Index Van der Krogt Websites

Bob Evers

Waarin schuilt het succes van deze zeer irreële, pedagogisch onverantwoorde serie?

Recensies van de delen in de Bob Evers-reeks te vinden in de Picarta on-line bibliotheekcatalogus. De oorspronkelijke recensies zijn gemaakt in een "a.i."-reeks.

Informatie over de Bob Eversreeks is te vinden op zuidzee.nl - Duizend-en-enige hoofdstukken over Bob Evers

Bij alle recensie heb ik de editie-info laten staan, omdat er opmerkingen over de drukkwaliteit en illustraties voorkomen.
P.S. over lange zinnen gesproken, lees de laatste zin van recensie 17
Veel leesplezier.

Html-codering Peter van der Krogt, 31 augustus 2005


1. Avonturen in de Stille Zuidzee

(1) 24e dr. Harderwijk : De Eekhoorn, 1979.
Samenvatting: Drie jongens mogen als beloning voor een goed rapport een zeereis maken op een nieuwe boot van de rederij Roos en beleven op zee allerlei avonturen zoals een verschrikkelijke storm, een schipbreuk en een muiterij
Recensie: Drie jongens mogen vanwege een goed rapport een zeereis maken naar Zuid-Amerika. Deze herdruk (van het eerste deel uit een serie van 32) is een echte "ouwe-jongens-krentenbrood"-boek van het zwakke soort met een onwaarschijnlijk plot dat halverwege het avontuur eindigt. In verouderd en zwak nederlands worden de vergezochte avonturen beschreven, die hier en daar ook nog een racistisch trekje vertonen.

(2) 30e dr Apeldoorn : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: Drie jongens mogen als beloning voor een goed rapport een zeereis maken op een nieuwe vrachtboot.
Recensie: Arie Roos, zoon van een reder, mag met twee vrienden een reis maken op een van de vrachtschepen van zijn vader. In de Atlantische Oceaan stoot het schip op een wrak (!) en zinkt. De jongens komen terecht aan boord van een schip met muiters, die hen als welkome hulpjes inschakelen. De clichématige figuren spreken voortdurend in een oubollige humor. De opeenvolging van avonturen is te bizar om ook nog maar een schijn van geloofwaardigheid te hebben. Een ferme jongens-stoere knapen verhaal waarin de drie vrienden de roem hooghouden die ooit de Hollanders hadden als de schrik van de zeven zeeën. Onwaarschijnlijk is de onverstoorbaarheid waarmee de jongens hun lotgevallen ondergaan, kwalijk zijn het kennelijke genoege waarmee de jongens hun lotgevallen ondergaan, kwalijk zijn het kennelijke genoegen waarmee ze vechtpartijen meemaken en de emotieloze wijze van reageren op moord en doodslag. Kleine druk.

2. Drie jongens op een onbewoond eiland

(1) 4e dr Meppel : M. Stenvert & Zoon, [1953]
Recensie: Drie jongens komen na een schipbreuk op een onbewoond eiland in de Stille Oceaan terecht, na terloops een paar muiters die hen gevangen hielden, onschadelijk te hebben gemaakt. Ze houden zich op Robinson Crusoë-achtige wijze in leven. Uitsluitend optekening van gebeurtenissen. Geen sfeer- of karaktertekening. Het geheel doet denken aan een stripverhaal zonder platen en heeft nauwelijks aansluiting met de realiteit. Taal is eenvoudig, soms grof. Inboorlingen en "negeropperhoofden" worden als idioten afgeschilderd. Lopende-band-werk van 20 jaar geleden. Lelijke uitvoering.

(2) 30e dr Apeldoorn : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: Drie jongens komen na een schipbreuk op een eiland in de Stille Oceaan terecht, na enkele muiters die hen gevangen hielden onschadelijk te hebben gemaakt.
Recensie: Door toedoen van zeerovers komen drie jongens terecht op een onbewoond eiland. Daar moeten ze zich door jacht in leven zien te houden. Ook krijgen ze opnieuw te maken met zeerovers. Een flauw verhaal, met veel onnederlandse uitdrukkingen, geschreven in een slechte stijl. De jongens - vrouwen komen in het boek niet voor - maken elkaar met stompzinnige grappen belachelijk; racistische benadering van inheemse bevolking. Veel onwaarschijnlijke gebeurtenissen; hoe het afloopt lees je in het volgende deel (De strijd om het goudschip). Puur leesvoer met enkele nietszeggende zwart-wit tekeningen, zeer kleine druk.

3. De strijd om het goudschip

(1) 23e dr Harderwijk : De Eekhoorn, 1978
Samenvatting: Bob, Jan en Arie proberen twee boten aan muiters te ontfutselen om de goudschat, die waarschijnlijk aan boord is, in handen te krijgen
Recensie: De 3 hoofdpersonen van vele verhalen van deze schrijver, gaan door met avonturen die in een vorig boek reeds begonnen zijn. Zij waren achtergebleven op een onbewoond eiland, nadat muiters het schip waarmee zij voeren, hadden gekaapt. Op dat schip hadden de kapers een goudschat verborgen, die zij weer van een zeiljacht hadden gestolen. Beide boten worden door de jongens, via vele spannende en onwaarschijnlijke avonturen, heroverd. Zeer oppervlakkig clichéverhaal, waarin veel geschoten wordt. Men denkt voortdurend volwassenen voor zich te hebben in plaats van 3 H.B.S.-ers.

(2) 28e dr Amersfoort : De Eekhoorn, [1989]
Samenvatting: Bob, Jan en Arie proberen twee boten aan muiters te ontfutselen om de goudschat, die waarschijnlijk aan boord is, in handen te krijgen.
Recensie: Zelfstandig te lezen vervolg op 'Avonturen in de Stille Zuidzee' en 'Drie jongens op een onbewoond eiland', waarin drie ± 16-jarige jongens op jacht gaan naar een goudschat aan boord van een gekaapt schip. Het avontuur speelt zich af bij een eiland in de Stille Oceaan. De jongens zijn dan al 4 maanden van huis zonder dat hun ouders weten waar ze zijn. Ze overleven met een gemak, waar iedere doorgewinterde wereldreiziger jaloers op zou worden, zijn de ergste boeven te slim af, beschikken over vuurwapens en zijn onovertroffen scherpschutters. Waarin schuilt het succes van deze zeer irreële, pedagogisch onverantwoorde serie? Zijn het de fantastische avonturen, voor iedere gewone jongen onbereikbaar, of is het de zorgeloosheid van dit onoverwinnelijke drietal en de nonchalance waarmee ze zich uit iedere moeilijke situatie kunnen redden? Stijl en taalgebruik laten in ieder geval te wensen over. Omslagtekening in zachte kleuren.

4. Een overval in de lucht

(1) 23e dr Harderwijk : De Eekhoorn, 1979
Samenvatting: Tijdens een vliegtocht waarbij twee jongens een bandiet naar Kaapstad volgen heeft een overval plaats, waardoor een noodlanding in de woestijn moet worden gemaakt
Recensie: Twee middelbare scholieren hunkeren tijdens hun vakantie naar avontuur. Bob Evers, de derde man van het vriendengroepje bezorgt het tweetal de opdracht een bandiet naar Kaapstad te volgen. Onderweg heeft er een overval plaats in het vliegtuig, waardoor in de woestijn een noodlanding moet worden gemaakt. Met kunst en vliegwerk is een avonturenverhaal opgebouwd, waaraan een 'hollandse jongen' zijn hart moet kunnen ophalen. Het geheel is echter erg onwaarschijnlijk en de zogenaamde humor is moeilijk te vatten. De slechtheid van een persoon wordt bijvoorbeeld tot uitdrukking gebracht door hem gebruik te laten maken van verwrongen nederlandse taal.

