Hans Roelofsen


  Hans Roelofsen studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Anthony Woodrow en behaalde in 1977 het examen solospel cum laude. Hij vervolgde zijn opleiding bij de cellist Anner Bijlsma in Amsterdam en bij Klaus Stoll in Berlijn. In 1979 werd hij geselecteerd uit een hondertal kandidaten van alle muzikale disciplines en als eerste toegelaten tot de studie voor de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die in ons land aan een musicus wordt gegeven. De prijs werd hem in 1981 uitgereikt door de minister van OCW Andre van der Louw.

Vanaf 1979 combineerde hij een parttime functie als solobassist van het Utrechts Symfonie Orkest met Rudolf Senn, terwijl hij zijn studie in de V.S. bij Gary Karr voortzette. Van 1986 tot 2004 deelden zij de functie van solobassist van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Als recitalist, kamermusicus en gastsolist speelde hij op de belangrijkste podia en festivals in binnen- en buitenland met gerenommeerde musici en orkesten en maakte hij concertreizen door heel Europa, de Verenigde Staten en Zuid Amerika. Kamermuziek voerde hij uit met vrijwel alle bekende Nederlandse topmusici en ook met beroemde musici als Hepzibah en Yehudi Menuhin, leerlingen uit de Menuhin school als Collin Carr en Krysia Osostowicz, meesterpianisten als Menahem Pressler, Bella Davidovitsj, Maria João Peres,  Muza Rubackyte, topviolisten als Augustin Dumay, Vadim Repin, altisten als Yuri Bashmet, Gérard Coussay, Wladimir Mendelssohn en cellisten David Geringas, Pieter Wispelwey en Dimitri Freschtmann. Hij speelde met kwartetten als het Borodin- Prazak- St. Petersburg-, het Vilnius, het Parkanyi-, Van Brugh- en het Skampa Kwartet.
In het Concertgebouw was hij regelmatig als solist te horen o.a. met het Nationaal Jeugdorkest, Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nationaal Philharmonisch Orkest van Litouwen. Een door hem samengestelde Tindal Centennial Band  voerde een cross over'' programma uit met o.a. de Grand Tango van Piazolla, Strawinsky's Tango, diverse songs en de Rhapsody in Blue van George Gershwin en de Jazz Symfonie van George Antheil op 12 augustus 2001 voor een uitverkocht Concertgebouw te Amsterdam. In december 2001 presenteerde hij de in de Kleine Zaal zijn transcripties van twee romantische meesterwerken de sonates opus 65 van Chopin en Rachmaninov opus 19 een absoluut unicum waarvan de opname voor Brilliant Classics wereldwijd wordt verkocht. De stijlvolle interpretatie van zijn CD's met zowel 18 e eeuwse als romantische muziek werd in de internationale vakpers hogelijk geprezen.

Sinds 1984 is hij hoofddocent aan het Rotterdams Codarts Conservatorium en sinds 1994 aan de Messiaen Academie (Artez Arnhem, Zwolle, Enschede).

Daarnaast gaf hij masterclasses in de VS, Canada, Brazilië en op de internationale basweken in Frankrijk en Duitsland. Zijn voormalige leerlingen werden lid van gerenommeerde Nederlandse- en buitenlandse orkesten maar ook solobassist van o.a. het Concertgebouw Orkest, het Residentie Orkest. Behalve uit Nederland kwamen zijn studenten o.a. uit Duitsland, Bulgarije, Griekenland, Finland, Brazilië en Argentinië.

Sinds 1987 is hij artistiek directeur van de Tindalstichting waarmee hij kamermuziek en kleine opera producties organiseert die bij de Raad van de Kunst en de pers jaar in jaar uit de hoogste beoordelingen verwierven.

Hij doet historisch onderzoek naar alle aspecten van de bouw- en speeltechniek, de strijkstok en besnaring van zowel de violone als de contrabas en kreeg van het NMF een budget voor een opdracht aan de meester vioolbouwer Jaap Bolink, die in 1981 voor het eerst een instrument voor hem maakte.

Publicaties:
Zijn bijdrage aan de transcriptie literatuur voor de bas bevat inmiddels meer dan 100 titels.

Discografie:
Voor het label Ottavo en Brilliant Calassics maakte hij  CD opnamen van:
1) Bottesini alle (dubbel) concerten,
2) Kwintet opus 77 van Dvorak (met het Prazak Kwartet)
3) Rococo duos voor 2 bassen  en clavecimbel (met Rudolf Senn en Vaughan Schlepp)
4) Frans / Russische romantische werken voor piano en bas Edwin van den Berg piano.
5) Sonate opus 65 Chopin en opus 19 Rachmaninov met Muza Rubackyte piano