HOME

Handige programma's

Hier staan een groot aantal handige programmaatjes die ik in de loop van de tijd verzameld heb uit diverse computerbladen en websites, waaronder ComputerIdee en Planet Download. Ze zijn onderverdeeld in de volgende rubrieken:

Plugins en websites
Multimedia applicaties 1: Video
Multimedia applicaties 2: Audio
Multimedia applicaties 3: Beeldbewerking
Bestandsbeheer applicaties
Systeembeheer applicaties
Desktop applicaties
Webmaster applicaties
Diverse applicaties
Musicians Tools
Games

Browser-plugins en websitesAdblock Plus
Plugin voor Firefox
Ergert u zich aan banners en andere reclame op websites? Dan is de Firefox-extensie Adblock Plus voor u de perfecte oplossing. Deze tool houdt namelijk naar eigen zeggen 99 procent van alle reclames op internet tegen. Een groot voordeel is dat hierdoor websites sneller laden in Firefox en bovendien gaan vervelende advertenties aan uw neus voorbij. Na de installatie van Adblock Plus herstart u Firefox. Vervolgens selecteert u een filterlijst. U hoeft zich nu niet meer te ergeren aan allerlei reclameuitingen.

Info


IconArchive.com
Website
Of u nu met Windows, MacOS of Linux werkt, als computergebruiker bent u al sinds jaar en dag gewend om taken uit te voeren door op plaatjes te klikken. Aan veel programma’s of bestanden kunt u zelf pictogrammen toekennen maar om die nu zelf te gaan maken… Nee, dat doen anderen wel voor u en de vrucht van hun inspanningen vindt u op IconArchive.com . Deze site biedt een ruim 200.000 gratis afbeeldingen, keurig gesorteerd op thema en vaak samengevoegd in verzamelingen. Veel van deze pictogrammen zijn schaalbaar of worden in meerdere groottes geleverd zodat ze ook in Vista en Windows 7 goed ogen.

http://iconarchive.com/


pdfMyUrl
Website
Wanneer u een schermafdruk van een website maakt met de PrintScreen-knop, wordt alleen dat wat u ziet vastgelegd. Als de pagina langer is dan uw venster hebt u pech. Er zijn programma’s die dat probleem oplossen en wel een schermafdruk van de hele pagina kunnen maken. Er is echter een makkelijk alternatief: PdfMyUrl. Dit programma is een online-dienst waar u alleen maar de url van de te vangen webpagina hoeft op te geven. Vervolgens kunt u deze als pdf-bestand opslaan. Wie zelf een website heeft, kan de dienst ook gebruiken om bezoekers met een enkele muisklik een pdf-kopie te laten maken.

http://pdfmyurl.com/


Virus Total
Website
Vertrouwt u een download niet? Stuur deze dan op naar de website 'www.virustotal.com'. Zo'n verdacht bestand wordt dan langs meerdere virusscanners gehaald, waarna u al snel weet hoe laat het is!


http://www.virustotal.com/

Multimedia applicaties 1: VideoDVD Shrink
Freeware
Een groeiend aantal mensen heeft een DVD-brander in hun PC. En wanneer je die hebt wil je 'm gebruiken, bijvoorbeeld voor het maken van een backup van je kostbare DVD-verzameling. Alhoewel een kopie voor eigen gebruik wettelijk toegestaan is, maken producenten het de gebruiker graag moeilijk. Een goede dvd-ripper weet echter wel raad met hun beveiligingen. DVD Shrink is een prima alternatief voor de vele commerciële rippers.
Bij het rippen van DVD's loopt u tegen twee problemen aan: de bestanden op elk schijfje zijn gecodeerd en vaak is de inhoud te groot om op een DVD-R te zetten. DVD Shrink begint met het decoderen van de bestanden op de DVD. Daarna ziet u precies wat er allemaal op staat aan filmmateriaal, alternatieve talen en ondertitels. U kunt wegvinken wat u niet op de kopie nodig hebt en zo ruimte besparen. Vervolgens geeft u precies aan hoeveel compressie nodig is om de bestanden op een lege DVD te kunnen branden. Streefwaarde daarbij ligt tussen de 70% en 80%.
Dan schrijft DVD Shrink de bestanden in een vlot tempo naar uw harde schijf waarna u met een programma als Nero een DVD'tje brandt. De download-links wijzigen nogal eens, vandaar alvast een mirror. Doet ook die het niet meer zoek dan eens op Google.

Info
Download (1.04 Mb)


DVD Decrypter
Freeware
En wanneer DVD Shrink moeite heeft met een DVD is daar altijd nog het programma DVD Decrypter. Sommige DVD's bevatten informatie die versleutelt dient te worden om het op een harde schijf of opneembare DVD te krijgen. Om deze info te kraken heb je een rip programma nodig. Er zijn er wel wat te vinden op het net, maar DVD Decrypter is toch wel één van de betere. De rip-software DVD Decrypter omzeilt de kopieerbeveiliging, zodat u een kopie kunt maken. Als de DVD op de vaste schijf gekopieerd is, kunt u weer aan de gang met DVD Shrink, of de film in Video of DivX formaat converteren.
De maker van DVD Decrypter stopt overigens met de verdere ontwikkeling van de dvd-ripsoftware. Juridische dreigementen rond het omzeilen van de kopieerbeveiliging zijn de oorzaak. Alvast dus al wat Mirrors om te downloaden.

Info
Guide
Download (843 Kb)


Real7ime Converter
Freeware
Ondanks de pogingen van Microsoft om met zijn Windows Media Player alle overige spelers weg te drukken - wat door de Europese Commissie werd bestraft - gebruikt lang niet elke webmaster de Windows Media Player. Op veel sites vinden we streaming video in RealMedia-formaat (rm). Met Real7ime Converter kunt u van de video- of audio-stream van een website een AVI- of MP3-bestand maken, al vergt dat wel enig experimenteren. Ook converteert het programma rm-bestanden op uw harde schijf naar AVI. Handig wanneer u al uw videobestanden in één formaat wilt hebben.

Info
Download (368 Kb)


Gspot
Freeware
Beetje merkwaardige naam voor een programma dat niets met seks te maken heeft, maar alles met video. Videobestanden in MPEG1- of MPEG2-formaat hebben, net als bestanden in Microsofts WMV-formaat, vaste eigenschappen. Heel veel video's zijn echter van het type AVI en dat is een echte vergaarbak voor tientallen verschillende soorten bestanden. De video- en audioinformatie in zo'n bestand kan ongecomprimeerd zijn of samengeperst op een heleboel verschillende manieren en ook het beeldformaat ligt niet vast. Hierdoor kunt u filmpjes soms niet afspelen; ze vereisen een codec (decodeerprogrammaatje) die uw systeem niet heeft. Gspot brengt de oplossing. Dit programma verteld u namelijk precies welke codecs een video nodig heeft en vervolgend hoeft u ze alleen nog maar te downloaden en te installeren.

Info
Download (402 Kb)


VCDGear
Freeware
Met VCDGear kunt u allerlei conversies uitvoeren die betrekking hebben op VCD en SVCD. Zo kunt u bijvoorbeeld van een groot MPEG-2-bestand (te groot voor een CD) meerdere imagebestanden maken om zo bijvoorbeeld een film op twee SVCD'tjes te bakken. Ook kunt u het gebruiken om MPEG-bestanden te onttrekken aan een CD-image (zoals BIN/Cue). Dit soort bestanden vinden we vaak in nieuwsgroepen en door daar het MPEG-bestand aan te onttrekken kunt u vooraf beoordelen of u het de moeite van het branden waard vindt. Tot slot kunt u er sommige kapotte MPEG-bestanden mee repareren.

Info
Download (2468 Kb)


RAD Video Tools (mov to avi)
Freeware
Het converteren van videobestanden is een hele wetenschap waarvoor allerlei verschillende programma's nodig zijn. Een nuttig gereedschap is RAD Video Tools. Dit programmaatje stelt u in staat om van quicktime-filmpjes (mov) avi-bestanden te maken. Ook kunt u avi-bestanden op allerlei manieren te lijf gaan door bijvoorbeeld het contrast of de helderheid te verbeteren. Verder kunt u stukjes film converteren naar een verzameling losse afbeeldingen, het aantal gebruikte kleuren verkleinen of uw bestanden omzetten naar het compacte Bink-formaat.

Info
Download (1,2 Mb)


Wink 2.0
Freeware
Als u dé computerdeskundige in uw familie- of vriendenkring bent, dan weet u hoe lastig het kan zijn om dingen uit te leggen. Iets laten zien werkt vaak een stuk sneller. Met Wink is dat simpel. Wink kan filmpjes opnemen van alles wat u op de pc doet. Deze kunt u vervolgens eenvoudig in stukjes delen, met knoppen voor stoppen en doorgaan. U kunt op belangrijke handelingen de aandacht vestigen met tekstballonen en uiteindelijk slaat u het geheel op als Flash-bestandje dat in elke browser te openen is. Zo maakt u in een handomdraai uw eigen tutorials voor uw digibete vrienden.

Info
Download (1849 Kb)


CamStudio
Freeware
Bent u de computergoeroe van de familie? Vindt u het vermoeiend om steeds weer hetzelfde te moeten uitleggen? Maak er een demootje van en u bent van alle ellende af! Dit kan met CamStudio. CamStudio lijkt sterk op het commerciéle Camtasia Studio. Met dit programma neemt u een video op van alles wat er op uw beeldscherm gebeurt. Deze opname kunt u verduidelijken met geschreven en gesproken teksten en zelfs aanvullen met video van een webcam. Is de avi-film klaar dan converteert u de demonstratie desgewenst naar een Flash-bestand, want dat is geschikt voor gebruik op een website.

Info
Download (1334 Kb)


Super (video's converteren)
Freeware
Wat - zo vroegen we hierboven - moet een mens met flv-videobestanden? Flash Video is één van de vele, vele videoformaten die in omloop zijn. Uiteraard maakt de afwezigheid van eenvoudige videostandaards het leven van de pc-gebruiker er niet gemakkelijker op. Wie een bestand van het ene type naar het andere wil converteren, zoekt zich vaak suf naar het juiste (gratis) gereedschap. Hier is dan een mooie oplossing genaamd Super. Super is een bijna universeel conversieprogramma voor video. Het programma slikt onder meer videoformaten van mobieltjes (zoals 3gp), avi, asf, mov, wmv, mpeg1, mpeg2, I-Podvideo, RealMedia en de al genoemde flv. Elk van deze bestanden kunt u converteren naar bijna elk ander formaat. Da's een kwestie van invoerbestanden selecteren, uitvoerformaat aangeven en uitvoeropties instellen. Bij dat laatste wordt u geholpen doordat het programma geen externe onderdelen opent maar u gewoon de belangrijkste instellingen rechtstreeks laat kiezen. Hierna gaat het programma aan de slag en worden alle opgegeven video's automatisch verwerkt. Het converteren van video's is nog nooit zo makkelijk geweest. Super is gewoon... super.