(2) 28e dr Amersfoort : De Eekhoorn, [1989]
Samenvatting: Tijdens een vliegtocht, waarbij twee jongens een bandiet naar Kaapstad volgen, vindt een overval plaats, waardoor een noodlanding in de woestijn moet worden gemaakt.
Recensie: Herdruk van een in de jaren '50 spelend avonturenverhaal waarin twee ongeveer 18-jarige Amsterdamse jongens door Bob naar Zuid-Afrika worden gestuurd om daar een waardevolle doos te bemachtigen. Maar het vliegtuig Amsterdam-Kaapstad herbergt vele vreemde figuren: door toedoen van een van hen wordt een reeks spannende gebeurtenissen ontketend. De verschillende personen zijn nogal karikaturaal neergezet, en het soort humor dat gebruikt wordt komt erg oubollig over. Het boek is geschreven in een hoogdravende taal die misschien vroeger populair was, maar die nu alleen maar irriteert. Door de vele flash forwards wordt veel van de spanning van het verhaal bij voorbaat gedecimeerd. Het boek is voorzien van een gemoderniseerde omslagtekening in zachte kleuren.

5. De jacht op het koperen kanon

27e dr [Apeldoorn] : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: Twee Hollandse jongens spannen zich tot het uiterste in om hun Engelse vrienden te helpen hun erfenis te pakken te krijgen. Vanaf ca. 10 jaar.
Recensie: In dit deel uit de "Bob Evers"-serie doen de hoofdpersonen op de meest onwaarschijnlijke manieren pogingen, om een erfenis, in handen te krijgen. Het geheel is een opeenvolging van onzinnigheden: alles ligt er zo dik bovenop dat het in plaats van spannend slaapverwekkend is. De auteur maakt veelvuldig gebruik van bombastische taal en superlatieven om het geheel nog "spannender" te maken. Pocket-uitgave in een kleine onduidelijke letter op grauw papier gedrukt. Vanaf ca. 10 jaar.

6. Sensatie op een Engelse vrachtboot

(1) 24e dr Harderwijk : De Eekhoorn, cop. 1983
Samenvatting: Drie jongens zetten een dorp en een vrachtboot totaal op stelten door hun speurtocht naar enkele briefjes die hen eigenaar van een erfenis zullen maken. Er zijn echter meer gegadigden.
Recensie: In dit vervolg-deel zetten drie HBS-jongens een dorp en een vrachtboot totaal op stelten, in hun jacht op het laatste van de briefjes, die twee Engelsen in hun bezit moeten krijgen om zich eigenaars te kunnen noemen van een erfenis. Het doel heiligt alle middelen, met de wet en het fatsoen wordt, al naar het uitkomt, rekening gehouden. De vele 'toevallige' komplikaties rekken de spanning en het aantal bladzijden onnodig, de figuren blijven types, geen gebrek aan kliché-situaties (dikke, hysterische dames achter het stuur-domme dorpsagenten). Het, niet altijd korrekte, taalgebruik is gewild populair.

(2) 26e dr Amersfoort : De Eekhoorn, [1989]
Samenvatting: Drie jongens zetten een dorp en een vrachtboot op stelten als ze op jacht gaan naar het laatste briefje dat twee Engelsen in hun bezit moeten krijgen om zich eigenaar te kunnen noemen van een erfenis.
Recensie: In dit niet zelfstandig te lezen vervolg op: 'De jacht op het koperen kanon' proberen Bob Evers, Arie Roos en Jan Prins samen met hun twee Engelse vrienden het laatste van de briefjes, waarmee een grote erfenis valt te verdienen, in handen te krijgen. Het lukt hen steeds bijna, maar ook hun twee rivalen zitten niet stil. Het hele verhaal is één dolle jacht op het kostbare papiertje, waarbij de lezer afwisselend de diverse figuren in hun handelen volgt. Dit is niet altijd even gemakkelijk. Triviaal is de woordkeus, b.v. 'hij praaide een vroege taxi, die juist uit een zijstraat kwam rollen.' Spanning en humor zijn steeds hetzelfde en maken het verhaal op den duur vervelend. De sensatie op een vrachtboot laat lang op zich wachten, want eerst zetten de helden langdurig een Engels dorp op stelten. Wel wordt met dit seriedeel een verhaal afgesloten. Conclusie een langdradig geheel dat alleen zin heeft als het vorige deel aanwezig is. Omslagtekening in zachte kleuren.

7. Tumult in een toeristenhotel

24e dr Apeldoorn : De Eekhoorn, [1993]
Samenvatting: Samen met een Engelse vriend zetten twee Hollandse jongens in een hotel op alle mogelijke dwaze en spannende manieren de boel op stelten om zo een gestolen erfenis weer terug te krijgen.
Recensie: De twee zeventienjarige Amsterdamse vrienden Jan Prins en Arie Roos krijgen bezoek van een zekere Vonnie Vasser uit Engeland. Als zij vernemen dat Vonnie door zijn oom Barclay (tevens voogd van Vonnie) is opgelicht voor 30.000 pond, komen Jan en Arie hem te hulp en zetten in het hotel de boel flink op stelten. Door hun opmerkzaamheid en moed weten zij ook een diamantsmokkelaarsbende te ontmaskeren. Avontuurlijk kwajongensverhaal, komische en vrolijke streken, spannende achtervolgingen. Simpele, populaire schrijfwijze. Onafhankelijk te lezen van de andere delen. Slordige druk in een kleine letter op grauw papier. Omslagtekening in zachte kleuren.

8. Drie jongens als circusdetective

(1) 19e dr Harderwijk : De Eekhoorn, 1978
Samenvatting: Jan, Bob en Arie proberen het raadsel van de speelgoedtreinen op te lossen door op onderzoek te gaan in een circus
Recensie: Avontuur van 3 jongens, 1 Amerikaan en 2 Nederlanders waarin een circus en speelgoedtreintjes een grote rol spelen. Zeer onwaarschijnlijk verhaal, waarvan er in dit geval 32 in een dozijn gaan. Van spanning is nauwelijks sprake. Slecht, clichématig taalgebruik; stereotype persoonsbeschrijvingen en karakteraanduidingen door vooroordelen welke gebaseerd zijn op uiterlijke kenmerken van personen. Geen identificatiemogelijkheden voor de lezer. Meisjes komen in dit boek niet voor. Irritant is vooral het gedrag van de 3 hoofdpersonen, die hun woede uiten met opmerkingen als: "Laaiende Lodderijndozen" en "Voor de gloeiende glorieneuzen".

(2) 24e dr Amersfoort : De Eekhoorn, [1989]
Samenvatting: Drie jongens pogen het raadsel van de speelgoedtreinen op te lossen door op onderzoek uit te gaan in een circus.
Recensie: Twee HBS'ers en hun Amerikaanse vriend zijn een valsemuntersbende op het spoor die geld smokkelt in speelgoedtreintjes. De belangrijkste gebeurtenissen bestaan uit het te slim af willen zijn van de boeven, hetgeen gepaard gaat met wilde gevechten, trucs en doldwaze toestanden in een circus (de enige functie van het circus). De situaties worden vanuit verschillende personen belicht: de jongens, de boeven en de circusmensen (die onbetrouwbaar zijn). Het taalgebruik is slecht, vooral uitdrukkingen en gezegden worden foutief gebruikt. De beide zwart-witte pentekeningen zijn erg oubollig (jongen in plusfour). Zoals de jongens sjablonen zijn met vaste karaktertrekken en onderlinge codes, zo zijn de gebeurtenissen als sjablonen ingevuld, met als resultaat een plot zonder enige spanning. Hinderlijk commercieel is dat het verhaal niet af is en wordt vervolgd in 'Een dollarjacht in een D-trein'. Het boek heeft een gemoderniseerde omslagtekening in zachte kleuren.

