil ik nog vertellen, die schiet me te binnen. Een grote gebeurtenis voor The Specials was dat Roel en ik Fenders kochten, dat was wat. We kochten die in de Haagse Wagenstraat bij Gerritsen. Mijn vader, die directeur van en accordeonvereniging was, kocht daar regelmatig muziek en allerlei spullen en instrumenten Daarom kocht ik ook daar mijn gitaar! Een paar maanden later liep ik bij Gerritsen naar binnen en daar zat Rein de Vries te spelen op een Otwin gitaar. Die vond hij zo geweldig dat hij er niet van af was te slaan. Het was dan ook een ‘dijk’ van een gitaar met een enorm volume. Op de vraag of ik hem eens mocht vasthouden ging Rein niet op in. De gitaar was aan zijn hand gegroeid. Gerritsen dacht dat Rein die gitaar wel zou kopen. Op gegeven moment moest Rein plassen, en ja, dat kon hij onmogelijk met de gitaar in zijn hand doen. Dan was het moment waar ik op gewacht had. Ik pakte de gitaar en begon erop te spelen. Toen Rein terug kwam wilde hij de gitaar weer hebben, maar ik gaf hem niet meer af. Gerritsen heeft toen een rekening op mijn verzoek gemaakt en ik heb de Otwin meegenomen dat tot grote ergernis van Rein. Gerritsen wist dat hij altijd terug kon vallen op mijn vader. In een tijdsbestek van drie weken had ik die gitaar afbetaald. Rein de Vries snapte daar geen bal van want hij kende de achtergrond niet. Die Otwin heb ik nog!

Roel was een fenomenaal gitarist, veel technischer dan Robbie, alleen heeft Robbie eigen nummers gemaakt die het hebben gemaakt. Dat is het verschil. De muziek was Roel met de paplepel in gegoten want beide ouders waren muzikaal en speelden piano. Overigens had je in het Haagsche (in mijn tijd althans) maar drie gitaristen die er echt wat van konden. Dat was Roel van Asperen, Robbie van Leeuwen en Leo Bennnink. Die staken echt boven de anderen uit. Roel was heel technisch, Robbie had veel fantasie en Leo speelde met gevoel, ik heb ze alle drie meegemaakt ze waren alle drie even goed. Leo was een typische jongen, net zoals Robbie.

(p) piet muys, maart 2004
- met dank aan Wim Alphenaar, Leo Bennink, Peter Riethof en Frank Timmermans (Hitstory)

 

 

tn_special_five64_1.jpg (4565 bytes)
Hoesje van de Negram single van The Special Five uit 1964. vlnr: Leo Kappé, Leo Bennink, Wim Koekoek, André Serban, Ed Bekking The Specials (1964) vlnr:  Leo Kappé, Wim Koekoek, Leo Bennink, André Serban, Ed Bekking The Special Five in de Fles. vlnr: Ed Bekking, Leo Bennink, Wim Koekoek, Leo Kappé The Special Five in de Fles. vlnr: Leo Bennink, Wim Koekoek, Ed Bekking, André Serban,

 

leotje20a.jpg renealligator1a.jpg specials11a.jpg special5a.jpg specials90a.jpg
PalaisDeDance.jpg Pauls Fotos10a.jpg trevellers3.jpg trevellers4.jpg trevellers5.jpg
                 The Specials
      The Travellers : Hans de Wekker / Henk Schram /
         Paul v Voort / Leo Bennink /Jacques Eckhardt.

 

 

TIENERAMA 1964

jukebox

Alligator gevraagd

In de turbulente Haagse tienerwereld hebben zich weer mutaties voorgedaan. Conservatoriumleerling René Nodelijk blijkt nog steeds meer talent te hebben als gitarist dan als .leider van zijn "Alligators". Na de recente uittocht van zijn begeleiders nog maar nauwelijks te hebben goedgemaakt met het aanstellen van twee nieuwe gitaristen uit het over de kop geslagen ensemble ..The Special Five". zit hij thans wéér verlegen om muzikanten.   Zijn basgitarist André Serban vertrekt per 1 augustus. naar Maastricht, waar hij gaat viool spelen,net als zijn beroemde vader.Leo Bennink. de voormalige sologitarist van The Special Five, die bij René onderdak kwam als slaggitarist, greep zijn kans om weer solo te gaan spelen, nu bij 'The Black Albinos, een snel opschietend ensemble uit Den Haag. En naar verluidt heeft René's drummer Willem Sekt plannen om een eigen rock 'n roll-orkest op te richten.