Info
Download (25 Mb)


Fx Frame Capture
Freeware
Iedereen die wel eens geprobeerd heeft om een 'still' (een losse afbeelding) uit een film te halen weet hoe lastig dat kan zijn. Tijdens het afspelen op PrintScreen drukken en vervolgens plakken in MS-Paint leidt tot allerlei bijzondere effecten maar de gewenste still zit daar niet bij. Maar goed, waarom zou u een still willen hebben? Voor de omslag van uw zelfgebakken dvd, als losse foto's uit uw vakantiefilm, voor een bureaublad-achtergrond, een werkstuk of om een miljoen andere redenen. Met Fx Frame Capture is het heel eenvoudig: film openen, het gewenste beeldje opzoeken en opslaan maar. U kunt zelfs een bijschrift toevoegen.

Info
Download (5,2 Mb)


GemistDownloader
Freeware
Het downloaden van YouTube heeft voor nog maar weinig mensen geheimen. Het downloaden van programma's van Uitzending Gemist valt echter niet mee. De omroepen doen dan ook hun best om het u lastig te maken. Weliswaar zijn alle programma's van de publieken van uw belastingcenten betaald, maar men wil natuurlijk nog wel graag dvd-boxjes verkopen. Alles alleen streaming, dus. Dankzij GemistDownloader wordt downloaden echter een eitje. Met dit programma kunt u het complete aanbod van publieken en commerciëlen automatisch downloaden en converteren.

Download (54 kB)


Video Edit Master
Freeware
Wie een filmisch meesterwerk wil maken moet natuurlijk uitgebreide commerciële software gebruiken maar voor eenvoudig knip- en plakwerk is dat niet nodig. U moet hierbij denken aan het aan elkaar plakken van losse clips tot één video of het verwijderen van bijvoorbeeld reclames uit een opgenomen en gedigitaliseerde film. Helaas is dit voor veel software een tijdrovende klus omdat het eindresultaat opnieuw gecodeerd wordt. Zo niet bij Video Edit Master. Hiermee knipt en plakt u razendsnel avi- (DivX, Xvid, enzovoort) en mpeg-1 en -2-video's waarvan de kenmerken (grootte, framerate, codering) hetzelfde zijn.

Info
Download (5,2 Mb)


Prism Video Converter
Freeware
Wist u dat niet alle videoformaten ook echt andere formaten zijn? Er zijn ook zogeheten 'containers'. Avi is bijvoorbeeld een container (in goed Nederlands: verpakking) waarin verschillende bestandsformaten kunnen worden verstopt zoals video gecodeerd met DivX, Xvid en nog veel meer. Maar of u nu te maken hebt met een container of een bestandsformaat; converteren is af en toe onvermijdelijk. Het kleine Prism Video Converter kent veel formaten (en containers) en is alleen al de moeite waard voor de snelheid waarmee uw Quicktime-digicam-filmpjes worden omgetoverd tot iets wat u op tv kunt bekijken.

Info
Download (231 kB)


Avidemux
Freeware
Jarenlang was Virtualdub dé gratis videobewerker maar dit programma heeft nu concurrentie gekregen van Avidemux. Avidemux gebruikt u voor het knippen, plakken en converteren van onder ander avi-, mpeg2-, mp4- en asf-videobestanden. Daarnaast kunt u beeldmateriaal opknappen door bijvoorbeeld de helderheid of de kleur onderhanden te nemen. Avidemux kan geautomatiseerd meerdere bestanden achter elkaar verwerken en is er behalve voor Windows ook voor Linux en MacOS X.

Info
Download (231 kB)


DVD Flick SUPERTIP
Freeware
Het maken van een dvd op basis van bijvoorbeeld gedownloade avi-films is een heel karwei. U moet bestanden converteren, sprongpunten en menu's maken, ondertitels toevoegen en ga zo maar door. Dat alles doet DVD Flick volautomatisch. Wanneer u ermee gaat werken hoeft u alleen maar aan te geven welke videobestanden op de dvd moeten komen (het programma werkt met allerlei formaten). Vervolgens vertelt u voor elk bestand hoeveel sprongpunten u wilt. Daarna selecteert u eventuele ondertitel-bestanden en kan DVD Flick aan de slag. Zelfs de dvd die hieruit voortkomt kan het programma voor u branden. En dan... lekker vanuit de luie stoel kijken.

Info
Download (13 Mb)


Iwisoft Free Video Downloader
Freeware
Internet wordt steeds meer de bron waaruit we bewegend beeld tot ons nemen. Helaas is er voor dat beeld geen universele videorecorder zodat u niet alles wat u ziet probleemloos kunt opslaan. Voor een deel van het aanbod kan dat echter wel met de Iwisoft Free Video Downloader. Dit programma blinkt uit in gebruiksgemak. Het bewaakt uw internetverbinding en als het ziet dat er video of audio in een bekend formaat wordt afgespeeld binnen een site verschijnt er een popup-venster. Met een muisklik geeft u vervolgens opdracht om het vertoonde te downloaden.

Info
Download (3055 kB)


Free Video Flip And Rotate
Freeware
U hoort ons niet zeggen dat vroeger alles beter was maar één ding is wel zeker: als je video-opnamen maakte dan moest je wel heel wat paddo’s op hebben wilde de film gekanteld of op z’n kop te voorschijn komen. Elke film, kortom, verscheen altijd keurig in landscape-formaat. Nu iedereen filmt met fotocamera’s, smartphones en mobieltjes kijk je steeds vaker tegen gekanteld beeld aan. Free Video Flip and Rotate zet de zaken weer keurig recht, wat een hoop nekkramp scheelt. Let wel op dat u alle vinkjes van toolbars en dergelijke uit zet om ongewenste componenten te vermijden.

Info
Download (17 Mb)


Handbrake
Freeware
Een dvd’tje downloaden is geen kunst. Een gedownload dvd’tje branden trouwens ook niet. Maar wat als u het gedownloade dvd’tje op uw tv wilt bekijken en uw mediaspeler herkent het niet? Dan zult u de inhoud moet rippen naar een formaat waar het apparaat wel vrede mee heeft. Het zeer gebruiksvriendelijke Handbrake klaart die klus moeiteloos met zowel image-bestanden als video_ts-mappen (dus niet met fysieke schijfjes!). Handbrake ript naar het door Apple gebruikte mp4-formaat en naar het populaire mkv. Het programma staat bol van de opties. Zo is het mogelijk om een AC3-soundtrack te herleiden tot stereogeluid en ondertitels van een dvd-film meteen op het videobeeld te 'branden'. Hoelang het omzetten van een videobestand duurt, hangt uiteraard af van de motor in uw pc. Hoe krachtiger, hoe sneller de conversie. Als multicore-programma haalt Handbrake aangenaam hoge snelheden.

Info
Download (5876 kB)


ATube Catcher
Freeware
Niet alles wat je op bijvoorbeeld YouTube ziet staat daar voor de eeuwigheid. Filmpjes op internet verdwijnen met grote regelmaat om een veelheid aan redenen. Wie daarom het gevonden juweel met zekerheid nog een keer wil kunnen bekijken, zal het moeten downloaden. ATube Catcher, is daarvoor een hele goede keus. U kunt filmpjes rechtstreeks van een url downloaden, videostreams afvangen en zelfs stukken van uw beeldscherm opnemen. ATube Catcher kan bovendien uw IE cache doorzoeken, filmpjes vinden op internet, video’s converteren of de muziek eruit halen en van dat alles dvd’tjes branden.

Info
Download (5876 kB)

Multimedia applicaties 2: AudioXRecode II SUPERTIP
Freeware
Er zijn heel wat programma's om audiobestanden te converteren maar ze vallen in het niet Xrecode. Daarvoor zijn drie redenen. De eerste is de snelheid. Alleen bij commerciële software zoals dBPowerAmp vinden we ondersteuning voor multicore maar XRecode kan het ook, en hoe! Een audio-cd in flac-formaat wordt op een i7-pc in 30 seconden naar mp3 omgezet. De tweede reden is het grote aantal ondersteunde formaten en het feit dat XRecode audio uit allerlei soorten video kan halen en de derde is de Nederlandse taalmodule. U snapt dus wel dat u dit programma móet downloaden; beter is er niet.

XRecode II is een converteer and audio-grab programma waarmee je bestanden kan omzetten van en naar mp3, mp2, wma, aiff, amr, ogg, flac, ape, cue, ac3, wv, mpc, mid, cue ,tta, tak, wav, wav(rf64), dts, m4a, m4b, mp4, ra, rm, aac, avi, mpg, vob, mkv, mka, flv, swf, mov, ofr, wmv, divx, m4v, spx, 3gp, 3g2, m2v, m4v, ts, m2ts, adts, shn, tak, xm, mod, s3m, it, mtm, umx, mlp to m4a, alac, ape, flac, mp3, mp4 (m.b.v. NeroAAC), ogg, raw, wav, wav(rf64), wma, WavPack, mpc, mp2, Speex, ofr, ac3, aiff, tak and Shorten formaten.

Info
Download (6,59 Mb)


MP3 Tag
Freeware
Zelfs op een iPod met een paar GB geheugen staan al gauw duizend nummers en op de dikste mp3-spelers kan dat wel oplopen tot 40.000. Daarin vind je nooit iets terug als de bestanden niet goed getagd zijn. Voor dit doel is het programma Mp3Tag uitstekend geschikt. Hiermee past u snel handmatig de tags van uw muziek aan. U kunt de tags echter ook ophalen uit een veelheid aan internetbronnen, zoals FreeDB en Amazon. Naast tekstgegevens kan het programma de albumhoes ophalen en aan losse nummers toevoegen. Mp3Tag werkt met vrijwel alle gangbare audioformaten en er worden nog voortdurend nieuwe mogelijkheden toegevoegd. Bovendien... het programma is Nederlandstalig.

Info
Download (2,39 Mb)


Eags On! (MP3 tagger)
Freeware
Soms rip je een audio-cd naar MP3 en lees je track01, track02, enzovoort. Met het fantastische Eags On en een internetverbinding is het probleem in no-time verholpen. Het programma zoekt namelijk automatisch de gegevens die bij de opnamen horen en weet daarbij zelfs oude en obscure opnamen nog te herkennen. Vervolgens worden deze keurig voorzien van id3-tags en kunt u ze gemakkelijk van een naam voorzien. Uiteraard kunt u er ook afspeellijsten mee maken, tags bewerken en bestanden hernoemen.