9. Een dollarjacht in een D-trein

22e dr Amersfoort : De Eekhoorn, [1989]
Samenvatting: Drie jongens gaan naar Zürich om een bende valsemunters te overmeesteren.
Recensie: Ook in dit deel van de Bob Evers serie raken drie jonge vrienden betrokken bij een geheimzinnige affaire. Zij gaan in opdracht van de FBI naar Zürich om een bende valsemunters te overmeesteren. De scènes zijn niet helemaal uitgewerkt en onwaarschijnlijk. Ouderwets taalgebruik. Door de populaire schrijfwijze mist het boek echte spanning. Slecht afgedrukte, paginagrote zwart-witte pentekeningen in grove lijnen. Omslagtekening in zachte kleuren.

10. Een speurtocht door Noord-Afrika

(1) 20e dr Harderwijk : Eekhoorn, 1982
Samenvatting: Twee Nederlands en een Amerikaanse jongen helpen agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI bij de opsporing van een bende valsemunters.
Recensie: Herdruk in pocketvorm van een deel van de Bob Eversserie, in de jaren vijftig al een twijfelachtige bestseller. Het gaat ditmaal om het opsporen en ontmaskeren van een geraffineerde valsemuntersbende. Het boek bevat een opeenstapeling van grof geweld, zit vol onnauwkeurigheden terwijl er nauwelijks een draad door het verhaal loopt. Bob en zijn vrienden spelen slechts een ondergeschikte rol. Slecht taalgebruik, niet storend ouderwets.

(2) 22e dr Amersfoort : De Eekhoorn, [1989]
Samenvatting: Twee Nederlandse en een Amerikaanse jongen helpen agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI bij de opsporing van een bende valsemunters.
Recensie: Avonturenverhaal, waarin twee ± 18-jarige Nederlanders en een even oude Amerikaan de politie en de FBI behulpzaam zijn bij het ontmaskeren van een bende valsemunters. In dit, oorspronkelijk uit de jaren 50 (HBS) stammend verhaal, drinken de 3 jeugdige speurders alleen flesjes London tonic, géén alcolhol. Ze weten daarentegen goed om te gaan met revolvers, kunnen een robbertje vechten en weten te ontsnappen uit hachelijke situaties. Ze bezitten ruim geld (overgehouden van een vorig avontuur). Door toevalligheden verlopen de gebeurtenissen iedere keer net anders dan gepland, maar aan het eind van het boek zijn alle schurken gearresteerd. Door het hanteren van uiterlijke kenmerken en stereotypen wordt de herkenbaarheid van personen en situaties vergroot. Pocket met grauw papier en een fletse, ietwat karikaturale omslag illustratie. Kleine 9-punts-letter. Populair taalgebruik, veel dialoog, evenals het ontbreken van pedagogische trekjes (géén ouderlijke macht aanwezig) maken dit vervolgdeel uit de bekende 'Rob Evers' serie aantrekkelijk voor de jeugdigen vanaf 10/11 jaar. Vervolg op 'Een dollarjacht in een D-trein' (a.i. 86-17-082-1).

11. Drie jongens en een caravan

(1) 3e dr Meppel : M. Stenvert & Zoon, [1954]
Recensie: De drie bekende vrienden moeten een caravan naar Zuid-Frankrijk brengen, maar er blijkt veel belangstelling te bestaan voor de vijftigduizend dollar die per ongeluk in een van de autobanden zit. Met behulp van de nodige militairistische propaganda, stijlfouten, sluikreklame, toevalligheden, vooroordelen enz. probeert de auteur een spannend verhaal te schrijven, hetgeen duidelijk niet lukt. Sfeerloze illustraties.

(2) 22e dr Amersfoort : De Eekhoorn, [1989]
Samenvatting: Drie vrienden die een caravan van Amsterdam naar Monte Carlo moeten brengen, worden voortdurend geschaduwd en beleven daardoor spannende avonturen.
Recensie: Drie jongens besluiten samen hun schoolvakantie door te brengen. Ze krijgen onverwacht de opdracht om een auto met caravan vanuit Amsterdam af te leveren in Zuid-Frankrijk. Al spoedig blijkt er iets met de auto aan de hand te zijn. De jongens worden achtervolgd en op een nacht is hun auto gestolen. Na veel raadselachtige avonturen komen de drie vrienden er achter dat er een grote som geld in de auto verstopt was. Het verhaal speelt zich duidelijk af in vroegere tijd: de hoofdpersonen zijn H.B.S.-jongens. De avonturen berusten op fantasie. Ze zijn onwaarschijnlijk, maar wel spannend. Het taalgebruik is ouderwets. De zwart-witte illustraties zijn schetsmatig en kwalitatief slecht afgedrukt. Ook de drukletter vertoont lichte plekken. Omslagtekening in zachte kleuren.

12. Kabaal om een varkensleren koffer

(1) 16e dr Harderwijk : De Eekhoorn, cop. 1979
Samenvatting: Wanneer de koffer gestolen wordt die Arie Roos en Jan Prins bij iemand moesten afleveren, is dit voor hen aanleiding tot een speurtocht, waarbij ze in de meeste vreemde situaties geraken
Recensie: Arie Roos en Jan Prins maken dankbaar gebruik van het aanbod om tegen betaling een koffer bij iemand af te leveren, als blijkt dat zij, tijdens hun vakantietocht, hun geld bij een tante hebben laten liggen. Wanneer de koffer gestolen wordt, is dit voor hen aanleiding tot een speurtocht. Zij raken in allerlei situaties verzeild, maar weten zich overal te redden en dringen steeds meer door tot de kern van de zaak. Behalve de nodige onwaarschijnlijkheden en toevallige gebeurtenissen een redelijk speurdersverhaal voor ca. 12-jarigen, met hier en daar nogal 'gewild' humoristische trekjes. Kleine druk op grauw papier.

(2) 20e dr Amersfoort : De Eekhoorn, [1988]
Samenvatting: Wanneer de koffer die Arie Roos en Jan Prins bij iemand moeten afleveren gestolen wordt, gaan de jongens op jacht naar de overvallers.
Recensie: Op vakantie raken twee vrienden in een reeks wilde avonturen verzeild die hen door half Nederland voeren. Alles draait om een koffer met, in eerste instantie, onbekende inhoud. Door intelligentie en snelheid van handelen weten zij als amateur-detectives een aantal raadsels op te lossen en het geheel tot een goed einde te brengen. Een boek vol humor en spanning met de twee hoofdpersonen als identificatiefiguren voor lezers van ca. 11 jaar. Doel is puur de ontspanning. Gezien sommige details lijkt het verhaal zich een aantal jaren terug af te spelen (een niet meer bestaand hotel e.d.) hetgeen echter niet storend is en veel lezers niet eens op zal vallen. Kleine druk op grauw papier.

13. Een motorboot voor een drijvend flesje

(1) 15e dr Harderwijk : De Eekhoorn, cop. 1978
Samenvatting: Aan het begin van hun vakantietocht vinden twee jongens een fles met een stuk krantepapier, waarop een geheimzinnige boodschap staat
Recensie: Aan het begin van een vakantietocht zien Jan Prins en Bob Evers een fles drijven waarin een stuk krantepapier zit. Hierop staat een geheimzinnige boodschap. Dat is het begin van een spannend avontuur dat zo goed afloopt omdat de jongens veel slimmer zijn dan een particuliere detective. Het verhaal is wel spannend maar erg onwaarschijnlijk. De stijl is matig en alles is erg zwart-wit getekend. Vanf ± 10 jaar.