Het lijkt allemaal erger dan het is: twee van de opengevallen plaatsen zullen waarschijnlijk worden gedicht  door Danny and his Favourites, welbekend bij bezoekers van "het Haagse nachtleven", namelijk    Danny zelf die  als...Alligator slaggitaar gaat spelen  en door diens bassist.René's voormalige slaggitarist Leo Bennink volgt dus bij  nader inzien drummer Leo Kappé, die al eerder van de opgeheven Special Five naar The Black Albino's verhuisde, en schaart zich daarmee in de B.A.-gelederen samen met zanger Udo de Jong, saxofonist Jan Konijnenburg, slaggitarist Jan de Jongh en basgitarist Dick hoppe.

Tienerevenement

The Black Albino's hebben grote plannen, waarvan het  ,Organiseren van een tiener muziekconcours op 15 augustus in "Amicitia" voorlopig het spectaculairste is. Plannenmaker is hun manager Ploon Konijnenburg, die zondagmiddag tijdens het Kaag concours in de wandelgangen   van Meerrust werd benoemd  tot show-organisator van de Haagse grammofoonplatenmaatschappij Negram.Niet geheel   bijkomstige bijkomstigheid: half augustus brengt "Negram" vier platenopnamen  van the Black Albinos uit. Het tienermuziekconcours organiseert  ploon konijnenburg  in samenwerking met'' Negram''  het muziekblad ''het hitwezen '' en de Fender muziekinstrumentenfabriek. leveranciers van kostbare gitaren voor o.a. de Beatles. De eigenlijke talenenjacht vindt zaterdag 15 augustus  plaats. Avonds is de grote zaal van"Amicitia" weer vol muziek en tieners want dan treden daar de winnaars van het concours op.samen met coriefeeën als Ciska Peters ,Z Z en de Maskers. René en  alligators, the Mysterious en  natuurlijk TheBlack Albinos.

  Sybe Stamm .  

 

DISCOGRAFIE:

THE SPECIALS
1963 Kootanda / Martined MMP 1031

THE SPECIAL FIVE
1964 Silly Silly (mp3) / New Orleans NEGRAM NG 504

 

THE SPECIALS  okt. 1961-1962
Wim Koekoek (slaggitaar/zang)
Roel van Asperen (sologitaar)
Wim Alphenaar (slaggitaar)
Simon Lardenoy (basgitaar) naar The Black Albino's
Paul Koenen (drums) naar een jazz combo

THE SPECIALS 1962- juni 1963
Wim Koekoek (slaggitaar/zang)
Roel van Asperen (sologitaar)
Wim Alphenaar (slaggitaar)
Cor Nauta (Cor Klein) (basgitaar) naar The Strangers; vervangen door Harry
Tetro
Harry Tetro (basgitaar) ex- The Sensational Strings
- Peter Bal (basgitaar) tijdelijke vervanger van Harry Tetro
Nico den Buytelaar (drums) ex- The Sensational Strings
- Conny van Solingen (zang)


THE SPECIALS juni 1963-juli 1963
Wim Koekoek (slaggitaar/zang)
Robbie van Leeuwen (sologitaar) ex- The Atmospheres; naar The Ricochets
Wim Alphenaar (slaggitaar)
Harry Tetro (basgitaar) naar The Rhythm Gamblers

Nico den Buytelaar (drums)

THE SPECIALS aug 1963 - okt 1963
Wim Koekoek (slaggitaar/zang)
Leo Bennink (sologitaar) ex- The Travellers

Paul v.d. Voort Maarschalk (slaggitaar) ex- The Travellers; naar Peter en zijn Rockets
Henk Schram (basgitaar) ex- The Travellers
Nico den Buytelaar (drums)

THE SPECIALS nov 1963 - jan. 1964
Wim Koekoek (slaggitaar/zang) naar The Special Five
Leo Bennink (sologitaar) naar The Special Five
Ed Bekking (slaggitaar) ex- The Sparks; naar The Special Five
Henk Schram (basgitaar) naar Joyce Hulscher & The Jugglers
Nico den Buytelaar (drums) naar The Rhythm Gamblers

- Kees de Bruin (piano) speelde alleen op de MMP single Martined/Kootanda

THE SPECIAL FIVE
feb.1964 - juni 1964

Wim Koekoek (slaggitaar/zang)
Leo Bennink (sologitaar) naar René & The Alligators
Ed Bekking (slaggitaar) naar René & The Alligators
André Serban (basgitaar) ex- Eddy & The Crazy Jets Show; naar René & The
Alligators
Leo Kappé (drums) ex- The Rebels; naar The Black Albino's

                                                

                                              THE JAY JAY'S 1966

leo jay jays2.jpg leo jay jays3.jpg leo jay jays4.jpg leo jay jays5.jpg leo jay jays rob de nijs.jpg
jay jays250.jpg jayjays3.jpg jayjay3k_2.jpg jayjays2.jpg springende juwelen.jpg
jay2.jpg jay10.jpg SP22^018.jpg

                           

        THE MOTIONS

                    

                                    THE MOTIONS NEW YORK 1969.

                                                               and the MONKEES                            

NVE00111.jpg NVE00112.jpg NVE00115.jpg NVE00116.jpg NVE00122.jpg
NVE00051.jpg NVE00056.jpg NVE00067.jpg NVE00082.jpg NVE00071.jpg

                                                                                                                                                           

         

 

 

          

 TITELS     

Year: GROUP

 

 1.KOOTANDA / MARTINED.      

  2.SILLY SILLY / NEW ORLEANS ( Negram NG 504 )         

  3.SHAKIN ALL OVER /HI-HEEL SNEAKERS (Havoc SH106) 

  4.SPANISH GIPSY DANCE / HERNANDO'S HIDEAWAY    

  5.BALD HEADED WOMAN / MYSTIFYING                         

  6.GOT LOVE IF YOU WANT IT / I KEEP TRYING             

  7.COME BACK IF YOU DARE /DON'T SELL THE SUN     

  8.JAY JAYS    L.P.      (Philips QL 625 819)                  

  9.WAAUW     + T.V.tune                                                  

 10.ARE YOU A WOMAN/CAUSE YOU'RE MINE BABE   

 11.I'M SO PROUD /RAINBOW (Decca AT 150911)                   

 12.REMEMBER /IT HAPPENED LONG AGO                          

 13.SILLY SHALLY/THE HAWKMOTH AND THE FLAME      

 14.MIRACLE MAN /SOMETHING                                        

 15.I AIN'T GOT TIME /FANTASY CLUB (Decca AT 10 337)  

 16.TAKE THE FAST TRAIN / HAMBURG CITY(Decca AT 10 361)

 17.FREEDOM./LITTLE BOY'S LIFE                                     

 18.IT'S ALLRIGHT/HEY EVERYBODY                                    

 19.ELIZA/WEDDING OF THE 100 BRIDES                                 

 20.ELECTRIC BABY    L.P.(Decca NY 800 000)                         

 21.SENSATION        L.P.(Simogram 00502)                               

 22.TRY TO MAKE YOU HAPPY/WE ALL COME TOGETHER.    

 23.I CAN'T HELP IT/LOOK AWAY                                                 

 24.WATCH IT ALL THE RAIN KEEP FALLING/DREAMWORLD

 25.PAPPI DA DOO/PLAY THE RHYTHM  (Decca 6 100067 )           

 26.MUSIC IS MUSIC /OPEN UP(Pink elephant PE 22.790)            

 27.SHRIMP     TV COMMERCIAL.                                                      

 28.ALICE IN WONDERLAND (Gorilla D.G.S10.015-H)             

 29.SECRET LOVE /LET ME BE SOMEBODY(Ariola/fleet 11 931 AT)  

 30.ROCK AND ROLL RIVIVAL                          

 31.SUMMERNIGHT / DOGGIE IN THE WINDOW   (Dureco 4648)   

 32.KOKUTSU DACHI /THAI-BOX FIGHTING        (Boni Rec.2850867)

 33.THE EYES OF THE WORLD (Jema Records 297)           

 34.HOT SAMBA /DAKOTA/AFRICA (C.N.R. 142.437.7)        

 35.JUMAIDY /WHY DO YOU DO   (C.N.R.)                          

 36.THE LIGHT IN THE DARKNESS.(C.N.R) CD  L.P.       

 37.THE MOTIONS LIVE   WASTED WORDS  DGR 6001      

 38.HOT SAMBA  L.P.JAPAN                                           

 39.THE COMPLETE STORY  CD LP.MERCURY 526 733-2   

 40.THE WARRIOR.L.P.C.D.(Rarity Rec.)                               

 41.DEFINITE 70'S  L.P ALICE IN WONDERLAND (BR Music)  

 42.NIGHT SHIFT.L.P.C.D. (Rarity rec)                                     

 43.SUNDAY.(FREEDOM) TOKYO NO1 SOUL SET.            

 44.THE BLACK ALBINO'S L.P.THE BOGEY MAN(RARITY REC

 45.THE BLACK ALBINO'S L.P.ROCKING RABBIT             

 46.THE BLACK ALBINO'S EL CHOLICO                               

 47.THE BLACK ALBINO'S ROCKING GUITAR TANGO         

 48.THE BLACK ALBINO'S INDIANSUMMER                       

 49.

 

 '63 THE SPECIALS

 '64 SPECIAAL FIVE

 '64 BLACK ALBINO'S

 '65 BLACK ALBINO'S

  '66 JAY JAY'S

  '66 JAY JAY'S

  '66 JAY JAY'S

  '66 JAY JAY'S

  '66 JAY JAY'S

  okt.'66 JAY JAY'S

  '68 THE MOTIONS.

  '68 BIG MOUTH

  '68 PETER KING    

  '68 THE MOTIONS.

  '68 THE MOTIONS.

 '68 THE MOTIONS.

  69 THE MOTIONS.

  '69    ,,  ,,

  '69 THE MOTIONS

  '69 THE MOTIONS.

  '71 THE MOTIONS.

  '71 THE MOTIONS.

  '71 THE MOTIONS.

  '71 CROSSROAD NEGRAM 211

  '72 GREENHORN

  '73 BEE HIVE

  '73 BEE HIVE  

  '77 LUCILLE MC DONALD

  '78 MARIAN NOBLE

  '81 REAL RHYTHM TEENS    CANDY DANCER

  '83 LOS ALLEGRES

  '85 SASKIA v RIJSWIJK

  '86 SUNNY REEDER.

  '91 JUMPING JEWELS

  '92 NURLAILA

  '92 NURLAILA

   92 THE MOTIONS.

  '94 JUMPING JEWELS

  '95 THE JAY JAYS

 '97 THE BLACK ALBINO'S

  '97 LUCILLE MC DONALD

  '99 THE BLACK ALBINO'S  

  '99 TOKYO NO1 SOUL SET

  '00 THE BLACK ALBINO'S

  '01 THE BLACK ALBINO'S

  '02 THE BLACK ALBINO'S

  '03 THE BLACK ALBINO'S

  '04 THE BLACK ALBINO'S

hoes secret love.jpg beehivehoes1.psd.jpg nurlaila4.jpg nurla2.jpg lucilll.jpg
apdilleoaa.jpg

     apleodily2a.jpg

      Leobe27.jpg

                                                                                  THE BENNINK BROTHERS
LEOSOLO8K.jpg image00002.jpg image00003.jpg image00004.jpg image00005.jpg

 

CD 192655 GUITAR MANIA vol. 15 (fully instrumental CD)

Tracks: THE MUSTANGS: Dance On*, Kon-Tiki*, Shindig*, Mandschurian Beat (live)*/ THE SURFRATS: Johnny Guitar/La Comparsa, Surf Party, Banzai Washout, Rat Motor / BLUE EXPLOSION: Ajoen Ajoen*, Bongo Blues #2*, Atlantis*, My Happiness* / THE BLACK ALBINO'S: No Tresspassing (live)*, Windy And Warm (live)*, Wipe Out (live)*, Samba Oelek (live)* / THE VICKINGS: Ferry To Finland*, Hot Rod*, Mr. Moto*, Penetration* / THE EXPLOSION ROCKETS: Millennium Theme, Mustang, Return Of The Gladiators, Crunch / THE GHOSTRIDERS: Lonesome Moonride*, Angel On Your Shoulder** previously unreleased on CD