Download (2,36 MB)


AudioShell
Freeware
Bij het afspelen van onder meer MP3-bestanden ziet u vaak in het afspeelprogramma de titel, artiest, genre en andere informatie over het nummer dat u beluistert. Deze informatie wordt opgeslagen in de id3-tag van een muziekbestand en is helaas niet altijd juist. Met AudioShell kunt u vanuit de verkenner de id3-tag aanpassen door in de Windows Verkenner met de rechtermuisknop op een nummer te klikken en te kiezen voor eigenschappen.

Info
Download (1,1 Mb)


MP3DirectCut
Freeware
Wie wel eens heeft geprobeerd om van een LP een CD te maken kent het probleem: je zit met twee grote bestanden voor de A- en de B-kant van de plaat, terwijl je natuurlijk gewoon losse nummers wilt. MP3DirectCut kan daarbij helpen. Met dit handige programma kunt u stukken uit MP3'tjes halen of ze in delen opsplitsen zonder dat u er eerst een wav-bestand van hoeft te maken. Ook kunt u in- en uitfaden (handig voor live-opnamen) en dat alles zonder dat de informatie opnieuw hoeft te worden gecomprimeerd. Met MP3DirectCut kunt u uw bestanden dus bewerken zonder data-verlies. Een regelrechte (Nederlandstalige) aanrader!

Info
Download (221 Kb)


DVD Audio Extractor
Shareware! (30 dagen proberen, daarna $ 28,50)
U hebt in uw DVD-verzameling vast wel schijfjes zitten die ook leuk zijn zonder beeld. Denk dan aan DVD's met concerten of cabaretvoorstellingen. Met DVD Audio Extractor kunt u de geluidssporen uit een DVD rippen en ze omzetten naar bijvoorbeeld MP3-formaat. Deze muziekbestanden kunt u dan op uw mp3-speler zetten of op CD branden zodat u onderweg naar uw favoriete band kunt luisteren. Het programma werkt heel eenvoudig. U stopt uw DVD in de computer en selecteert de hoofdstukken die u naar audio wilt omzetten. Vervolgens kiest u in welk formaat u de audio wilt hebben, waarbij u onder andere kunt kiezen voor MP3, Ogg Vorbis en WAV. Het is ook mogelijk om audio onbewerkt te rippen. De geluidsbestanden blijven dan in het oorspronkelijke formaat, bijvoorbeeld Dolby Digital. Op een geschikte PC kunt u de bestanden dan in surround afspelen. Surround is ook mogelijk als u kiest voor Ogg Vorbis. Wanneer het programma klaar is, hebt u van uw favoriete concert op DVD een CD voor in de auto.

Info
Download (1,12 Mb)


XStreamRadio
Freeware
Radio luisteren terwijl u met de pc bezig bent; gezellig toch? Maar waar vind je in het woud aan zenders wat je zoekt? XStreamRadio is een heel aardige radio-player die compact is en een duidelijk zenderoverzicht biedt gerangschikt naar land. Het aardige is dat vrijwel alle Nederlandse zenders er standaard in te vinden zijn zodat u uw favoriete station snel te pakken hebt. Ook vindt u een ruime selectie aan Europese, Amerikaanse, Japanse, Australische en Zuid-Afrikaanse zenders. En... alles wat uw speler u laat horen kunt u gelijktijdig als mp3 opnemen.

Info
Download (2698 Kb)


RadioSure
Freeware
Wanneer u uw laptop meeneemt naar het strand dan kunt u een hoop andere apparaten thuislaten, zeker wanneer u daar ook wifi hebt. Lees een luchtig romannetje of een filosofisch meesterwerk terwijl u gratis software downloadt, kijk naar het nieuws of uw favoriete film of - strandbezigheid bij uitstek - luister naar de radio. Nu zijn er voor dat laatste doel programma's te over maar nu hebben we wel zo'n beetje de ultieme speler gevonden. RadioSure, zoals het kleinood heet, biedt toegang tot ruim 12.000 (!) stations waarvan zo'n 500 in het Nederlands. Deze kunt u doorzoeken op trefwoord maar ook sorteren op naam, genre, land of taal. Alles wat u hoort kunt u opnemen en wordt zo mogelijk als losse nummers en netjes getagd opgeslagen. Uiteraard kunt u stations aan uw favorieten toevoegen en dankzij de portable-versie hebt u dit alles ook nog eens altijd en overal bij de hand.

Info
Download (2698 Kb)


TelevisionTunes
Website
Wanneer u straks uw vakantievideo's gaat monteren dan is er één aspect dat vaak te weinig of zelfs helemaal geen aandacht krijgt: de achtergrondmuziek. Nu hebben professionals al heel veel van dat soort klanken gemaakt in de vorm van tunes voor tv-series. TelevisionTunes is een site waar u er gigantisch veel kunt downloaden. Eindelijk kunt u alle spannende momenten uit uw vakantiefilm vergezeld laten gaan door de klanken van The A-Team, begeleidt u uw tripje naar La France met de accordeon uit 'Allo 'Allo en voorziet u de beelden van uw cruise van de muziek uit The Love Boat. Het aanbod aan tunes is echt enorm.

Website


Zulu
Freeware
Er verschijnt steeds meer gratis software om uw pc om te toveren tot dj-console. Zulu valt op door zijn piepkleine afmeting. Aan elk van de twee decks kunt u losse nummers in buitengewoon veel formaten voeren. Speelt u een nummer in Deck A dan kunt u het tempo van Deck B daar op afstemmen zodat alles lekker in het zelfde dansbare tempo door blijft beuken. Daarnaast biedt Zulu een scala aan geluidseffecten zoals galm, echo, flanger, phaser en high pass om er een echte performance van te maken. (A free version of Zulu DJ Software is available for non-commercial use only. The free version does not expire but will stop supporting some of the additional features in the plus edition after 14 days.)

Info
Download (267 kB)


Mixx
Freeware
Wanneer Zulu u niet feestelijk genoeg is, kunt u ook Mixxx gebruiken om op uw feest mee te mixen. Mixxx doet deels hetzelfde als concurrent Zulu: het afspelen van muziek op twee virtuele draaitafels waarbij het programma de afspeelsnelheid kan aanpassen zodat bij crossfaden de beats synchroon lopen. Mixxx kan daarbij uit de voeten met iets minder formaten dan Zulu maar ondersteunt wel al het gangbare materiaal (mp3, flac, ogg, aiff en wav). Ook beschikt Mixxx over wat minder filters maar daar staat dan weer tegenover dat u stukjes achteruit kunt spelen. Bovendien werkt het visueel synchroniseren van beats prettiger in Mixxx. Tot slot biedt Mixxx de mogelijkheid de mixen op te nemen en werkt het programma samen met midi-apparatuur, consoles, speciale draaitafels en cd-spelers (Hercules, Serato, Traktor, enzovoort). Naast een Windows-versie zijn er ook een Mac- en een Linux-versie.

Info
Download (8,9 Mb)


Grooveshark
Website
Naarmate we meer informatie online kunnen raadplegen neemt het bezit ervan in betekenis af. Waarom zou u bijvoorbeeld nog muziek downloaden en op uw iPod zetten wanneer u alles online kunt beluisteren met mobiel internet? Nu is dat nog een centenkwestie (mobiel dataverkeer is prijzig) maar het is wel de nabije toekomst. Om daarvan alvast te proeven kunt u terecht bij Grooveshark. Op deze site kunt u titel of artiest intikken en vervolgens lekker luisteren. En het aanbod? Enorm. Pop, klassiek, jazz, het is er allemaal, van Metallica via Mozart en Harry Sacksioni tot de Zangeres Zonder Naam.

Website


Similarity
Freeware
Wie veel muziek downloadt heeft ongetwijfeld de nodige dubbele tracks op zijn harde schijf staan; je haalt eens een los nummer van een artiest binnen, dan weer een gewone cd en dan weer een Best Of-verzamelbox en daar zitten geheid identieke tussen. Hebben die dezelfde bestandsnaam, dan zijn ze makkelijk te vinden met reguliere opschoonprogramma's. Maar wat als dat niet zo is?
Dan moet u software hebben die zoekt op basis van tags of zelfs inhoud. Similarity doet het allemaal. Zo vindt u gelijke nummers zelfs als de namen of tags niet op elkaar lijken en de bitdieptes verschillen. Geniaal!

Info
Download (1,2 Mb)


Tunatic
Freeware
Gebruikers van de iPhone kennen een programma, Shazam, waarmee het apparaatje uitzoekt hoe het nummer heet dat de gebruiker op dat moment - bijvoorbeeld op de radio - hoort. Da's reuze handig maar gelukkig hoeft u voor zo’n ingeblikte Leo Blokhuis niet naar de appelwinkel (=groenteboer); voor de pc is er ook zoiets. Het moois heet Tunatic en het werkt met elke mogelijke geluidsbron. Vraag via een op de pc aangesloten microfoon hoe dat lied op de radio heet of sluit uw cassettedeck met oude ongeïndexeerde tapejes aan. Internet-radio of niet getagde mp3's? Ook geen probleem. We lieten een dwarsdoorsnede van Engels-, Frans- en Nederlandstalige pop op het programma los en bestookten het met jazz en klassiek. Daarbij was de herkenning indrukwekkend. Oké, bij het wat obscure 'Boontjes' van de Amazing Stroopwafels gaf Tunatic niet thuis maar verder niets dan lof over zijn parate kennis.

Info
Download (531 kB)


Mp3 Knife
Freeware
Wanneer u uw elpees digitaliseert doet u dat meestal met een hele lp-kant per mp3-bestand. Dat wilt u daarna natuurlijk splitsen in losse tracks. Sommige programma's doen dat automatisch op basis van stiltes maar dat werkt niet voor bijvoorbeeld live-elpees. Dan is Mp3 Knife handig. Beluister het bestand, geef begin- en eindpunt van de track aan en sla de track op. Snel en simpel. Mp3 Knife werkt ook onder Vista.
Let op: de Dealio Toolbar hoeft u niet te installeren!

Info
Download (1,9 Mb)


Free dvd mp3 Ripper
Freeware
Stel, u hebt een leuke dvd van een concert en denkt die zou ik ook wel op mijn iPod of op de cd-speler in de auto willen draaien. Lastig, want die apparaten spelen geen dvd's af. Maar dan is er de Free dvd mp3 Ripper. Met dit programma haalt u moeiteloos het audiospoor van een dvd of video-cd. U kunt daarbij precies aangeven welk stuk er moet worden geript zodat u de mp3's per nummer van de schijf kunt halen. Daar kunt u bovendien gelijk id3-tags aan toevoegen zodat u weet om welk nummer het gaat.