(2) 19e dr Amersfoort : De Eekhoorn, [1989]
Samenvatting: Aan het begin van hun vakantietocht vinden twee jongens een fles met een stuk krantepapier, waarop een geheimzinnige boodschap staat.
Recensie: Jan Prins, één van de drie hoofdpersonen, vindt in een sluis een fles met een stuk krant erin. Dit is het begin van een 'spannend' avontuur, met als inzet een verborgen schat. Oorspronkelijk verschenen in het begin van de jaren '50, wat duidelijk te merken is aan o.a. de manier waarop over de Tweede Wereldoorlog wordt gesproken, telefonistes en prijzen van taxi's. Slecht geschreven verhaal, onwaarschijnlijk taalgebruik met vaak verbasterde uitdrukkingen (snorneuzen, zwik zwak), gewild humoristisch. Geen karaktertekening. Het boek is geen afgerond geheel, er wordt verwezen naar het volgende deel (Een klopjacht op een kapitein, a.i. 86-40-085-1).

14. Een klopjacht op een kapitein

(1) 15e dr Harderwijk : De Eekhoorn, 1978
Samenvatting: Bob Evers en zijn vrienden zetten de achtervolging voort op "De Kapitein" en zijn bende, die in het bezit zijn van een schat
Recensie: Het driespan (Bob Evers, Jan Prins en Arie Roos) is midden in een avontuur gewikkeld, wanneer dit boek begint. De jongens zijn een stel dieven op het spoor, die proberen een gestolen schat de grens over te krijgen. Het verhaal doet vreselijk ouderwets en onwerkelijk aan. Het toeval speelt een zeer grote rol; de schrijver heeft er dankbaar gebruik van gemaakt. De personen komen niet uit de verf. Het verhaal wemelt van de verkeerde uitdrukkingen. De taal is oubollig en langdradig, waardoor er veel van de spanning verloren gaat. Wanneer er enige vaart in het verhaal komt, eindigt het boek en wordt verwezen naar het volgende deel.

(2) 20e dr [Apeldoorn] : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: Bob Evers en zijn vrienden zetten de achtervolging voort op 'De Kapitein' en zijn bende, die in het bezit zijn van een schat. Vanaf ca. 10 jaar.
Recensie: Tweede episode uit de gedeeltelijk succesvolle speurtocht die het bekende drietal onderneemt naar de gestolen Grimbos-schat. De zeer stereotiepe hoofdpersonen bedienen zich ruimschoots van geld en geweld. Van enige sfeer- of karaktertekeningis geen sprake. Het verhaal, vol onwaarschijnlijk- en toevalligheden, steekt zonder inleiding van wal in zeer matige stijl. De oorspronkelijke druk verscheen in de 50-er jaren en is nooit gemoderniseerd, wat zich vooral uit in de zeer oubollige humor. Deschrijver die in het verhaal aanwezig blijft en meermaals rechtstreeks tot de lezer spreekt, heeft gebruik gemaakt van een geforceerd populaire woordkeus. Door onnodige toevoegingen wordt afbreuk gedaan aan de spanning. Kortom, leesvoer voor zeer weinig eisende lezers van ca. 10 jaar. Pocketuitgave op slecht papier met drukfouten.

15. Een raderboot als zilvervloot

(1) 15e dr Harderwijk : De Eekhoorn, cop. 1978
Samenvatting: Avonturen van drie jongens die een erfenis op het spoor zijn, waar een forse beloning aan te verdienen valt
Recensie: Drie jongens zijn een erfenis op het spoor, waar een forse beloning aan te verdienen valt. Ze zijn een stel boeven, die ook achter de schat aanzitten, te slim af en ontsnappen aan de (dom afgeschilderde) politie. Onmogelijk en op sensatie belust verhaal, waarin aan de lopende band vecht- en knevelpartijen voorkomen. Het is geschreven in "stoere-mannentaal" en zit vol toevalligheden en verouderde toestanden.

(2) 19e dr Amersfoort : De Eekhoorn, [1989]
Samenvatting: Avonturen van drie jongens die een erfenis op het spoor zijn, waar een forse beloning aan te verdienen valt.
Recensie: Een kwart van de waarde van hun gestolen erfenis biedt de familie Grimbos Jan, Arie en Bob aan als zij deze kunnen terug bezorgen. Door de dieven te volgen ontdekken ze al gauw waar de staven goud en de juwelen verstopt zijn. Tijdens een roerige nacht in Zeeland vinden ze de belangrijkste rover en de goudstaven terug. In Duitsland ontdekken ze de koffer met juwelen. Het verhaal is ondanks de vele gebeurtenissen niet spannend, het verloopt traag door de dialoog die bol staat van quasi leuke opmerkingen. De figuren zijn karikaturaal, het drietal blijft vrolijk en vindingrijk, politie en boeren zijn dom, Duitsers denken rechtlijnig enz. De grapjes hebben vaak betrekking op iemands uiterlijk. Kleine, duidelijke letter, ruime bladspiegel.

16. Nummer negen seint New York

(1) 15e dr Harderwijk : De Eekhoorn, 1979
Samenvatting: Bob Evers en zijn twee vrienden proberen een eind te maken aan de praktijken van een bende die illegaal buitenlanders in de USA aan wal zet
Recensie: Deel 16 uit de serie avonturenverhalen van Bob Evers en zijn twee vrienden, waarin de drie jongens een bende (mensen-)smokkelaars moeten ontmaskeren. Oppervlakkig geschreven in vrij slecht Nederlands, zeer makkelijk leesbaar avonturenverhaal, waarin jongens van ongeveer 17 jaar met wapens omgaan en tegenstanders ontmaskeren alsof het hun dagelijks werk is. De karakters komen nogal karikaturaal, irreëel over. Het geheel komt onwaarschijnlijk over.

(2) 19e dr Amersfoort : De Eekhoorn, [1989]
Samenvatting: Twee Nederlandse jongens helpen de Amerikaanse inlichtingendienst FBI, die een eind probeert te maken aan mensensmokkel naar de Verenigde Staten.
Recensie: Dr. Masters, van de F.B.I., vraagt hulp van Arie Roos en Jan Prins bij de ontmaskering van een bende die probeert illegaal mensen binnen de USA te krijgen. Hun opdracht luidt: meevaren op een schip dat clandestien mensen over de grens van de USA zet. Jan en Arie beleven diverse avonturen, die steeds goed aflopen. Hun schipbreuk wordt uitvoerig beschreven. Een 'echt jongensverhaal' met stereotiepe beschrijvingen van mensen en gebeurtenissen. De vele samengestelde zinnen, het technisch woordgebruik en de pittige situatie-beschrijving, maken het boek moeilijk leesbaar. Kleine 9-punt-letter. Daarbij komt dat het boek een vervolg kent, (Een meesterstunt in Mexico zie ai's deze week). Zodat het hele verhaal niet eindigt...

17. Een meesterstunt in Mexico

(1) 15e dr Harderwijk : De Eekhoorn, 1979
Samenvatting: Drie jongens beleven allerlei avonturen wanneer ze een bende moeten overmeesteren die illegaal vanuit Mexico mensen over de grens smokkelt
Recensie: Een spannend avontuur waarin Arie Roos en Jan Prins met steun van Bob Evers en de F.B.I. een bende overmeesteren die illegaal vanuit Mexico mensen over de USA-grenzen smokkelt. De fantasie van Arie Roos en de technische belangstelling van Jan Prins spelen een belangrijke rol, Bob Evers funktioneert meer op de achtergrond. Het beeld van de Amerikaanse samenleving en het vernuft van de twee helden worden tamelijk ongenuanceerd beschreven, het gaat in de eerste plaats om de spanning. Kleine druk op grauw papier.

