Een bewegingsstoornis veroorzaakt door medicijnen
Home
Welkom...

...op deze homepage over tardieve dyskinesie (TD) en aanverwante tardieve stoornissen. Dit zijn bewegingsstoornissen, die veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen. Zo'n stoornis kan iemands leven behoorlijk ontwrichten en zelfs leiden tot arbeidsongeschiktheid en invaliditeit. Zelf heb ik ook zo'n stoornis overgehouden aan een medicijn. Het heeft alleen 9 jaar geduurd voor ik er zelf achter kwam hoe het heette en dat ik niet de enige was, want artsen wisten niet wat ik had of hielden het op spanningsaanvallen.

Met de bekendheid van tardieve stoornissen is het helaas nog erg slecht gesteld. Zelfs onder artsen. Zodoende worden deze stoornissen nog al te vaak niet herkend (en erkend) en wordt er aanvankelijk een verkeerde diagnose gesteld. Of een arts wil gewoon geen diagnose geven, omdat het met tests niet aantoonbaar is. In de meeste gevallen komt het er op neer dat men te horen krijgt dat het "psychisch" is. Maar er zijn zelfs ook nog artsen die tegen hun patiënt zeggen dat het onmogelijk is dat een medicijn hun klachten heeft veroorzaakt! En dat terwijl er toch informatie voorhanden is. Als patiënt loop je in je zoektocht naar erkenning tegen een muur op en sta je eigenlijk gewoon in de kou.

Ik vind het dan ook heel belangrijk dat TD meer bekendheid krijgt. Tijdens mijn eigen zoektocht kwam ik al tot de ontdekking dat er heel weinig informatie over te vinden is, vooral hier in Nederland. Ik vind dit onacceptabel. Met deze homepage hoop ik dan ook mijn steentje te kunnen bijdragen en wat meer informatie over dit soort stoornissen te geven.
Ik zou iedereen willen uitnodigen om zelf de informatie en de verhalen van patiënten eens te lezen en dan zelf te oordelen of het mogelijk is dat medicijnen dit soort klachten kunnen veroorzaken.

Natuurlijk ben ik geen deskundige of arts; de informatie die ik voor deze homepage heb gebruikt is hoofdzakelijk afkomstig van Amerikaanse artikelen en natuurlijk uit eigen ervaring en ervaringen van lotgenoten. Aanvullende informatie en/of opmerkingen zijn dan ook altijd van harte welkom in het gastenboek of in mijn e-mailbox.
Alvast bedankt voor de getoonde interesse!

MirandaMailbox

Tardieve dyskinesie
Vormen van TD
Medicijnenlijst
Verhalen van lotgenoten
Links
Gastenboek
Deze site is het best te bekijken met een resolutie van 800 x 600.
Laatst gewijzigd:
26.01.2004

© 2001 M. de Roo