Terug naar opscheppagina

Verslag van de 90ste Nijmeegse Vierdaagse 2006

 

Voorbereiding:

 

Zondag, 9 juli 2006,

 

Zo, de voorbereiding zit er weer op voor dit jaar.

Afgelopen week heb ik nog een rondje Westland gelopen van ca 45 km. En  daarvoor allemaal tochten variërend van 24 tot 45 km. Bij elkaar heb ik nu zo’n 215 km in de benen zitten, meer als andere jaren dus. Dit komt eigenlijk doordat ik veel wandelvrienden heb ontmoet via het forum Walkers4Walkers. Dat maakt de wandeltochten toch een stuk gezelliger en daarom heb ik eigenlijk meer gelopen als normaal.

Ook heb ik in een balorige bui toegezegd op 11 augustus de Dodentocht in Bornem, België te gaan lopen. Dit is een tochtje van 100 km dat onder andere langs de brouwerijen van Duvel en Palm loopt. Je hebt 24 uur de tijd om binnen te komen. Deze tocht is drie weken na de vierdaagse dus mijn voorbereiding van 215 plus 200 van Nijmegen is 415 getrainde kilometers, volgens mij voldoende om deze tocht te volbrengen. Ik verheug me nu al op de rustpauze’s bij Duvel en Palm. Zou ik wandelen dan tòch leuk gaan vinden?

 

Dit jaar slaap ik weer in het appartement van Niels in Nijmegen waar ik al 2 keer eerder heb geslapen. Hij is weer op vakantie dus ik heb het rijk voor mij alleen. Ik verkeerde dit jaar in een bevoorrechte positie want met alle woningschaarste in Nijmegen tijdens de Vierdaagse had ik de luxe om uit 3 onderkomens te kunnen kiezen. De woning van Niels, het huis in Oosterhout van vorig jaar, de familie is op vakantie maar ik mocht de sleutels krijgen als ik wilde, en op de boot bij mijn drakebootmaatje Peter. Hij ligt met zijn boot bij Molenhoek. Omdat Oosterhout toch een half uurtje fietsen en Molenhoek 45 minuten met de bus is heb ik gekozen voor het huis van Niels dat 15 minuten fietsen van de start af is.

 

Dit jaar ga ik vroeger dan normaal naar Nijmegen. Normaal gesproken ging ik altijd op maandag naar Nijmegen maar nu vertrek ik vrijdagavond al. Ik ga namelijk meevaren met de boot van Peter vanaf Streefkerk naar Nijmegen. We komen op zondag in Nijmegen aan, ik word daar aan wal gezet en Peter vaart door naar de jachthaven in Molenhoek.

Ik verheug me er nu al op om twee dagen lang naar Nijmegen te varen en Nederland eens vanaf het water te bekijken!

 

Vrijdag 14 juli 2006,

 

er heeft zich een soort hysterisch gedrag geopenbaard bij mij dat ik niet van mijzelf ken en waarvan ik best wel geschrokken ben!

Gisteravond heb ik de eettafel geconfisqueerd om de spullen die ik in moet pakken op uit te stallen. Saskia nog even aan het strijken gezet zodat ik netjes gestevend aan de start kan verschijnen.

Omdat ik nu 7 dagen van huis ben i.p.v. 4 dagen moet ik ineens meer meenemen. Ik lijk wel een vrouw! Ik reken op alle soorten weertypes en ik ben op alles voorbereid. Hoewel er zeer goed voorspeld is dus de kleding geschikt voor een wat minder weertype kan gewoon thuis blijven. Maar toch past het bijna niet in de twee tassen die ik mijzelf tot maximum stel.

Vanmiddag heb ik zelfs een (hele!) middag vrij genomen om alles in die tassen te proppen. Het ken net....

Voordat het in de tassen ging heb ik eerst een uurtje op de bank zitten kijken naar alles wat mee moet overdenkend wat ik beter thuis kan laten, niets dus.....

Op het laatst bedacht ik mij dat het ook wel handig zou zijn om mijn wandelschoenen mee te nemen! Alles er weer uit en de wandelschoenen onderin!

Ik ben dus lekker bezig geweest. Deze week heb ik al twee nachten slecht geslapen omdat ik al bezig was om in mijn hoofd mijn tassen in te pakken. In deze staat verkeer ik nu op dit moment, verder gaat alles goed met mij hoor.

 

Dit jaar gaat er voor het eerst ook een fles vieux mee omdat ik voor de vaderdag zo'n mooi heupflaconnetje heb gekregen. Die moet toch wel iedere dag tot de nok toe gevuld worden. Dus is er geen bier te scoren tijdens het wandelen, geen nood aan de man! Ik heb mijn eigen voorraad bij me.

Tijdens de Nacht van Schiphol heb ik geleerd van Bill (ex piraat/marineman) dat vieux zich prima laat combineren met een suikerklontje.