Info
Download (1 Mb)


WavePad (Audio editor 1)
Freeware
WavePad is een meer dan aardige audio-editor. Met het programma kunt u wav- en mp3-bestanden (en vele andere audioformaten) op alle mogelijke manieren te lijf gaan. Knippen, plakken, verbeteren en effecten toevoegen zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden van dit moois. Aardige extra's zijn een (los te downloaden) toongenerator waarmee u allerlei leuke geluiden kunt maken. Deze kunt u vervolgens opslaan als wav-bestand en in het hoofdprogramma verder bewerken om een eigen bibliotheek met effecten aan te leggen.

Info
Download (420 Kb)
Info toongenerator


Power Sound Editor (Audio editor 2)
Freeware
Power Sound Editor Free is een software voor het opnemen, bewerken, mixen en branden van audio. Het programma is zeer eenvoudig in gebruik. Dit komt doordat de interface voor het grootste deel visueel is. U start een nieuw project door een bestand vanaf uw harde schijf of een CD te openen. In de interface kunt u de door u gewenste acties direct uitvoeren. Alle functies worden namenlijk met behulp van tabbladen en pictogrammen weergegeven. Met Power Sound Editor Free kunt u fragmenten knippen en plakken, acties ongedaan maken, equalizen, herhalen en effecten toevoegen. Verder kunt u muziek rippen van een CD, geruis comprimeren, in uw project zoomen om gedetailleerder te werken en veel meer. Wanneer u klaar bent met het realiseren van uw project kunt u de bestanden meteen op CD branden. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om uw audio project via uw stereo, discman, autoradio, etc. te beluisteren. Daarnaast is het ook mogelijk om de bestanden op het internet te plaatsen of met uw e-mail te versturen.

Info
Download (23,4 Mb)


Traverso Daw (Audio editor 3)
Freeware
Wie op zoek is naar een gratis softwarepakket waarmee u heel wat professionele muziekbewerkingen kunt uitvoeren, is bij Traverso Daw aan het juiste adres. Het programma is erg gebruiksvriendelijk. Goede audiobewerkingssoftware is vaak duur. Bovendien zitten er dikwijls heel wat functies in het pakket dat u toch nooit zult gebruiken. Traverso Daw is volledig gratis, en beschikt over een groot aantal professionele functies. In plaats van het commerciele programma Cool Edit Pro zou u Traverso Daw eens kunnen gebruiken.

Info Traverso Daw
Download (7,18 Mb)


Sharepod (Audio editor 3)
Freeware
Er zijn heel wat iPod-gebruikers die niet gecharmeerd zijn van het loodzware iTunes en hun muziekverzameling dan ook liever met een snel en simpel lichtgewicht programma zouden beheren. Sharepod is zo'n programma en de nieuwste versie kan zelfs uit de voeten met de meest recente hardware van Apple. Met Sharepod kunt u vrijwel alles wat u ook met iTunes doet en doorgaans een stuk simpeler en prettiger: muziek en album-art heen en weer kopiëren, playlists beheren, tags bewerken, enzovoort. Sharepod ondersteunt ook de iPhone en de iPod Touch, maar daarvoor moet iTunes wel geïnstalleerd zijn.

Info
Download (2085 kB)

Multimedia applicaties 3: BeeldbewerkingPhoto Print Calendar
Freeware
Met PhotoPrint Calendar kunt u - u raadt het al - fotokalenders printen. Dat gaat blad voor blad, maand voor maand. U selecteert een foto, een maand en een kalenderindeling (waaronder ook Nederlands) en drukt het blad af. Dat doet u voor twaalf maanden, laat er in de printwinkel een ringetje doorheen halen en klaar is uw zelfgemaakte persoonlijke kalender.

Info
Download (2220 kB)


TKexe Kalender
Freeware
Waarom elk jaar een kalender kopen als je er zelf een kunt maken? Met TKexe Kalender maakt u in een handomdraai via een drietal sjablonen een jaarkalender die u vervolgens qua teksten en afbeeldingen geheel naar uw hand kunt zetten. Handig.

Info
Download (2220 kB)


Unfreez (maak Gif-animaties)
Freeware
De makkelijkste manier om wat beweging in een website te krijgen is het plaatsen van gif-animaties. Deze kunt u gemakkelijk zelf maken vanuit een aantal losse afbeeldingen, het piepkleine Unfreez klaart die klus probleemloos. Sleep de gewenste stilstaande gif-afbeeldingen naar het Unfreez-venster en maak de animatie; da's alles. Hoeft u alleen nog zelf voor de losse beeldjes te zorgen...

Info
Download (19,5 Kb)


Photoprint CD Jacket
Freeware
Natuurlijk laat u uw digitale foto's niet alleen op uw harde schijf staan, maar maakt u ook een back-up op cd. Maar hoe weet u dan later welke foto's daar op staan? Simpel, met dit programma. Hiermee print u snel en gemakkelijk hoesjes voor foto-cd's en u kunt er ook nog eens contactvellen mee maken. Gelijk downloaden dus!

Info
Download (1,6 Mb)


The Rasterbator
Freeware
Foto's die in druk verschijnen, zijn vaak gerasterd, dat wil zeggen: weergegeven als een verzameling grotere en kleinere cirkeltjes. The Rasterbator gebruikt deze techniek om van een kleurenfoto een zwartwit-afbeelding te maken. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar u kunt zelf aangeven hoe groot deze moet worden. Zo verandert u bijvoorbeeld een foto van 10 x 15 cm in een poster van 2 x 3 m die u kunt afdrukken op zo'n 120 A4'tjes. Plakt u deze aan elkaar en gaat u op een afstandje staan dan hebt u een superposter.

Info
Download (866 Kb)


Icon Scanner
Shareware! (gelimiteerde tijd)
Hebt u enig idee hoeveel pictogrammen er op uw harde schijf staan? Vast niet; behalve als ico-bestandjes zitten ze namelijk ook verstopt in onder meer exe- en dll-bestanden. Met Icon Scanner spoort u ze allemaal op en vervolgens kunt u ze afzonderlijk opslaan om ze bijvoorbeeld voor bepaalde programma's te gebruiken.

Info
Download (1,32 Mb)


Mihov Picture Downloader
Freeware
Plaatjes downloaden van websites is vaak vervelend omdat je ze stuk voor stuk moet opslaan. Dankzij Picture Downloader hoeft dat niet meer. Picture Downloader scant alle mediabestanden op een site (ook audio en video) en vervolgens kunt u in één keer alles selecteren wat u wilt binnenhalen. Uiteraard alleen geschikt voor sites die downloadmanagers toestaan.

Info
Download (325 Kb)


Photo VCD Creator
Freeware
Vroeger had je de beruchte dia-avondjes en tegenwoordig bekijken we onze digitale foto's het liefst op tv. Met Photo to VCD kan dat snel en gemakkelijk. Het programma leest de door u aangegeven map(pen) met foto's en converteert alles naar een afmeting die geschikt is voor VCD of sVCD. Daarna kunt u vanuit het programma de slideshow op een schijfje bakken en klaar is Kees. Verwacht geen toeters en bellen van dit Nederlandstalige programmaatje. Gemak en eenvoud zijn hier de trefwoorden.

Info
Download (2,89 Mb)


DVD slideshow GUI
Freeware
De naam zegt het al een beetje; DVD Slideshow GUI is een grafische schil om een aantal programma's heen waarmee u van foto's een diashow op dvd maakt. Omdat die programma's op zich lastig te bedienen zijn maakt de gebruikersinterface (de GUI) het u makkelijk. U hoeft alleen maar een lijst met foto's en eventueel filmpjes te importeren en het programma doet de rest. Uiteraard kunt u zelf wel allerlei zaken naar uw hand zetten zoals beeldovergangen (140 stuks!), muziek en ga zo maar door. U kunt zelfs losse foto's animeren of uw eigen beeldovergangen maken. Dit programma doet niet onder voor veel commerciële diashow-programma's.

Info
Download (16 Mb)


Photostage Slideshow Producer
Freeware
De tijd dat mensen een projectiescherm in de kamer zetten en hun bezoek vergastten op stilstaande beelden van de vakantie naar Bali of de bevalling van moeder de vrouw ligt ver achter ons. Bezitters van dia's digitaliseren hun plaatjes in rap tempo. Gelukkig kunnen deze ook daarna nog prima gepresenteerd worden, bijvoorbeeld met Photostage Slideshow Producer. Dit programma is eenvoudig in gebruik en brengt u niet in de verleiding om allerlei wilde effecten toe te voegen. Wel kunt u het beeld gemakkelijk van geschreven en gesproken commentaar voorzien. Uitvoer kan naar onder meer dvd, iPod, PSP en mobieltje.

Info
Download (415 kB)


Magix Slideshow Maker
Freeware
Voor het maken van een diavoorstelling van foto's (ook wel slideshow geheten) bestaan heel wat gratis programma's en sommige daarvan hebben zeer uitgebreide instellingsmogelijkheden. Aan de andere kant van het spectrum zijn er de direct-klaar-programma's waarin u foto's laadt en die vervolgens bijna automatisch een fraaie show maken. Magix Slideshow Maker is er zo een. Het commerciële Magix geeft het weg omdat ze u graag nieuwe sjablonen wil verkopen, maar de meegeleverde exemplaren zijn voor veel mensen al voldoende. Hiermee maakt u razendsnel fraaie voorstellingen in kwaliteiten van Youtube-geschikt tot full-hd.

Info
Download (46 Mb)


Foto2Avi
Freeware
We maken met z'n allen heel wat digitale kiekjes. Die kunt u natuurlijk rustig op uw harde schijf laten staan om er vervolgens af en toe naar te kijken. U kunt ze ook laten afdrukken, maar ja, waarom hebt u dan geen traditionele camera gekocht? Leuker is het om ze te verwerken tot een digitale slideshow op dvd. Foto2Avi is daar uitermate geschikt voor. U selecteert foto's en/of filmpjes, voegt eventueel titels en muziek toe, kiest beeldovergangen en/of bewegingen langs de afbeelding en vervolgens maakt het programma er een avi-bestand van waarvan u met een brandprogramma zoals Nero een dvd kunt maken.

Info
Download (13 Mb)


Digital Camera Enhancer
Freeware
Ook al is uw digitale camera nog zo slim, niet elke foto is perfect. Wat dacht u bijvoorbeeld van tegenlichtopnamen die een keurige achtergrond laten zien maar een onderwerp dat bijna een silhouet is? Het handige kleine programmaatje Digital Camera Enhancer corrigeert met een enkele muisklik de nodige veel voorkomende problemen volautomatisch. Het corrigeert de witbalans, de kleuren en de middentonen, verscherpt details en verwijdert ruis.