(2) 19e dr Amersfoort : De Eekhoorn, [1989]
Samenvatting: Twee Nederlandse jongens helpen de Amerikaanse inlichtingendienst FBI bij het opsporen van een bende die illegaal mensen vanuit Mexico over de grens smokkelt.
Recensie: Avonturenverhaal (vervolg op Nummer negen seint New York; zie ai's deze week) van twee jongens zojuist van de H.B.S.,: spelend in de jaren vijftig- die in opdracht van de Amerikaanse inlichtingendienst F.B.I. zich laten ontvoeren door een bendeleider en diens knecht. Gevolgd door Bob Evers; bijfiguur in dit boek en nog een agent komen ze op een rotsplateau met een helikopter op het centrum, waar toevallig een uraniumexpeditie gelegerd is. Opgesloten in een kelder hebben ze kontakt met de dynamiet-expert van de expeditie die hen waardevolle informatie levert om de boeven in de val te kunnen lokken. Door de slechte karaktertekening, de vele toevalligheden en het oubollig soort humor (de jongens worden vastgebonden soepkippen genoemd) en een welhaast ontbreken van de couleur locale, de onnodige gewelddadigheden en een uitleg van de taktiek die de vaart uit het verhaal haalt niet aanbevelenswaardig voor jongeren vanaf ongeveer 10 jaar die de op grauw papier gedrukte pocket graag zullen grijpen op zoek naar leesvoer. Kleine 9-punt-letter.

18. Trammelant op Trinidad

18e dr Apeldoorn : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: Bob, Arie en Jan beleven spannende avonturen wanneer zij op het eiland Trinidad de F.B.I. helpen bij het oprollen van een bende die zich bezighoudt met illegale immigratie.
Recensie: Het "edele drietal" bestaande uit Arie, Jan en Bob is in dit deel beland in Trinidad om een internationaal "bendecentrum" (blz. 12) op te rollen. Dat ze hierin slagen staat eigenlijk bij voorbaat al vast. Het spanningselement wordt kunstmatig in stand gehouden door wilde achtervolgingen en andere hachelijke situaties. De drie pubers doen erg onwerkelijk evenals de vele toevalligheden. Van karaktertekening is geen sprake. De in slecht Nederlands geschreven tekst is in een zenuwachtig dun lettertje op grauw papier gedrukt. Er wordt hinderlijk verwezen naar vorige delen en het overmatig gebruik van bijvoeglijke en bijwoordelijke bepalingen is storend.

19. Vreemd krakeel in Californië

(1) Apeldoorn : M. Stenvert & Zoon, cop. 1955
Recensie: Midden op de dag, in Amerika, wordt Arie Roos opgepakt omdat het kopen van een Hollandse krant alles te maken blijkt te hebben met een gestolen filmscenario. Maar met zijn 2 vrienden, een portie slimheid en veel gelukkig toeval wordt dit Hollywoodraadsel 'moordloos' en snel opgelost. Nogal gedateerd speurdersverhaal met veel aktie, waarin geforceerde humor in verhaal en stijl de boventoon voert. Het taalgebruik is allesbehalve opwindend, de illustratie op de omslag is uitgesproken lelijk. Voor iedereen die behoefte heeft aan een ouderwetse detektive, die weinig inspanning van de lezer vergt.

(2) 17e dr Apeldoorn : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: Arie Roos wordt in Amerika opgepakt, nadat hij een Hollandse krant heeft gekocht; dit schijnt alles te maken te hebben met een gestolen filmscenario. Vanaf ca. 10 jaar.
Recensie: Natuurlijk heeft deel zoveel uit een reeks weinig nieuws meer te bieden. Volgens de aloude formule geraken Bob Evers, Jan Prins en Arie Roos in de dolste avonturen verzeild, waarbij Arie dit keer de hoofdrol speelt. Hij wordt ontvoerd als hij in Hollywood een Nederlandse krant koopt (de achterflap vermeldt dat Bob Evers ontvoerd wordt!). Vervolgens ontrafelt hij een in de filmwereld gesitueerd complot. Dit alles door tempo, veel woest heen-en-weer-gerij in grote auto's, wat slapstick tot 190 blz. opgeklopt, hoewel het gegeven eigenlijk vrij mager is. Volgens eveneens aloud recept is het taalgebruik gewild geestig (vervelend, voortdurende gegrap over Aries uiterlijk). In zijn soort - de reeks is populair - niet onaardig, maar in alle opzichten middelmatig verhaal. Kleine letter op grauw papier.

20. Lotgevallen rond een locomotief

16e dr Harderwijk : De Eekhoorn, cop. 1983
Samenvatting: Drie vrienden proberen de moeilijkheden op te lossen die zijn ontstaan wanneer twee maatschappijen elkaar op leven en dood beconcurreren bij het delven van uranium in een woest gedeelte van Mexico en daarbij gebruik maken van een inderhaast aangelegde spoorweg.
Recensie: Twee H.B.S.-ers beleven samen met hun amerikaanse vriend de dolste avonturen in een woest gedeelte van Mexico, waar twee uranium delvende maatschappijen elkaar op leven en dood beconcurreren. De drie vrienden weten de problemen, natuurlijk na de nodige verwikkelingen, echter op te lossen. De gebruikte stijl en de technische gegevens laten duidelijk merken dat het werk alweer uit 1956 stamt, iets wat de slechte omslagtekening al deed vermoeden. Het gemak waarmee de knapen wapens en explosieven hanteren doet menige volwassene huiveren; jongeren schijnen zich er echter weinig aan te storen.

21. Pyjama-rel in Panama

18e dr Apeldoorn : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: Drie jongens ontdekken op een rommelmarkt in Mexico dat zij achtervolgd worden. Vanaf ca. 10 jaar.
Recensie: Jan Prins, Arie Roos en Bob Evers rollen een bende wapensmokkelaars op in Panama. Een detective verhaal dat als los zand aan elkaar hangt, een opeenstapeling van gebeurtenissen, waarbij het moeilijk is om het allemaal te kunnen blijven volgen. De (cliché)figuren zijn erg zwart-wit. Eenvoudige soms grove taal; lelijk uitgegeven, in een onhandige pocketvorm.

22. Vreemd gespuis in een warenhuis

(1) 13e dr Harderwijk : Eekhoorn, cop. 1979
Samenvatting: Bob Evers en zijn twee vrienden volgen een verdacht uitziende man naar een warenhuis en dit is het begin van een nieuw avontuur
Recensie: Bob Evers en zijn twee onafscheidelijke vrienden volgen een verdacht persoon in een warenhuis, wat het begin is van een "nieuw" cliché-avontuur, waarbij ze in allerlei auto's, voorzien van vuurwapens, zowel de boeven als de juwelenschat bijna te pakken hebben, als ze zelf notabene door de nietsvermoedende politie gegrepen worden vanwege een vermeende autodiefstal. Voor de ontknoping is de lezer aangewezen op het volgende deeltje. De drie roekeloze knapen uit dit kapitalistiese, onwaarschijnlijke verhaal gedragen zich niet naar de 16 jaar, die ze toch minstens zijn. Eigenlijk gedragen ze zich helemaal niet: ze worden als dummies gemanipuleerd door de slechte routineschrijver.

(2) 17e dr [Apeldoorn] : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: Bob, Jan en Arie volgen een verdacht uitziende man naar een warenhuis. Daardoor raken ze verzeild in een avontuur met gestolen juwelen. Vanaf ca. 10 jaar.
Recensie: Bob, Jan en Arie (leeftijd en andere omstandigheden worden bij de lezer bekend verondersteld), storten zich in een avontuur waarin ze gestolen juwelen achterna zitten. Ook de politie, de verzekering en andere boeven hebben lucht gekregen van "dit zaakje" zodat de toevallige gebeurtenissen en ontmoetingen niet van de lucht zijn. De lezer die alle goedkope ellende doorworstelt in de hoop op een ontknoping komt bedrogen uit. De hoofdpersonen eindigen in een cel met lachende politieagenten voor de tralies. Een irritant toegepast meervoudig perspectief, zelfs de schrijver wordt een keer aangesproken. Vrouwen komen nauwelijks voor en als ze al de eer hebben zijn ze dik, dom, en snoepen altijd chocola. Om maar niet te spreken van de niet aanwezige karaktertekening, het houterig taalgebruik met veel te lange zinnen, stampvol bijvoeglijke naamwoorden, niet bestaande woorden en een verkeerd gebruik van de infinitief. Vanaf ca, 10 jaar.

23. Wilde sport om een nummerbord

19e dr Apeldoorn : De Eekhoorn
Samenvatting: Drie jongens gaan op zoek naar een bestelwagen van een warenhuis waarin zich gestolen diamanten bevinden.
Recensie: Twee Nederlandse en een Amerikaanse jongen van ± 19 jaar gaan op zoek naar een bestelwagen van een Amerikaans warenhuis, waarin zich naar zij weten voor een kwart miljoen aan gestolen diamanten bevindt. Ze zijn beslist niet de enige. Het verhaal zit vol achtervolgingen. Het is geschreven in een slechte stijl vol cliché-uitdrukkingen. Het geheel zit vol toevalligheden en de jongens nemen idioot grote risico's. Ze huren steeds maar auto's (3 op een dag) en gaan met wapens om of het niets is. Onwaarschijnlijk verhaal met oppervlakkige karakterbeschrijvingen. De oplossing wordt naar een volgend deel verschoven ("Hoog spel in Hong Kong"). Pocketeditie, zeer kleine druk, moderne omslagtekening.

24. Hoog spel in Hong Kong

18e dr Apeldoorn : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: Drie vrienden krijgen opdracht om tegen een flinke beloning gestolen diamanten, die verborgen zijn in een kist op een schip onderweg naar Hong Kong, weer terug te brengen.
Recensie: Om de beloning van een verzekeringsmaatschappij in de wacht te slepen, gaan drie avontuurlijk aangelegde jongens op jacht naar gestolen juwelen die per ongeluk terechtgekomen zijn in de bagage van een code-expert van de consulaire dienst. Dank zij rijke en "ongeïnteresseerde" pa's beschikken de jongens zonder meer over veel geld en pistolen! Volkomen ongeloofwaardige avonturen die zijn geschreven in uitermate slecht Nederlands met vaak verbasterde uitdrukkingen. Goedkoop papier, zeer kleine druk.

25. Een vliegtuigsmokkel met verrassingen

(1) 14e dr Harderwijk : De Eekhoorn, cop. 1978
Samenvatting: Drie jongens die op weg zijn om een huis op de Veluwe te gaan bekijken beleven onderweg allerlei avonturen, vooral als midden op de hei een sportvliegtuig over hen heen cirkelt die een wit geverfde ton naar beneden werpt
Recensie: Matig spannend avontuur van drie vrienden die betrokken raken bij een smokkelaffaire. Zij willen deze zaak zonder hulp van de politie oplossen. Zij gaan hierin zelfs zo ver dat zij aan het slot van het verhaal de smokkelaars dwingen de onkosten te vergoeden, om ze vervolgens vrij te laten. Het verhaal zit vol toevalligheden. Het taalgebruik is vrij slordig.

(2) 18e dr [Apeldoorn] : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: Drie jongens die op weg zijn om een huis op de Veluwe te gaan bekijken, beleven onderweg allerlei avonturen, vooral als midden op de hei een sportvliegtuig over hen heen vliegt dat een wit geverfde ton naar beneden werpt. Vanaf ca. 10 jaar.
Recensie: Op een smalle, duistere en verlaten zandweg stuiten drie avontuurlijke jongens in een oude Packard (jrg. 1939) op een in het mulle zand vastgereden Ford. Als ze niet vlug genoeg helpen, wordt er plotseling een pistool op hun gericht en gaan drie kerels er snel in hun Packard vandoor. Dit is het begin van een verwoede jacht op die onheuse lieden, die smokkelaars blijken te zijn van het doorgewinterde soort, maar die het toch af moeten leggen tegen de denkkracht en het technisch vernuft van deze - letterlijk zo genoemde - "figuren uit de boeken van Van der Heide". Zij moeten de onkosten betalen aan de jongens en worden vrijgelaten zonder dat er politie aan te pas komt. Zeer gedateerd avonturenverhaaltje, zowel wat auto- en vliegtechniek als wat woordkeus betreft. Wellicht nog het meest aantrekkelijk voor Amsterdammers, die de binnenstad kunnen herkennen. Kleine druk.

26. Stampij om een schuiftrompet

16e dr Amerfoort : De Eekhoorn, [1989]
Samenvatting: Op weg naar het beloofde jazz-concert van de Dutch Swing College-band krijgen Bob, Arie en Jan moeilijkheden met een schuiftrompet.
Recensie: Een lid van een groep musici neemt voor een onbekende heer een trombone mee de grens over. Dit geeft aanleiding tot allerlei verwarrende gebeurtenissen precies op de dag dat Bob Evers en zijn vrienden dit gezelschap bezoeken. Uiteindelijk blijkt dat er diamanten in de schuif verstopt zitten. De meespelende personen zijn uitsluitend mannen. De situaties zijn nogal ingewikkelde opstapelingen van gebeurtenissen, terwijl het verhaal in wezen erg simpel is. De zinnen zijn lang en ingewikkeld geconstrueerd, de beeldspraak is afgezaagd, het taalgebruik vaak stoer, wat nogal geforceerd overkomt. Gedrukt in een vrij kleine letter op grauw papier. Nieuwe omslagtekening in zachte kleuren.

27. Kunstgrepen met kunstschatten

16e dr Apeldoorn : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: De vader van Arie Roos, die reder is, roept de hulp in van zijn zoon en diens vrienden om er achter te komen wat er op zijn boten gesmokkeld wordt.
Recensie: De vader van Arie Roos, reder te Amsterdam, bemerkt dat er op zijn boten gesmokkeld wordt. Om zo spoedig mogelijk te weten hoe de vork in de steel zit zonder de politie erbij te betrekken, roept hij de hulp van zijn zoon Arie met zijn twee vrienden Jan Prins en Bob Evers in. De vrienden raken in allerlei situaties verzeild maar weten zich overal uit te redden. Het verhaal zal voor circa 11-jarigen wel spanend zijn maar het is erg onwaarschijnlijk en alles ligt er dik boven op. Bovendien is het geen afgerond geheel; de oplossing wordt naar een volgend deel verschoven (Bombarie om een bunker). De figuren zijn clichématig en te oud voor de lezer, de humor is oubollig en het taalgebruik ouderwets en gewild leuk. De pocketuitgave heeft zeer kleine letters en goedkope, grauwe bladzijden.

28. Bombarie om een bunker

16e dr Amersfoort : De Eekhoorn, [1989]
Samenvatting: Drie vrienden komen op het spoor van smokkel in schilderijen, opgezet door twee Amerikaanse soldaten die in Duitsland een bunker met in de oorlog uit Italië gestolen kunstwerken hebben ontdekt.
Recensie: Twee Amerikaanse soldaten, in Duitsland gelegerd, zetten een schilderijensmokkel op touw. Alles gaat goed tot Bob Evers en de zijnen in actie komen. Ook bij dit boek zien we weer dat populariteit en kwaliteit niet met elkaar overeenkomen. Het verhaal is wel spannend, maar slecht geschreven, vol gescheld, gevecht en geschiet. Bovendien is het geen afgerond geheel: duidelijk wordt verwezen naar het volgende deel (Ali Roos als Arie Baba). Omslagtekening in zachte kleuren.

29. Ali Roos als Arie Baba

(1) 11e dr Harderwijk : De Eekhoorn, 1978
Samenvatting: Wanneer uit een Duitse oorlogsbunker vol kunstwerken zestig schilderijen gestolen zijn slagen drie jongens erin de dieven op te sporen
Recensie: Een superintelligent speudersdrietal slaagt er na veel omzwervingen in, enkele dieven zestig gestolen schilderijen afhandig te maken en de plaats van herkomst, een Duitse oorlogsbunker vol kunstwerken, te vinden. De voorgeschiedenis wordt stukje bij beetje tijdens het gladde verloop van dit seriedeel vol onwaarschijnlijkheden weergegeven, hetgeen soms verwarrend werkt. De verhaalfiguren zijn slechts typen. Geforceerd populair taalgebruik: aan kwasie-komische opmerkingen, o.a. over Aries omvang ("spekbulldozer"), geen gebrek! Kleine kompakte druk.

(2) 15e dr Apeldoorn : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: Wanneer uit een Duitse oorlogsbunker vol kunstwerken zestig schilderijen gestolen zijn, proberen drie jongens de dieven op te sporen.
Recensie: In het 29e deel van deze overbekende serie zijn Arie Roos, Jan Prins en Bob Evers twee Amerikaanse soldaten op het spoor, die 63 kostbare schilderstukken aan de man willen brengen en met de opbrengst goede sier willen maken in Zuid-Amerika. Deze pocketuitgave is in een ogenvermoeiend klein lettertype uitgevoerd. De zinnen hebben een lengte die menige volwassene nog voor problemen zal plaatsen. Er komen bovendien zeer veel moeilijke woorden, Engelse zinnen en uitdrukkingen en agressieve taaluitingen in voor. De hoofdfiguren die over onwaarschijnlijk veel geld beschikken zijn stereotiep gekarakteriseerd; ze leven in het wereldje van de "jet-set". Illustraties ontbreken en de papiersoort is van mindere kwaliteit.

30. Heibel in Honoloeloe

(1) 10e dr Harderwijk : De Eekhoorn, 1978
Samenvatting: Drie jongens beleven heel wat avonturen wanneer uit de fabriek van de vader van Bob Evers het prototype van een zogenaamde hovercraft is gestolen
Recensie: Uit een fabriek in Honoloeloe wordt het prototype van een wielloze auto gestolen. Aan drie vrienden wordt hulp gevraagd en zij brengen de zaak tot klaarheid. Het verhaal bestaat voornamelijk uit achtervolgen, besluipen en anderen buiten gevecht stellen. Hier en daar informatieve uitweidingen; gewild leuk taalgebruik (hij banjerde; die leperd!). Kleurlingen worden denigrerend beschreven (alohagabber, dolle kaffer). Het geheel speelt zich af in een wereld zonder vrouwen.

(2) 14e dr Amersfoort: De Eekhoorn, [1988]
Samenvatting: Wanneer uit de fabriek van zijn vader het prototype van een hovercraft is gestolen, gaat Bob Evers met zijn vrienden Arie Roos en Jan Prins op zoek naar de daders.
Recensie: Het prototype van een luchtauto-model, waaraan in een fabriek in Honoloeloe al een paar jaar gesleuteld wordt, blijkt op een kwade nacht uit de montagehal te zijn gestolen, ongetwijfeld door beroepsgangsters die daarvoor ingehuurd zijn door een concurrerend bedrijf. De drie vrienden die al vaak succes hebben gehad met het achterhalen van de toedracht van duistere zaken, gaan er op af en komen natuurlijk in zeer hachelijke situaties terecht, vóórdat zij (uiteraard zonder inmenging van de altijd onnozele politie) maar met het nodige geweld, achtervolgingen en knevelpartijen, de eigenaar zijn auto hebben terugbezorgd. Dertien-in-een-dozijn verhaaltje in de wat gezwollen bravourestijl eigen aan dit genre ontspanningslectuur.

31. Arie Roos wordt geheim agent

(1) 8e dr Harderwijk : De Eekhoorn, 1976
Samenvatting: Omdat Arie Roos in Londen opvalt door zijn kordate optreden, wordt hij met een geheimzinnige opdracht en met veel geld op zak naar Frankfurt gestuurd.
Recensie: Eenendertigste deel van de serie over drie vrienden, die al jarenlang hun avonturen beleven in alle uithoeken van de aarde. Een toevallige ontmoeting van een van hen in Londen, loopt uit op een vreemd avontuur in Frankfurt, waarna de jongens in dienst treden van een partikuliere organisatie van geheimagenten. Het verhaal is populair geschreven, heeft een logisch plot, dat soms dreigt te verstikken in onnodige bijkomstigheden. Goedkope jongenspocket, die veel gelezen wordt, gezien het aantal herdrukken.

(2) 15e dr [Apeldoorn] : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: Omdat Arie Roos in Londen opvalt door zijn kordate optreden, wordt hij met een geheimzinnige opdracht en met veel geld op zak naar Frankfurt gestuurd. Vanaf ca. 10 jaar.
Recensie: Arie Roos, vet, roodharig en besproet, wordt als het ware door het avontuur achtervolgd. Nauwelijks is hij in Londen, of de fantastische gebeurtenissen, met schietpartijen en al, volgen elkaar snel op. Met als resultaat Arie's vertrek naar Frankfurt als agent voor een geheimzinnige organisatie. Achteraf blijkt deze opdracht alleen het testen van zijn kwaliteiten tot doel te hebben. Dit verhaal is zo een inleiding tot een nieuwe serie avonturen, daarnaast wordt ook herhaaldelijk verwezen naar eerder beschreven gebeurtenissen. Dat dit wensvervullende verhaal vol toevalligheden zit, dat de plot rammelt en de personen karikaturen zijn, is misschien een groot bezwaar voor dit soort gemakkelijke ontspanningslektuur, maar de trage, wijdlopige verteltrant lijkt moeilijker te verteren. Pocket-uitgave met zeer kleine letters.

32. Cnall-effecten in Casablanca

(1) 12e dr Harderwijk : De Eekhoorn, 1979
Samenvatting: Drie jonge detectives krijgen de opdracht om op zoek te gaan naar een verdwenen geheim-agent in Casablanca. Vooral dankzij het geniale brein van een van hen weten ze de daders op te sporen en de agent te bevrijden
Recensie: Drie jonge detectives krijgen de opdracht om op zoek te gaan naar een verdwenen geheim agent in Casablanca. Vooral dankzij het 'geniale brein' van een van hen weten ze de daders op te sporen, en de agent te bevrijden. Vaak onwaarschijnlijk taalgebruik dat soms gewild humoristisch aandoet en doorspekt is met flauwe grappen. Voor niet-kritische lezers is dit een ouderwets verhaal dat toch wel spannend is. Kleine druk op grauw papier.

(2) 16e dr [Apeldoorn] : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: Drie jonge detectives krijgen de opdracht om op zoek te gaan naar een verdwenen geheim agent in Casablanca. Vanaf ca. 10 jaar.
Recensie: Bob Evers en zijn twee vrienden krijgen als volwaardige detectives de opdracht in Casablanca geheimagent Cnall op te sporen, die met een zender en een groot pak dollars zoek is. Voornamelijk door de slimheid van dikke Arie Roos lukt dit na veel spannende gebeurtenissen, maar het avontuur is dan nog niet afgelopen: men leze het volgende deel! Schrijver weet precies wat jongeren graag willen nl. spannende avonturen beleven, boeven te slim af zijn, lachen, smijten met geld e.d. Hij vertelt vlot, maar zijn taalgebruik is wat gezwollen en ouderwets stoer. Dat komt misschien omdat het verhaal 30 jaar geleden is geschreven. Het verklaart in elk geval het gebruik van de oude naam voor deze grote havenstad in Marokko. Dit pocketje met zijn grauwe bladzijden vol kleine lettertjes lees je zoals je een aflevering van een triviale detecitveserie op de T.V.-bekijkt.

33. Een zeegevecht met watervrees

4e dr Apeldoorn : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: In Casablanca krijgen Arie, Jan en Bob te maken met de tegenstanders van Cnall, een geheim agent uit Zwitserland. Vanaf ca. 10 jaar.
Recensie: Dit 33e deel van de Bob Evers-serie is ongetwijfeld de 33e variant op dezelfde suksesformule. De werkelijkheid is gereduceerd tot actieterrein. Ook de vertrouwde protagonisten, hun helpers en de tegenstrevers beperken zich tot actie. Ze zijn meer gekenmerkt door typische dan typerende karaktertrekken. Het verhaal leest vliegensvlug, via permanente achtervolgingen, van gevechten naar 'knal-effecten'. Plaats van handeling is ditmaal Casablanca (Marokko). De zaak waar het om gaat: een koffer met geld die is bestemd voor het bevrijdingsfront Polisario. De politieke implicaties hiervan blijven onduidelijk. Voor de liefhebber vanaf ca. 10 jaar zal dit soort oppervlakkige spanning echter geen bezwaar zijn.

34. Bob Evers belegert Fort B

(1) 2e dr Bussum : Van Holkema & Warendorf, [1979]
Samenvatting: De drie vrienden krijgen de opdracht om te onderzoeken wat er aan de hand is in een pas weer geopende Columbiaanse smaragdmijn
Recensie: Verhaaltje over "onze vrienden" Bob Evers, Jan Prins en Arie Roos, die een paar miljonairs uit de moeilijkheden helpen. Deze nl. hebben een oude smaragdmijn in Columbia nieuw leven ingeblazen. Maar helaas, dergelijke aktiviteiten trekken ook ongure sujetten. Men neme: een flinke dosis geweld, handen vol geld, overgiet dit met platvloerse humor, ziedaar weer een boek vol avontuur. Wel zó onwaarschijnlijk dat het als geheel nauwelijks meer te pruimen is. Bovendien slecht taalgebruik, racistische trekjes, karakterloosheid en verheerlijking van kapitaal. Kortom zoals al op de achterflap gesuggereerd: "dit gaat nét iets te ver".

(2) Amersfoort : De Eekhoorn, [1989]
Samenvatting: Drie vrienden krijgen de opdracht te onderzoeken wat er aan de hand is in een pas geopende smaragdmijn. Vanaf ca. 11 jaar.
Recensie: Een drietal Amsterdamse avonturiers wordt te hulp geroepen in Zuid-Amerika. Er is daar iets niet in de haak met de exploitatie van een smaragdmijn. Is het de plaatselijke ingenieur die de zaak flest? Of zijn er kapers op de kust? Oplichterij? Dubbele verkoop? Allemaal vragen, die omschreven met de nodige spannende gebeurtenissen (o.a. vliegtuigongeval), een antwoord krijgen in dit voor jongeren ongetwijfeld spannende verhaal. Er is een duidelijke aftekening van goed en slecht, van stinkend rijk en de gewone man. Het woordgebruik is niet al te grof. Er vallen gewonden, maar dit wordt niet in bloedige details besproken. Kortom, een acceptabel geheel, nr. 34 in de reeks van Bob Evers.

(3) 2e dr Apeldoorn : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: Drie vrienden krijgen de opdracht te onderzoeken wat er aan de hand is in een pas geopende smaragdmijn. Vanaf ca. 10 jaar.
Recensie: Een drietal Amsterdamse avonturiers wordt te hulp geroepen in Zuid-Amerika. Er is daar iets niet in de haak met de exploitatie van een smaragdmijn. Is het de plaatselijke ingenieur die de zaak flest? Of zijn er kapers op de kust? Oplichterij? Dubbele verkoop? Allemaal vragen, die omschreven met de nodige spannende gebeurtenissen (o.a. vliegtuigongeval), een antwoord krijgen in dit spannende verhaal. Er is een duidelijke aftekening van goed en slecht, van stinkend rijk en de gewone man. Het woordgebruik is niet al te grof. Er vallen gewonden, maar dit wordt niet in bloedige details besproken. Vanaf ca. 10 jaar.

35. Arie Roos als ruilmatroos

(1) Bussum : Van Holkema & Warendorf, [1978]
Samenvatting: Door een toeval komen Bob Evers en zijn vrienden in het bezit van geheime papieren, maar de eigenaar ervan stelt alles in het werk om ze terug te krijgen.
Recensie: Omdat Bob Evers en zijn vrienden toevallig in het bezit zijn gekomen van geheime papieren worden ze herhaaldelijk aangevallen door leden van de bende van Czappa, de schurk aan wie de papieren toebehoren. Maar de jongens zijn Czappa en zijn bende te slim af. Onwaarschijnlijk en vaak rommelig verhaal. Geforceerd populair taalgebruik en zeer matige stijl. Personen zijn clichéfiguren. Goedkope ontspanningslektuur voor niet veel eisende lezers vanaf 10 jaar.

(2) 2e dr Apeldoorn : De Eekhoorn, [1992]
Samenvatting: Door een toeval komen Bob Evers en zijn vrienden in het bezit van geheime papieren. De eigenaar ervan stelt echter alles in het werk om ze terug te krijgen. Vanaf ca. 10 jaar.
Recensie: Door toeval zijn Bob Evers en zijn vrienden in het bezit gekomen van papieren waarop is aangeduid waar schatten verborgen zijn. Een beruchte bendeleider is er echter ook naar op zoek en stuurt zijn mannen op de jongens af... Het verhaal speelt op een klein eilandje in de Golf van Mexico. Het is een aaneenschakeling van overvallen en spannende, maar wat onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Het taalgebruik is slecht en ouderwets, de tekst bevat veel overbodige zinnen. De hoofdpersonen zijn clichéfiguren die erg voorspelbaar handelen en zwart-wit zijn getekend. De humor is flauw (mensen worden Peerhoofd of Kogelhoofd genoemd). Goedkope uitgave, gedrukt op grauw papier met een nietszeggende omslag. Ontspanningslektuur op laag niveau voor lezers vanaf ± 10 jaar.

36. Kloppartijen in een koelhuis

Amersfoort : De Eekhoorn, [1989]
Samenvatting: Bob Evers, Arie Roos en Jan Prins gaan onderzoeken welke bende vrachtwagens steelt in Noord-Italië. Vanaf ca. 10 jaar.
Recensie: De Bob Eversserie van Willy van der Heide verscheen bijna geheel in de jaren vijftig. Enkele boeken kwamen wat later, maar een laatste boek werd nooit afgemaakt. Een paar jaar geleden gebeurde dat alsnog door Peter de Zwaan. En net als bij bijv. Havank komen er nu weer nieuwe boeken, ook weer voltooid door De Zwaan. De drie hoofdpersonen zijn wel iets ouder dan indertijd maar blijven toch nog jongens net na de HBS-leeftijd. De couleur locale is moderner, maar zoveel mogelijk is de oude stijl gehandhaafd van avonturen belevende jongens, die op humoristische wijze met elkaar omgaan. Ze proberen de steeds vaker voorkomende diefstallen van vrachtauto's bij de Italiaanse grens op te lossen en dat leidt tot menig bizarre situatie. Een vervolgdeel is al in voorbereiding. Het is duidelijk dat een nieuw deel in deze evergreen zeker weer menig lezer vanaf ca. 10 jaar zal weten te boeien. En veel vaders waarschijnlijk ook.