Hier volgt het recept voor een "marinesuikertje":

Men neme de dopje van de fles en giet deze vol met de drank uit de fles, met zette er een suikerklontje in en men wacht tot de witte kleur van het suikerklontje is vervangen door een lichtbruinige. Dan neme men met twee vingers het klontje uit de dop en stopt het klontje in de mond. Even wachten tot het klontje gaat smelten op de tong en laat het geheel naar binnen glijden........ En wandelen dat je ervan gaat!

 

 

Net even Peter gebeld of alles op de boot in orde is. Er zijn geen lekken geconstateerd en de motor loopt als een zonnetje.

Straks word ik opgehaald door Leo en gaan we naar Streefkerk.

  

21:30

Ik ben inmiddels op het "bootje" aangekomen. Ik moet zeggen, het is één van de goede beslissingen van de laatste tijd geweest om deze lift te regelen. Ik bedoel, in de auto met Marieke en Yolanda is ook feest hoor maar hier kan ik me ook opperbest vermaken.

Hieronder zal ik een paar foto's van de boot zetten.

Morgenochtend gaan we varen rond een uurtje of 8 en gaan we 's middags aanleggen in Tiel waar we ook gaan overnachten. De volgende dag naar Nijmegen.

 

 

Zaterdag 15 juli 2006

 

Vanochtend ontwaakt om 6:25 uur door de wekker die per ongeluk afging in mijn tas. Ik had hem niet aangezet maar door het gesjouw met de tassen moet hij per ongeluk aangezet zijn. Gelukkig werd ik niet nog eerder wakker door het gestommel van Peter die om 6:00 uur (!) al bezig was om het dek te boenen!

Met Jan heb ik brood gehaald en we hebben aan dek een lekker ontbijtje gegeten met gebakken eieren en spek.

Om 9:00 uur zijn we vertrokken vanuit Streefkerk en op dit moment ben ik langs de zendtoren van Lopik gevaren en liggen we nu voor de sluis van Hagenstein te wachten tot we erdoor mogen. Mooi momentje om even de website bij te werken.

 

 

20:30 uur

We liggen nu in de jachthaven in Tiel. Daar zijn we even wezen winkelen en Leo heeft er een heel hip O'Neill petje gekocht omdat hij ernstig teleurgesteld was omdat zijn petje in de Bernardsluis bij Tiel is gevallen.

Daarna nog even het water in gedoken om een stukje te gaan zwemmen bij de boot. De heerlijke home-made bami van Sien opgewarmd en lekker opgepeuzeld.

Nu even uitbuiken en het is weer een prima moment om de website bij te werken

 

 

Zondag 16 juli 2006

 

18:30 uur

 

Vanuit Tiel zijn we het op weg gegaan naar Nijmegen. We passeerden de oude kerncentrale van Dodewaard en zijn de sluizen van Weurt voorbij gegaan.

Zodoende kwamen we bij de Waalkade van Nijmegen. Heel apart om de kade eens van een kant te zien die je normaal nooit zien behalve vanaf die vermaledijde dijk aan de overkant als we daar dinsdagmiddag overheen lopen.

Daarna zijn we weer terug gegaan naar de sluizen van Weurt. Ik ging daar op de kant omdat Paul mij op zou komen halen en naar het huis van Niels zou brengen.

Dus de steile ladder langs moest even beklommen worden en daarna hebben we met een touw mijn bagage omhoog getakeld.

Paul kwam na 10 minuten aanrijden in zijn dikke Audi en bracht mij naar het huis van Niels.

 

Daar de spullen gedumpt, een paar bakkies (koffie) gedaan en ik ben naar de stad gegaan. Beneden bleek dus weer, net als twee jaar geleden de band van de fiets plat te staan. Na het oppompen bleek de band weer snel leeg te lopen.

Ik ben toen maar met de bus gegaan en heb bij de Hema een setje bandenplakkers gekocht. In Nijmegen bleken Sunny en Danyell van het forum bij de Waag te zitten, met hun heb ik lekker een paar biertjes gedronken.

Ik liep Sunny even naar haar fiets toe. Tenminste, naar de plek waar ze voor het laatst haar fiets had neergezet. Hij was er niet meer dus!

Op een paar andere fietsen zagen we echter bonnentjes zitten van een soort Parkeerbeheer. Dat de fietsen verwijderd zouden worden op een bepaalde tijd. Na veel gezoek hadden we de straat gevonden waar het bureau gehuisvest zat.

De boete was 15 euri maar na wat gepraat over de "Paarse Veter" actie van Sunny accepteerde de beambte een paar veters en kregen Sunny de fiets gewoon mee zonder de boete te betalen.

 

Teruggekomen ben ik gelijk de band maar gaan plakken, er bleek echter helemaal geen lek in te zitten. Nu maar weer de band goed opgepompt en dan zometeen maar even bekijken of er nog wel lucht in zit!

Vanavond ga ik de stad weer in, naar het zogenaamde Gevelconcert. Dit schijn je niet te moeten missen als je op zondag al in Nijmegen bent.

 

 

 

Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4

Totalen per dag

Wandeltrainingen

 

 

Maandag 17 juli

 

Dinsdag 18 juli: Dag 1

 

Ik heb jullie sinds gisteren in de steek gelaten. Het was zo'n drukke dag met veel geregel, babbelen met bekenden (vooral van het wandelforum) en veel bier. Het was heel leuk om al die mensen weer eens bij elkaar te zien en ik ging 18:00 uur naar huis. Spullen klaar gelegd en ca 22:30 uur naar bed gegaan waar weer een rusteloze nachtrust op mij wachtte.

Er waren mensen beneden in een aangelegen tuin heel hard met elkaar aan het praten. Hoe meer bier er gedronken, hoe harder ze gingen praten en hoe meer er gelachen werd. Om 0:45 uur was ik het zat dus heb ik het raam van drie hoog open getrokken en ze even op Haagse wijze laten horen dat ik het hier niet mee eens was! Ze gaven geen antwoord maar het feest was daarna gelijk over en ik heb ze niet meer gehoord.

 

 

Om 3:30 uur in de ochtend vertrok ik naar de Wedren. Het was toen al zo warm dat ik niet eens een tshirt aanhoefde maar gewoon in een hemdje erheen ben gefietst.

Het was deze dag extreem warm. Ik heb 5 keer een ambulance lang zien rijden en ik heb 3 mensen met hun ogen dicht langs de kant zien liggen.

Nu ik thuis ben en een slaapje heb gedaan las ik op teletext en hoorde ik diverse voicemails dat er 2 doden zijn gevallen en 30 mensen in het ziekenhuis liggen, er zijn een paar honderd mensen flauw gevallen. Ze zijn momenteel aan het beraden of de Vierdaagse wel verder door kan gaan.

Ik ben van vandaag verschrikkelijk moe en ik heb  weinig inspiratie om aan het verslag te werken. Ik denk dat ik op een later moment hiermee door zal gaan.

 

 

 

 

Woensdag 19 juli: Dag 2

 

Inmiddels ben ik thuis in  Den Haag.

Gisteren na mijn dutje voelde ik mij weer fit en had weer zin in de twee dag. Toen volgde ik het nieuws op de tv.

Ze waren aan het vergadering over de afgelasting van de Vierdaagse. Ca 21:30 uur was dit definitief.

Ik heb toen snel de beslissing gemaakt om de spullen in te pakken en naar huis te gaan. Ik vermoedde dat er vanaf vandaag een chaos bij de treinen zou ontstaan wanneer iedereen op hetzelfde moment naar huis zou gaan. Ook hebben de treinen een aangepaste dienstregeling vanwege de hitte en de problemen met de rails. Chaos zou het gevolg kunnen zijn.

Om 22:00 uur zat ik reeds in de trein. Op de perrons zag je weinig 4daagse lopers die dezelfde beslissing hadden gemaakt, het was dus lekker rustig.

 

Ik vind dat de organisatie een terechte beslissing heeft genomen om de hele 4daagse niet meer door te laten gaan. Als er vandaag gelopen was en er nog meer doden zouden zijn gevallen dan was heel het land en rep en roer en zou waarschijnlijk de hele toekomst van de 4daagse misschien wel ter discussie komen te staan.

3 jaar geleden reageerde ik woest op de beslissing om dag 2 met 10 km in te korten vanwege de hitte.

Gisteren was echter de zwaarste dag die ik ooit gelopen heb, en met alle ingezakte mensen die je langs de route zag liggen en continue het geluid van ambulances om je heen kan ik nu deze beslissing niet meer aanvechten.

Het is jammer, maar het feest is over.

 

Ik zal in de loop van de dag of deze week nog een juist verslag maken van de dinsdag en die zal ik hieronder plaatsen. De volgorde is niet meer logisch maar ik hoop dat jullie daar begrip voor hebben.

Verslagen van vorige jaren

 

 

Totalen per dag

  

 

 

Vertrektijd

Aankomsttijd

Bruto-tijd

Netto-tijd

Pauze

Aantal pauzes

Blaren

dag 1

 4:07 uur

 16:00 uur

12

9,5

 150 min.

4

2

dag 2

 uur

 uur

 

 

 min.

 

 

dag 3

 uur

 uur

 

 

 min.

 

 

dag 4

 uur

 uur

 

 

 min.

 

 

 

 

 

Wandeltrainingen

 

Duinenmars in Den Haag          40 km

Nacht van Pijnacker     30 km

Nacht van Juigalpa                              25 km

Nacht van Schiphol       35 km

            Politie Haaglanden wandelmars40 km

Wandeling door het Westland               45 km

 

                                                           =====

            Totaal                                      215 km