Info
Download (524 Kb)


CleanSkinFX
Freeware
Nog zo'n handig programmaatje (uit dezelfde bron) is CleanSkinFX. Dit piepkleine juweeltje is speciaal gemaakt voor het verfraaien van portretten. Een oud Grieks vrouwtje vol rimpels levert natuurlijk een mooi en sprekend portret op, maar vaak willen we oneffenheden in de huid toch graag wegwerken. Dit programma kan het met één druk op de knop en laat daarbij andere details ongemoeid. Bovendien pept het de huidskleur nog een beetje op. Kortom: een handig hulpje voor elke portretfotograaf.

Info
Download (530 Kb)


Image Resizer
Freeware
Wie even snel kleine afbeeldingen wil maken voor op bijvoorbeeld een website, heeft heel wat verschillende mogelijkheden, maar Image Resizer is misschien wel de allermakkelijkste. Met Image Resizer - één van de Microsoft PowerToys - krijgt u een extra commando in het contextmenu van Windows Verkenner waarmee u in een keer één of meerdere afbeeldingen via de rechter-muisknop kunt verkleinen naar een door uzelf op te geven formaat.

Info
Download (521 Kb)


Visualizer Photo Resize
Freeware
Er zijn vele programma's waarmee we de grootte van foto's kunnen aanpassen, maar zelden hebben ze het niveau van dit progje. Visualizer Photo Resize biedt alles wat we ons maar kunnen wensen. We kunnen foto's verkleinen voor het web, bijsnijden in allerlei verhoudingen zoals 3:2 voor afdrukken of 16:9 voor breedbeeld-tv, roteren, kleuren aanpassen, enzovoort. Ook kunt u watermerken toevoegen (voor uw auteursrecht) en van al uw foto's een web-album maken. Een niet te missen programma!

Info
Download (2,2 Mb)


Cd Cover Creator
Freeware
De rommelpotten stoppen bij een vers gebrand cd'tje natuurlijk gewoon een papiertje waar op staat wat er in zit, maar de fanatieke verzamelaar wil officiële hoesjes printen. Dat kan met Cd Cover Creator. U kunt dit programma op verschillende manieren gebruiken. Het kan zelf de cd-informatie van internet halen en een hoesje van eigen ontwerp tonen in een heleboel stijlen, maar het programma kan ook op het web zoeken naar de officiële hoes. Werkt de standaard-website die daarvoor wordt gebruikt niet goed dan kunt u zelf favoriete sites toevoegen.

Info
Download (2787 kB)


Cartoon Recorder
Freeware
Photoshop-gebruikers zijn al jaren vertrouwd met een gereedschap om foto's te vervormen. Nu kan iedereen dit dankzij Cartoon Recorder. Met Cartoon Recorder laat u een paar gereedschappen op foto's los die u in staat stellen stukken van een foto horizontaal, verticaal of cirkelvormig uit te rekken of in te krimpen. Bovendien kunt u delen van een foto roteren of verschuiven. Met die speeltjes verandert u elk portret moeiteloos in een cartoon waarbij u van de stappen van zo'n vervorming desgewenst een filmpje maakt.

Info
Download (1097 kB)


Exif Tag Remover
Shareware
Telkens wanneer u een foto maakt legt de camera niet alleen het beeld vast, maar ook allerlei - op zich handige - informatie over camera, sluitertijd, diafragma, flits, datum en tijd. Daar kunt u vervolgens op de pc zelf nog informatie aan toevoegen, zoals trefwoorden, waardering, enzovoort. Besluit u om foto's op het web te zetten, dan kan er informatie in zitten die u liever privé houdt. Zijn de foto's voor uw eigen site, dan zijn die extra gegevens bovendien alleen maar ballast. Met Exif Tag Remover verwijdert u van grote hoeveelheden alle mogelijke soorten meta-tags.

Info
Download (1097 kB)


PhotoWipe
Freeware
Het verwijderen van ongewenste objecten van een foto is meestal een kwestie van een uurtje ingespannen priegelen met het kloonpenseel. Maar nu niet meer. Met PhotoWipe beschildert u de te verwijderen delen met een zwart penseel en vervolgens vult het programma deze volautomatisch in met het juiste beeld. Het resultaat is behoorlijk indrukwekkend. Uw ex krijgt u er waarschijnlijk niet goed mee weg, maar bijvoorbeeld een hinderlijke lantaarnpaal of een vervelend hekje des te beter.

Info
Download (831 kB)


Freemorphing
Freeware
Dankzij Free Morphing kunt u de ene afbeelding langzaam in de andere laten veranderen. U hebt hiervoor twee afbeeldingen nodig die even groot zijn. U laadt beide afbeedlingen in en geeft met lijnen de stukken aan die in beide afbeeldingen in elkaar moeten overvloeien. Zo trekt u bijvoorbeeld dezelfde lijn over de ogen van twee personen die u in elkaar wilt laten overvloeien. Wanneer u deze lijnen niet instelt, zal de animatie minder mooi zijn. U kunt vervolgens het aantal frames instellen en de animatie opbouwen. Het resultaat kunt u opslaan als een document met individuele afbeeldingen voor verdere verwerking of als gif- of avi-animatie voor op bijvoorbeeld een website.

Info
Download (831 kB)


Cartoonist
Freeware
In kranten en tijdschriften zien we regelmatig karikaturen van allerlei beroemdheden. Wat maakt deze afbeeldingen zo leuk en hoe komt het dat je direct ziet om wie het gaat? Een goede karikatuur biedt altijd een uitvergroting van de opvallendste gelaatstrekken van een beroemdheid. Heeft iemand dus een hoog voorhoofd dan maakt de karikaturist dat nog veel hoger en deze uitvergroting van de werkelijkheid wekt de lachlust op.
Niet iedereen heeft de tekenkwaliteiten van een goede karikaturist maar kijken kunnen we allemaal. U ziet dus direct aan een foto van uzelf of uw vrienden wat de opmerkelijkste gelaatstrekken zijn. Cartoonist stelt u vervolgens in staat om het portret zeer nauwkeurig te vervormen. Dat doet u met een penseel dat delen van een foto verschuift. U kunt precies instellen hoe groot die delen moeten zijn. Zo kunt u de cursor zo groot maken als de kin van de geportretteerde en vervolgens de hele kin omlaag trekken. Op die manier maakt u zonder enig tekentalent de leukste karikaturen van familie en vrienden. Urenlang knutselplezier gegarandeerd maar pas wel op dat u uw slachtoffers niet al te zeer verminkt anders zijn uw vrienden straks uw vrienden niet meer...

Info
Download (2,2 Mb)


Fotosketcher
Freeware
U hoeft niet op de kunstacademie te hebben gezeten om een mooi schilderij te kunnen maken. Met FotoSketcher maakt u van elke foto in een handomdraai een mooi schilderij.

Het programma is geheel gratis en biedt veel instelmogelijkheden. Zo kunt u met Drawing Style kiezen uit verschillende penselen om zo het gewenste effect te bereiken. In het werkvenster ziet u naast elkaar de originele foto en het daarvan gemaakte schilderij. Nadeel is wel dat u de instellingen niet kunt opslaan.

Info
Download (5 Mb)
Download (standalone versie)


Tintii photo filter
Freeware
Tintii photo filter verandert kleurenfoto's in zwart-witplaatjes waarin slechts een paar details hun originele kleurenschema behouden. Het gratis programmaatje creëert zo 't rode jasjes-effect uit de zwart-witfilm Schindler's List. Tintii photo filter werkt volgens een simpel principe. Zodra je een foto binnen de applicatie opent, genereert deze zelf een aantal nieuwe varianten van je afbeelding. Je kunt die combineren door ze over elkaar te leggen, maar het is niet mogelijk om zelf binnen de afbeelding details te selecteren.
U hoeft geen uren te besteden aan het maken van gedetailleerde maskers, open een afbeelding en Tintii laat verschillende miniatuurweergaven zien van een effect en met een druk op de knop ziet u het resultaat op volledig scherm. Is het resultaat het net niet? Dan kunt u eenvoudig kleine aanpassingen doen op bepaalde delen zoals meer helderheid, kleurverzadiging, zachtere randen e.d.. U hoeft daarvoor geen kennis van kleurgebruik te hebben, door middel van schuifknoppen bepaalt u de mate van een effect.
U bewaart de afbeelding, zonder het origineel te overschrijven, met de knop Save as. Tintii Photo Filter is gratis voor persoonlijk gebruik. U ziet weliswaar een Register-knop in beeld, maar deze kunt u negeren. Via die knop stapt u voor 14 euro over naar een geregistreerde versie, die ook direct vanuit Photoshop werkt.
Tijdens het installeren even opletten, Tintii wil namelijk allerlei plugins (voor photoshop en paintshop) installeren. Wilt u dat niet dan kunt u deze opties in de installatiewizard uitschakelen. Gebruikt u verder een 32bits-versie van Windows, dan kan hier ook de 64bits-versie van Microsoft Visual C++ Runtime uitgeschakeld worden. Kortom, installeer het programma zelf en kies één van de Microsoft Visuals.

Info
Download (7,81 Mb)


SmillaEnlarger
Freeware
SmillaEnlarger is een handig en eigenzinnig programma om foto’s te vergroten. Met SmillaEnlarger blaast u complete foto’s of uitsneden daaruit op tot welke grootte u maar wilt. Het programma hanteert daarbij verschillende technieken om te zorgen dat de grote afbeelding niet uit grove blokken maar uit vloeiende lijnen bestaat. Uiteraard kan het programma geen details verzinnen; het resultaat ziet er echter van een afstand wel fraaier uit. Werkt ook in batch.

Info
Download (6807 Kb)


Riot
Freeware
U kent ze wel, die installaties waarin complete auto’s tot een vierkant pakketje schroot worden geplet. Het zou natuurlijk pas echt indrukwekkend zijn als er een pletmachine werd uitgevonden die auto’s kan verkleinen waarna ze het nog gewoon doen. Voor foto’s bestaat zo’n techniek al lang: jpeg-compressie. Maar hoe ver kunt u gaan? Het programma Riot (Radical Image Optimalisation Technology) maakt het u visueel duidelijk. Zo maakt u uw bestanden (ook gif en png) zo klein mogelijk. Ideaal voor bijvoorbeeld webbouwers. Riot kan overigens uit de voeten met heel veel verschillende invoerformaten en kan tevens ook met helderheid en contrast uit de voeten.

Info
Download (1043 Kb) portable


Phoxo
Freeware
Als je in een minder vleiende bui bent zou je kunnen zeggen dat het programma Paint zoals dat al sinds jaar en dag bij Windows wordt geleverd een belediging is voor computergebruikers. Dat programma is weliswaar klein maar kan ook zo weinig dat het eigenlijk ballast is. Dat klein niet synoniem is voor zinloos bewijst PhoXo, een compacte gratis fotobewerker van Chinese makelij.
Dit programma ziet er lekker uit, werkt zeer vlot en biedt vrijwel alles wat een gemiddelde gebruiker zich maar kan wensen. Het programma heeft uiteraard de gebruikelijke gereedschappen voor helderheid, scherpte, kleur, en dergelijke maar kan ook klonen en werken met lagen. PhoXo biedt een flinke (en uitbreidbare) selectie fotolijsten, clip-art, achtergronden enzovoort waardoor u ook snel vanuit een wit vel een leuke afbeelding maakt. PhoXo is tien keer groter en duizend keer nuttiger dan Paint. Er is ook een portable versie te downloaden maar lees dan de readme.txt goed.

Info
Download (4505 Kb)

Bestandsbeheer applicatiesGet File Size
Freeware
Get File Size is een toevoeging op de internetbrowser waarmee van tevoren bepaald kan worden wat de omvang van een te downloaden bestand is. U klikt met de rechtermuisknop op de link waarmee het bestand gedownload wordt en kies voor Get File Size. Er verschijnt een venster waarin te zien is hoe groot het bestand is in bytes, kilobytes en megabytes. Verder ziet u of de server ondersteuning biedt voor een downloadmanager om door te gaan met downloaden in het geval er bij het downloaden iets mis gaat. Het programma is ontworpen voor Inetrnet Explorer, MSN Browser, Avant Browser, SlimBrowser, MyIE en Opera. Get File Size werkt overigens alleen bij directe links. Links die verwijzen naar een script en dan naar een download worden door Get File Size niet herkend.

Info
Download (531 Kb)


Free Download Manager (FDM)
Freeware
Downloadmanagers zijn er in soorten en maten: als freeware, met of zonder spyware, enzovoort. FDM is heel wat meer dan de zoveelste downloadmanager. FDM biedt alle standaardfoefjes: het programma kan afgebroken downloads hervatten, versnelt downloads door ze in stukken te hakken en de delen tegelijk binnen te halen en u kunt downloads plannen in de stille uurtjes. Tot zover niets bijzonders, maar FDM kan meer. U kunt aangeven hoeveel beslag het programma op uw verbinding mag leggen en deze waarde kan FDM automatisch verlagen wanneer u tijdens een download wil surfen. Verder kunt u het programma gebruiken om complete ftp- en websites binnen te halen. Ook kan het programma de binnengehaalde bestanden netjes in mappen sorteren; programma's bij programma's, muziek bij muziek, enzovoort. Tot slot kunt u een kleine taalmodule binnenhalen zodat het geheel ook nog eens in het Nederlands is.

Info
Download (1251 Kb)
Download Nederlandse taalmodule (9 Kb)


Handy Recovery
Freeware
'Weg is weg', zo is het gezegde, maar voor computers gaat dat niet op. Wie een bestand wist, kan dat altijd nog opvissen uit de prullenbak. Maar wat als u gewist hebt, terwijl u shift ingedrukt hield? Wat als u net de prullenbak hebt geleegd en plotseling denkt 'oh nee, dat ene bestandje!'? Wat dan? Dan is er altijd nog Handy Recovery. Nadat u per ongeluk iets gewist hebt, laat u uw harde schijf of diskette door dit programma scannen en vervolgens haalt u de gewiste bestanden gewoon weer terug. Dat werkt natuurlijk niet eeuwig; wanneer bestanden inmiddels overschreven zijn, staat zelfs Handy Recovery machteloos. Bent u er op tijd bij, doe er dan uw voordeel mee. Overigens is de software-ontwikkelaar inmiddels toe aan de commerciële versie Handy Recovery 2.0, maar gelukkig blijft de freeware versie voorlopig nog beschikbaar.

Info
Download (549 Kb)


AbsoluteShield File Shredder
Freeware
Wanneer u een bestand weggooit, is het niet echt weg. U kunt het tenslotte uit de prullenbak vissen. Zelfs wanneer u de prullenbak leegt, is het nog niet weg. Windows verwijdert namelijk alleen de bestandsnaam uit de inhoudsopgave van uw harde schijf. Een slimme speurneus zou de gegevgens dus nog altijd kunnen terugvinden. Wilt u dat (vooral vertrouwelijke) gegevens echt onvindbaar worden dan moet er een fileshredder aan te pas komen. Met AbsoluteShield File Shredder vinden zelfs de grootste forensische experts geen spoor meer terug. Hierna werkt bovenstaand Handy Recovery zeker niet meer.

Info
Download (509 Kb)


Simple File Shredder
Freeware
Met Simple File Shredder kunt u bestanden écht verwijderen. Het programma voert verschillende acties uit waardoor uw verwijderde bestanden niet meer terug te halen zijn. Zo kan Simple File Shredder het bestand tot 25 keer overschrijven met willekeurige bytes, de datum en tijd van het bestand in willekeurige waardes veranderen en de bestandsnaam wijzigen. Het programma is simpel in gebruik en kan geïntegreerd worden in de Verkenner. Door met rechts op een bestand of een map te klikken kunt u het toevoegen aan de lijst met te vernietigen bestanden. Voor extra veiligheid worden essentiële bestanden rood weergegeven in deze lijst. Simple File Shredder kan verder nog de lijst met onlangs geopende documenten, de tijdelijke (internet)bestanden en de inhoud van de prullenbak wissen. Een handig programma als u wat meer privacy wenst.

Info
Download (673 Kb)


1-4A Rename
Freeware
Oude DOS-rotten wisten nog hoe ze een bepaalde selectie bestanden met allerlei ingewikkelde commando's een andere naam konden geven. Met de komst van Windows werd dat een stuk lastiger. Gelukkig is daar 1-4R rename, een klein programma waarmee u de meest complexe handelingen kunt uitvoeren. Het is snel, werkt in submappen en op netwerkstations en biedt u een preview van de nieuwe bestandsnamen zodat u niet onverhoeds schade aan uw bestanden aanricht.

Info
Download (320 Kb)


Bulk Rename Utility
Freeware
Hebben uw digitale foto's ook van die cryptische namen als p1001023.jpg? Zou u ook liever duidelijker namen zien als Mallorca2005-23.jpg? Vervelende klus om handmatig te veranderen. Met Bulk Rename Utility (BRU) kunt u stapels bestanden in één keer op allerlei slimme manieren een andere naam geven. Zet er iets voor of achter, voeg de datum aan de bestandsnaam toe, haal de eerste x letters er vanaf, enzovoort. BRU is piepklein maar extreem nuttig.

Info
Download (265 Kb)


Unstoppable Copier
Freeware
Wie al wat langer een pc heeft, is vast nog wel in het bezit van diskettes; misschien zelfs wel diskettes met gegevens waar u waarde aan hecht. Maar wat te doen als deze niet meer (helemaal) leesbaar zijn? Windows weigert dan dienst. De oplossing: Unstoppable Copier. Dit programmaatje doet zijn uiterste best om van diskettes te redden wat er te redden valt. En het aardige is dat u het ook kunt loslaten op andere schijftypes.

Info
Download (55 Kb)


TeraCopy
Freeware
Als u snel veel bestanden van de ene naar de andere harde schijf wilt overpompen, dan kan dat behoorlijk langzaam gaan. Met het gratis programma TeraCopy gaat het kopiëren stukken sneller. Het is ook mogelijk om het kopiëren tijdelijk te pauzeren als dat nodig mocht zijn. Mocht tijdens het kopieerproces een bepaald bestand niet gekopieerd kunnen worden, dan zal het programma stug doorgaan om de andere bestanden over te pompen.

Info
Download (1,8 Mb)
Download Portable version(880 kB)


Exe File Information
Freeware
Exe File Information laat zien welke processen op uw computer draaien. Het Taakbeheer van Windows doet dit ook, maar Exe File Information geeft net wat meer informatie. Zo ziet u waar het bestand op schijf staat en wat de herkomst is. De grote kracht van het programma zit hem in de koppeling met een online database waarin informatie over processen worden bijgehouden. Klik op de knop Check All Processes Online en er verschijnt een webpagina waarop informatie over al uw processen staat. Deze online database heeft het overigens niet altijd bij het rechte eind. Een van onze processen werd ten onrechte aangeduid als een trojan. Altijd even controleren dus, voordat u iets verwijdert.

Info
Download (988 Kb)


Gigaget 1.0.0.23
Freeware
Om optimaal te kunnen downloaden is een goede downloadmanager onontbeerlijk. Gigaget is een gloednieuw en zeer fraai exemplaar. Deze manager haalt echt alles uit de kast om bestanden binnen te halen op de maximale snelheid van uw verbinding. Voor deze rubriek moeten we uiteraard veel bestanden binnenhalen en dus hebben we Gigaget flink kunnen testen. Geloof ons, het adsl-modem begon nog net niet te gloeien. Een echte aanrader, dus.

Info
Download (2053)


SpaceSniffer
Freeware
Bij de term SpaceSniffer denk je al gauw aan een cocaïneverslaafde astronaut of aan een cartoonfiguur in een luchtverfrisser-reclame die ruimtes afsnuffelt op zoek naar vieze luchtjes. Niets van dat al. Dit programmaatje besnuffelt uw harde schijf op zoek naar ruimtevreters. Mappen op een schijf worden keurig naar grootte gerangschikt binnen het venster van SpaceSniffer (een Treemap is de officiële naam voor zo'n weergave) zodat u direct ziet waar zich de grootste bestanden bevinden. U kunt mappen openen voor meer detail, filteren op allerlei kenmerken, bepaalde bestandstypen uitsluiten en nog veel meer.

Info
Download (2053 kB)


Ashampoo Burning Studio 6 Free
Freeware
Nero mag dan de moeder aller brandprogramma's zijn, het product heeft twee grote minpunten. Het eerste is zijn omvang en eindeloze opties, waardoor het programma voor veel mensen te zwaar, te onoverzichtelijk en te duur is. Het tweede is het feit dat de makers het bij elke nieuwe release nodig vinden de hele gebruikersinterface door elkaar te gooien zodat je je na een upgrade als ervaren gebruiker suf zoekt naar die ene functie.
Voor de meeste mensen is een gratis brandprogramma uitgebreid genoeg, en Ashampoo Burning Studio 6 Free is er zo een. Het programmabrandt cd's, dvd's en Blu-ray-discs en dat alles vanuit een eenvoudig en overzichtelijk menu. Hierin vindt u speciale functies voor het branden van data (ook voor backups), audio en video. In die laatste categorie treffen we onder meer (Super)VideoCD. U kunt verder schijven kopiëren en image-bestanden branden. Dat laatste is handig voor formaten die Ashampoo niet kent.

Download (1555 Kb)


WhoLockMe
Freeware
Soms wil je een bestand of map verwijderen en dan krijg je onverwacht de melding dat het in gebruik is. Soms is de oorzaak snel gevonden; een open programma waar je even niet aan hebt gedacht. Soms echter is het programma dat het bestand in gebruik heeft niet te vinden - dit kan zelfs het gevolg zijn van een softwarefout. Gelukkig is er WhoLockMe. Na installatie kunt u rechtsklikken op het geblokkeerde bestand en vertelt WhoLockMe wie het bestand in gebruik heeft. Daarna kunt u de blokkering opheffen en het bestand alsnog wissen.

Info
Download (23 kB)

Systeembeheer applicatiesSpeedFan
Freeware
In uw pc-kast kan het knap warm worden. Hoe warm? Dat achterhaalt u met het programma SpeedFan. SpeedFan houdt alle temperatuursensors van uw systeem in de gaten, dat wil zeggen dat u op de meeste pc's kunt zien hoe warm uw moederbord, uw processor en uw harde schrijf wordt. Vaak kan het programma ook nog de snelheid van uw ventilator(s) weergeven en natuurlijk kunt u zich laten waarschuwen voor de zaak (te) warmloopt.

Info
Download (1523 Kb)


CCleaner
Freeware
CCleaner (voorheen CrapCleener) is een van de allerkleinste programma's dat rommel van uw pc verwijdert. Het progje verwijdert overbodige bestanden en schoont uw register op en wel zo degelijk dat het heel wat meer vindt dan het commerciële Norton Systemworks. Een waar genot voor wie properheid op prijs stelt.

Info
Download (2,9 Mb)


Revelation2
Freeware
Websites en sommige applicaties kunnen uw wachtwoord onthouden en tonen dat bij het inloggen als een rij sterretjes of bolletjes. Maar wat te doen als u wachtwoorden bent vergeten terwijl u ze eigenlijk op een veilig plekje wilde opslaan? Dan is Revelation2 een uitkomst. Met Revelation2 haalt u een cursor over de sterretjes en violà, daar verschijnt het wachtwoord. Een absolute must om te hebben!

Info
Download (213 Kb)


Protected Storage PassView
Freeware
Ja, da's behoorlijk vervelend dat u dat ene wachtwoord niet meer weet. Maar goed, het gebeurt ons allemaal wel eens, vandaar dat Protected Storage PassView ooit wel eens van pas komt. Hiermee haal u vergeten wachtwoorden waar boven water. Het gaat hier om wachtwoorden die door Internet Explorer, Outlook Express of MSN Explorer op uw PC zijn 'gezet'. Het programma haalt de gegevens uit het zogenaamde Protected Storage en dat bevindt zich weer in het register. U kunt ook zelf naar de sleutel manoeuvreren (HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Protected Storage System Provider), maar daar vindt u alleen versleutelde wachtwoorden. Dit programma ontsleutelt ze voor u. Om de Nederlandse versie te krijgen, moet u een extra taal-bestand downloaden.

Info
Download (28 Kb)


TreeSize Free
Freeware
Alhoewel je tegenwoordig voor minder dan honderd euro een externe harde schijf van 1 TB koopt, zullen er altijd mensen blijven met ruimtegebrek. Hoe meer schijfruimte je hebt, hoe meer je geneigd bent dingen te bewaren en te backuppen. Mocht u weer eens tegen de grenzen van uw schijvenpark aanlopen dan moet u bestanden of mappen gaan verwijderen of verplaatsen. Maar waar zitten de grootste ruimtevreters? Met Treesize Free bent u er snel achter. Dit programma plakt achter elke mapnaam een gekleurde staaf waarvan de lengte verraadt hoeveel er in die map staat. Treesize Free is ook snel op te roepen vanuit Verkenner.

Info
Download (681 Kb)


Dependancy Walker
Freeware
Wanneer een Windows-programma start, roept het allerlei (vaak tientallen) andere componenten aan zoals dll-bestanden. Werkt een programma niet meer goed dan zoekt u zich vaak suf naar de oorzaak. Dependancy Walker is een onmisbare hulp die u veel tijd kan besparen. Het programma geeft namelijk precies aan wat er allemaal wordt aangeroepen en of dat succesvol verloopt. Is er ergens een kink in de kabel dan ziet u dat direct en kunt u het beschadigde bestand proberen te repareren of te vervangen.

Info
Download (406 Kb)


Magical Jelly Bean Keyfinder
Freeware
Bent u uw Windows serienummer kwijt? Met de Magical Jelly Bean Keyfinder v1.41 haalt u 'm zo weer boven water. Dit handige programmaatje mag dan ook eigenlijk niet in uw softwarecollectie ontbreken. Of u Windows 95, 98, ME, NT4, 2000, XP, Server 2003, Office 97 of Office XP hebt geïnstalleerd; hij werkt!

Info
Download (260 Kb)


Keyfinder Thing Lite
Freeware
Veel pc-gebruikers kennen het probleem: je moet een programma of misschien wel álle software opnieuw installeren, maar waar waren toch die serienummers ook al weer? Dankzij deze tip behoort die kwestie nu voor veel programma's tot het verleden. Keyfinder Thing Lite vindt namelijk van een heleboel applicaties deze onmisbare gegevens, deels op 'geheime' locaties en deels in het register. Even exporteren naar html, afdrukje maken, veilig opbergen en u heb altijd de gewenste gegevens bij de hand.

Info
Download (196 kB)


License Crawler
Freeware
Gemiddeld hebben we zo'n zestig programma's op onze pc staan en een deel daarvan werkt alleen wanneer het juiste serienummer is ingevoerd. Bent u zo'n nummer kwijt en moet u het programma opnieuw installeren, dan bent u dus de pineut. In het gunstigste geval vindt u het terug na een lange en vervelende speurtocht. Nu worden veel serienummers in het register opgeslagen en dus is er een programma die ze daar voor u uit plukt. LicenseCrawler geeft u heel snel een overzicht (ook voor andere pc's in het netwerk) dat u desgewenst gecodeerd kunt bewaren of kunt afdrukken.

Info
Download (72 kB)


Belarc Advisor
Freeware
Belarc Advisor is een handzame (want lekker kleine) System Information Tool, een programma dat u van alles over uw systeem vertelt. Vooral als het gaat om geïnstalleerde software, weet dit programma u heel wat nuttigs te melden. Zo toont Belarc van heel veel programma's het registratienummer. Drukt u het overzicht af, dan heeft u er veel plezier van wanneer u op een dag zaken opnieuw moet installeren.

Info
Download (824 Kb)


Emco Malware Destroyer
Freeware
Met spy- en adwareverwijderaars is het al net als virusscanners: ze herkennen lang niet allemaal dezelfde bedreigingen. Virusscanners willen elkaar nog al eens bijten maar van dit soort programma's kunt u er best meerdere naast elkaar gebruiken. Malware Destroyer mag dan ook niet in uw collectie ontbreken, vooral omdat deze scanner razendsnel is. Het programma is makkelijk in gebruik en door zijn snelheid is het aantrekkelijk om uw pc vaak te scannen.

Info
Download (68, 4 Mb)


SyncToy
Freeware
Veel mensen hebben meerdere pc's in huis of een deel van hun informatie op externe apparaten staan. Om te zorgen dat u altijd uw bestanden bij de hand hebt, moet u mappen synchroniseren. En dat is een lastige klus. SyncToy is echter een gratis Microsoft programmaatje voor Windows XP dat die klus snel en gemakkelijk voor u klaart. SyncToy pikt ook bestandswijzigingen en hernoemde bestanden keurig op.

Info
Download (844 Kb)


Unlocker
Freeware
Windows is niet altijd even doorzichtig. Zo kan het voorkomen dat u een bestand of map wilt verwijderen en de melding krijgt dat deze in gebruik is. Door wie of waarom? U hebt geen flauw idee, laat staan dat u het nog weg krijgt. Unlocker maakt aan dat leed een eind. Unlocker toont u namelijk precies door welke proces of programma het bestand in gebruik is en vervolgens kunt u die toestand opheffen zodat u alsnog met succes op Delete kunt drukken. Past perfect in de categorie 'tooltjes die iedereen hoort te bezitten'.

Download (128 Kb)


Advanced WindowsCare
Freeware
Zelfs een pc met daarop een vers geïnstalleerde Windows is niet optimaal ingesteld. Daar kunt u handmatig van alles aan doen maar dat is een heidens karwei. Een makkelijker manier is Advanced WindowsCare. Dit handige gereedschap analyseert in enkele seconden uw systeem en doet daarna tientallen aanbevelingen voor het verbeteren van de efficiency van onder andere uw netwerk- en internetverbindingen. Het blijft echter niet bij aanbevelingen. WindowsCare kan de wijzigingen volautomatisch voor u doorvoeren. Uw systeem wordt er beslist fitter van.

Info
Download (9,69 Mb)


spy- en adwareverwijderaars
Freeware
Spy- en adwareverwijderaars kun je er niet genoeg van hebben. Hierboven stonden al een aantal van dat soort programmaatjes: Hitman Pro, Malware Destroyer en Ewido Security Suite. Dat soort programma's kun je prima naast elkaar gebruiken. Hieronder nog een aantal handige progjes:

AboutBuster
Info - Download (37 Kb)
AboutBuster verwijdert de HomeSearch Assistant parasiet (CWS.HomeSearch, CWS.SeDLL, CWS.MfPlay) die de homepage van uw browser verandert in iets als res:///random en ook popup advertenties levert aan uw computer.

Arovax AntiSpyware
Info - Download (2,3 Mb)
Een razendsnel programma waarmee je op twee niveaus kunt scannen op verraderlijke software. Dit is een beta-versie, de uiteindelijke (betaal)versie zal meer features hebben dan dit programma.

TrendMicros AntiSpyware webscan
Info - Download (1742 Kb)
Even wachten tot de definities geladen zijn, dan "start scan" klikken en laten scannen. Na afloop aanvinken wat hij vindt en "clean threats now" klikken (normaal gezien alles aanvinken, maar het detecteert P2Pprogjes slecht, en die kan je degewenst dan niet aanvinken en dus niet laten fixen want dat zijn niet noodzakelijk malware).

TrendMicros CWShredder
Info - Download (520 Kb)
CWShredder vindt en vernietigt sporen van CoolWebSearch. CoolWebSearch is een naam die aan een brede groep van verschillende browser kapers wordt gegeven. Hoewel de code tussen varianten zeer verschillend is worden zij allemaal gebruikt om gebruikers naar coolwebsearch.com en naar andere aangesloten plaatsen te leiden.

Emsisoft Anti-Malware
Info - Download (11,6 Mb)
One of the best free anti-Trojan (and anti-malware) scanners available. The free version has only an on-demand scanner, and does not provide real-time protection (SpywareTerminator will do that). Run on demand. When downloading, you'll get the full version including all protection features for 30+3 days for free. Afterwards the unpaid software switches to a limited freeware scanner mode that allows you to scan and clean your PC whenever you want, but does not include the protection features against new infections.

SuperAntiSpyware
Info - Download (8,0 Mb)
Scan and remove malicious software. scans your computer for known Spyware, Adware, Malware, Trojans, Dialers, Worms, KeyLoggers, HiJackers and many other types of threats, and allows you to remove or quarantine them. It offers daily (manual) definition updates.Malwarebytes' Anti-Malware
Freeware
Er zijn heel wat programma's die beloven uw pc veilig te houden of te bevrijden van opgelopen infecties. Welke goed scoren, verschilt per jaar. Op dit moment is Malwarebytes Anti-Malware erg hot. Op tal van virus-adviessites komen we dan ook als eerste de instructie tegen 'scan uw systeem met Malwarebytes'. Na installatie en het automatisch binnenhalen van de nieuwste definities kunt u kiezen voor een snelle of een grondige scan en - helaas voor de concurrentie - vaak vindt het programma ook op goed beveiligde pc's nog wel wat. Wilt u nieuwe besmettingen voorkomen, dan is er de betaalversie.

Info
Download (7,4 Mb)


Threatfire
Freeware
Vrijwel dagelijks halen uw virus- en spyware-scanner nieuwe definities binnen aan de hand waarvan ze dreigingen herkennen. Maar hoe zit het met gevaren die uw scanner nog niet kent? De meeste scanners kunnen zulke gevaren toch trotseren dankzij een aantal algemene kenmerken die ze herkennen door middel van 'heuristische analyse'. Threatfire (dat ook onder Vista werkt) zegt die klus echter nog beter te klaren. U kunt het naast uw al aanwezige beveiligingssoftware installeren. Het programma bewaakt vervolgens uw systeem op onverwachte en vooral ongewenste activiteiten.

Info
Download (15 Mb)


Prevx 3.0
Freeware
Er verschijnen steeds meer programma's die de veiligheid van uw systeem in de gaten houden en de een belooft nog meer veiligheid dan de ander. Prevx is er ook zo een. Het programma scant uw systeem uitgebreid op malware en voorkomt het starten ervan. Gevonden malware wordt in een veilig gebied geplaatst zodat u het niet meer per ongeluk kunt starten. Ten onrechte beschuldigde programma's (iets waar dit soort software nog wel eens last van heeft) kunt u gelukkig ook weer terugplaatsen. Probeert u eens een gratis scan; je weet nooit wat je tegenkomt.

Info
Download (7,7 Mb)


DG Defragmenter
Freeware
Het defragmenteren van de harde schijf is een noodzakelijk kwaad dat helaas nogal wat tijd vreet met de grote harde schijven van tegenwoordig. DG Defragmenter klaart de klus sneller dan het met Windows meegeleverde programma en heeft bovendien meer opties. U kunt maar liefst drie harde schijven tegelijk defragmenteren en voor elk kunt u een afzonderlijke methode kiezen zoals extra snel of extra grondig. Ook kunt u aangeven of recent gebruikte bestanden vooraan de schijf moeten worden gezet voor snellere toegang. Daarnaast kan dit programma uw schijven opruimen, uitgebreid de snelheid en het oppervlakte testen en de gezondheid van uw schijf tonen.

Info
Download (2484 kB)


Comodo Free Firewall 2.3.6
Freeware
Hoewel Microsoft in Service Pack 2 voor Windows XP ter beveiliging een firewall introduceerde, zijn er weinig gebruikers positief over deze toevoeging. Probleem is dat de Windows Firewall alleen verkeer van buiten stopt en niet een eventueel virus dat actief op je pc draait. Daarom is een firewall die in beide richtingen werkt - aangevuld met een goede virusscanner - stukken veiliger. Wie dus zekerheid voor gemak kiest, gaat op zoek naar een geavanceerde vuurmuur.
Lange tijd was ZoneAlarm een goed alternatief, maar nu kun je beter kiezen voor Comodo Firewall, een zeer krachtige en solide oplossing. Na het doorlopen van de installatie kies je voor 'Scan voor known applications' waardoor een flink aantal bekende programma's probleemloos verbinding mag maken met internet. Eventuele onbekende programma's moet je kritisch bekijken. Alles is tot in detail in te stellen, dus ook experts zullen hun weg prima kunnen vinden.
De Comodo vuurmuur wordt door veel experts beoordeeld als een beveiligingstool die in veel gevallen beter is dan commerciële oplossingen. Diverse aanvallen, van binnen en buiten, worden moeiteloos afgeslagen. Een groot voordeel is verder dat Comodo je systeem nauwelijks langzamer maakt, terwijl veel andere firewalls XP merkbaar vertragen. Het mooiste is natuurlijk de prijs: geheel gratis een zeer solide beveiling. Wel even een (tijdelijk) email-adres opgeven voor de activatie code.

Info
Download (58 Mb)


BlueScreenView
Freeware
Wie een blauwtje loopt kan lang niet altijd achteraf achterhalen hoe dat kwam. Verkeerde tactiek? Verkeerde omstandigheden? Windows-gebruikers die een blauwtje lopen krijgen daarvan echter een keurig verslag in de vorm van het zogeheten Blue Screen Of Death (oftewel BSOD). Helaas is dat soms weg voor je er erg in hebt en altijd ben je gedwongen om het verhaal over te schrijven om later te kunnen googlen wat het betekent. Maar met BlueScreenView kunt u wél op makkelijke wijze de Windows-logbestanden bekijken van alle systeemcrashes die ooit hebben plaatsgevonden. Handig!

Info
Download (54 kB)


Device Doctor
Freeware
Van steeds meer apparaten en pc-onderdelen wordt de gezondheid en functionaliteit geregeld door middel van stuurprogramma's. We hebben het dan lang niet meer alleen over printer, video- en geluidskaart. Om er achter te komen of uw stuurprogramma's up-to-date zijn kunt u natuurlijk de sites van alle leveranciers bezoeken, maar u kunt ook Device Doctor draaien. Deze 'dokter' scant uw pc om er achter te komen welke apparaten er in en aan hangen en welke programmaversies u daarvoor hebt. Vervolgens gaat de dokter op zoek maar eventuele nieuwere versies die u daarna snel kunt downloaden.

Info
Download (4,7 Mb)


RunsAsDate
Freeware
Je mag een gegeven paard wel niet in de bek kijken, maar het is best jammer dat sommige probeerversies van software maar beperkt houdbaar zijn. Soms kun je zo'n programma foppen door de systeemklok steeds terug te zetten. Dat kan echter een stuk handiger: met RunsAsDate. Met RunAsDate kunt u elk programma wijsmaken dat de systeemklok op een bepaalde tijd en datum staat zonder deze daadwerkelijk te veranderen. U kunt zelfs voor elk programma een eigen specifieke snelkoppeling met datum maken. Uiteraard trapt lang niet elke probeerversie hier in, dus we geven geen succesgarantie.

Info
Download (22 kB)


CDCheck
Freeware
Diskettes en in mindere mate cd's, dvd's en harde schijven hebben helaas niet het eeuwige leven. Hoe gezond uw schijvenverzameling nog is, kunt u uitgebreid testen met CDCheck. Het programma controleert zorgvuldig de leesbaarheid van bestanden en geeft daarover een rapport. Bovendien kunt u CDCheck gebruiken om een schijf en een kopie ervan met elkaar te vergelijken. De schijf bevat fouten is natuurlijk een nuttige mededeling, maar je hebt er weinig aan als er vervolgens niets meer aan te doen is. CDCheck bevat echter ook een functie waarmee u kunt proberen om nog te redden wat er te redden valt. Let op: u downloadt een 30-dagen versie die u voor onbeperkt gebruik gratis moet registreren.

Info
Download (4,7 Mb)

Desktop applicatiesWallpaper Changer
Freeware
Programma's die met regelmaat uw bureaubladachtergrond verversen zijn natuurlijk niet nieuw, maar zo'n goede als Wallpaper Changer ben ik nog niet eerder tegengekomen. Dit programma is namelijk niet alleen makkelijk in gebruik maar ook nog eens heel erg slim. U geeft het programma een lijst met afbeeldingen en een verversingsfrequentie (dagelijks, elke minuut, enzovoort) en ze worden keurig op het bureaublad gezet. Het slimme zit hem er in dat de achtergrondkleur op intelligente wijze per foto wordt aangepast zodat u altijd de tekst bij uw pictogrammen kunt blijven lezen.

Info
Download (407 Kb)


Dexpot
Freeware
Met die grote harde schijven van tegenwoordig en het enorme aanbod van leuke gratis software heb je de neiging om de pc helemaal vol te gooien met van alles en nog wat. Dat levert uiteraard een overvol Bureaublad, want dat is door de jaren heen nauwelijks meegegroeid. Een desktopmanager is dan handig en Dexpot is een hele goede. Maak aparte Bureaubladen voor games, toepassingen, internet, enzovoort. Open automatisch bepaalde programma’s, geef elk blad een eigen resolutie en vergroot de mogelijkheden met plugins. Wat wil een mens nog meer? Let op: Dexpot is alleen gratis voor niet-zakelijk gebruik.

Info
Download (4,13 Mb)

Webmaster applicatiesXenu's Link Sleuth
Freeware
Wie er een fikse website op na houdt (zoals rpmmiddag.com) ziet na verloop van tijd soms door de bomen het bos niet meer. Welke links naar externe of zelfs interne pagina's werken inmiddels niet meer? Welke bestanden worden door geen enkele pagina meer aangeroepen en kunnen dus weg? Het antwoord komt van het sublieme en piepkleine Xenu's Link Sleuth dat sites moeiteloos doorlicht.

Info
Download (507 Kb)


LinkProver
Freeware
Dit programmaatje doet hetzelfde als bovenstaand Xenu's Link Sleuth. Naarmate een website uitgebreider is, wordt het steeds lastiger om te controleren of alle links nog wel kloppen. LinkProver kan in één keer van een hele site bepalen of er al dan niet 'dode links' in zitten.

Info
Download (952 Kb)


404alert
Freeware
404alert is een gratis software pakket voor mensen met een website. