16-7-2003 12:14
 

Vierdaagse: "Een saaie dag"

 

Met ruim 800 uitvallers eiste de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse duidelijk zn tol. Met het oog op de verwachte hitte besloot de organisatie de routes in te korten. De 40 en 50 kilometerlopers wandelen woensdag 16 juli 10 kilometer minder te en de militairen mogen zonder hun 10 kilo aan bepakking starten. De voor deze woensdag voorspelde tropische temperaturen beloven namelijk opnieuw een zware dag voor de bijna 44.000 overgebleven lopers. Hoe gaat het met de deelnemende EZers? Vandaag: Maarten Berk (39). Medewerker helpdesk.

 
 

Hitte? Ontberingen? Ze krijgen Maarten Berk er niet onder. Voor de vierde keer loopt hij de Vierdaagse en eigenlijk baalt hij er van dat hij in plaats van 50 kilometer er vandaag maar 40 hoeft te lopen. "Ik kom voor de 50. Natuurlijk snap ik het wel. Maar ik start al om 04.00 uur, dan is het nog niet warm. Ik kom aan het begin van de middag binnen, dus loop ik het grootste deel van de route in de koelte. Het zou wellicht beter aan de mensen zelf overgelaten kunnen worden om deze beslissing te nemen."
Berk noemt de tweede dag "een saaie dag". Reden: "Er is niet veel te zien vandaag. Ja, we komen wel door een paar dorpen, maar morgen wordt een stuk mooier, als we de zeven heuvelen passeren. Echt zwaar is het ook niet vandaag, gisteren was het pittiger. Zon eerste dag moet je altijd uitkijken dat je niet te snel start en jezelf als het ware voorbijloopt. En het is dan toch weer wennen aan de drukte. Maar het ging goed hoor, gisteren. Al heb ik wel een blaar op mn hiel. Die is doorgeprikt en ingetaped, en ik voel m nog wel nu met het lopen."
"Mijn voorbereiding op lopen in de hitte? Weinig kleding aan, een doekje op mn hoofd zodat ik nu lijk op een zeerover. Insmeren met zonnebrandmelk en natuurlijk veel drinken. En dan als ik binnen ben een paar biertjes pakken. Of dat wel zo goed is? Voor mij in elk geval wel! Daarna ga ik naar een vriend van me, bij wie ik nu logeer. Lekker een paar uurtjes slapen, en dan nog een paar pilsjes drinken. Het vochtgehalte moet natuurlijk wel op peil blijven."