(from PIPELINE #53 - Autumn 2001)

The latest in the Guitar Mania series is Volume 15 and who better to open it than that most stylish of four-piece outfits The Mustangs. Dance On, Kon-Tiki and Shindig are unreleased recordings from their studio sessions in The Netherlands last January, while Mandschurian Beat is a live recording from that same tour. Anyone who has the Mustangs In Amsterdam CD will testify to the quality of those performances and will be sure to add four more to their collection. If you've yet to sample the smooth delights of this great Finnish band then now's your chance to do so. They end with the Euro classic Mandschurian Beat and this CD moves seamlessly on with more in the shape of Johnny Guitar / La Comparsa from The Surfrats. All credit to our UK heroes for holding their own in such exalted Euro company, and they do it with ease before slipping into their trans-Atlantic guise for tasty versions of Surf Party and Banzai Washout. Their own mighty Rat Motor is a Pyramids-inspired gem and all four tracks are taken from their excellent instro/vocal CD Surf 'n' Burn. The four from Blue Explosion are previously unreleased and include a mighty meaty Bongo Blues that re-ignites the old Shads workout. The four unreleased live recordings from The Black Albinos come from 1996 with the exception of Samba Oelek which goes back to 1987. They are one of the most skilful bands around, as can be heard from these performances. The recording quality is not perfect but it does capture the feel of the live situation and it's good to hear a Ventures influence from a European band for a change. The Vickings reappear with four more unreleased studio recordings, including the Luc Kennis original Ferry To Finland which showcases his composing skills and fine fingering on a dynamite performance from the band. Their cover of Penetration may not be quite the finished article they would use on one of their own albums but does show off their grasp of that early sixties American sound and style. Four tracks from their most recent CD Teenage Heaven are contributed by The Explosion Rockets. Apart from a tasty take of Jerry Lordan's Mustang they are all originals, and finely crafted guitar instros they are too. Millennium Theme has a modern flavour with its synthy string backgound while Return Of The Gladiators recalls the strident sounds of Los Shadows and Crunch is a lighter piece of pop fun. We started Volume 15 with The Mustangs from Finland and close it with their compatriots The Ghostriders on two unreleased covers. There's the smoothly rhythmic melody of The Moonriders' popular Lonesome Moonride and then a light Duane country twanger Angel On Your Shoulder.

I've always suggested Volume 1 as the best example of this series and the one to try first, but Volume 15 makes an essential companion to it. Alan Taylor        

 

CD 192461 COLLECTORS ITEMS vol. 2 - MOSTLY INSTRUMENTAL

Tracks: THE SOLIDS: Maucico, Solids Time / THE MYSTICS: Donauwellen, La Cinquantaine / THE BLUE RHYTHMS: Blue Rhythm Beat, Falling Star / THE MOVING STRINGS: Caravan, Tea For Two / THE MYSTICS: El Choclo, Querilla / THE FREELANCERS: Wheels, Riders In The Sky / THE ASTRONAUTS: Pacific, Laura (v) / THE BLACK ALBINO'S: On The Sunny Side Of The Street, Ghost Party, Spanish Gipsy Dance, Hernando's Hideaway, Shakin' All Over (v), Hi-Heel Sneakers (v) / THE HURRICANE STRINGS: Telstar, The Mexican, Venus, Space Flight, Orbit

(from PIPELINE #17 - Spring 1993)

These 25 recordings were released on the Dutch Imperial, Delta and Havoc labels between 1961 and 1964. The sound quality is superb so I assume that Rarity have gained access to the original tapes, full remarks to them for putting out such a collection and for doing it properly. I have to admit that I was previously only aware of half these groups, it's good news for collectors of guitar instrumentals that such material keeps surfacing - just wehn you think you've heard it all, up pop compilations like this. The Solids are represented by two sides of a 1964 single, both featuring a punchy rhythm. Maucico is a pretty mid-tempo piece while Solids Time is more of a rocker, a 12-bar in fact, and both are group originals. The Mystics covered more traditional material for their 1963 single, competent performances both of them and a pleasant result. Their drummer is listed as Pierre van der Linden, presumably the same gentlemen who later played with Focus on their early albums. The Blue Rhythms are the third guitar four-piece ina row here and this 1964 single featured two original numbers. Falling Star is the more memorable of the two, sharing as it does the introduction to Flingel Bunt. In between repeats of that persistent phrase the lead guitar gets to go wherever it pleases, there being no melody as such. The Moving Strings feature an additional guitarist plus a keyboard player and manage to make the well-worn Caravan sound interesting, it's a losing battle with a title like Tea For Two of course. It's back to a four-piece with The Noise-Makers, though they had the distinction of a young lady (Marja van Schilt) on bass. At 3 1/2 minutes the Latin El Choclo is unjustifiably long for a sixties instrumental, the two channel stereo exposing a rather weak production. Querilla shows some very neat guitar flourishes from leader Peter Geenjaar on his own composition, though again there is a hole in the soundstage which is only overcome in the passages where the whole group play in unison. I suspect that the name The Freelancers hides a bunch of session guys for this 1961 double-cover single, tame would be a fair description. Amsterdam group The Astronauts excel on their own Pacific, a beat ballad in the best early Shadows tradition. A calm sea yet with enough going on to make it interesting. Super guitar sounds carry The Black albino's through Spanish Gipsy Dance and Hernando's Hideaway, though not even an overdose of echo could save On The Sunny Side Of The Street. Ghost Party on the other hand is a startling extravaganza of guitar gimmickry that stands out a mile. The backing is slow and moody whilst the lead slips from sliding high notes to resonant bass strings, tasty stuff. The Hurricane Strings depart from the all-guitar theme with their twin guitar/organ lead on Telstar. A cute effort for 1962, but using keyboards for its flip The Mexican detracts from some neat guitarwork. Less successful is the smooth sax that takes the middle eight on Venus, definitely sub-Tornados. Space Flight is more conventional with guitar present to contrast with the organ, and guitar leads for Orbit. There's still no doubting the influence, but Clem & Co. were definitely in a different league. Well done Rarity, and Piet Muys too for the sleeve notes - more please. (Alan Taylor)      

 

CD 192471 ROCK & ROLL FROM HOLLAND vol. 1 - INSTRUMENTALTracks: THE FIREDONS (Filipino): The Shell Beat, Go Well Ala Latino / THE EVERGREENS: Es Lilin / THE IVY'S: Ivy's March, Come A Little Closer / LITTLE HENNY & THE SHAKIN' BOYS: Passion Flower, Home On The Range / THE SIX TORNADOS: Kiddie's Hully Gully Time / THE REVOLTS: Pelita / THE RICOCHETS: The Honeymoon Song, Springtime / THE ROLELRS: Rollers Express, Violetta / THE ROYAL TEENS: A Spanish Legend, Driving Guitars (= Sunny River) / THE CONDORS: Humoresque / THE SOUND MAGIC'S: Foot Tapper, Round And Round / THE SPECIALS: Kootanda / THE SILHOUETTES: Silhouette Walk / THE TRIFFIDS: Il Silenzio / FLIP WILLEMSEN: Terang Boelan / THE WHITE JUMPERS: San Antonio Rose / THE JUMPERS (Belgian): Chariot, Chapel In The Moonlight / THE SWALLOWS (Belgian): Sea Nymph / CEES & HIS SKYLINERS: Golden Earrings / Rockin' To Telstar

 

 

 

 

     

     

 

           Jan Patty/Leo Bennink /Andy Tielman.                            Opening ROCKARTGALLERY HALL OF FAME.Tee-Set  en Leo Bennink 

 KLICK HERE :   ''YOUTUBE''     VIDEOS    LEO BENNINK
 

     KLICK HERE :   ''MYSPACE''     VIDEOS    LEO  BENNINK

http://dihl bennink myspace.com/

 

     Back to top                                           MORE INFO http://www.leobennink.nl/

________________________________________________________________________________________________________

[Home][The Twangies][Rhythm Teens][Photos][Links][Contact Me]

Copyright (c) 2006 leo bennink music. All rights reserved.

leob@casema.nl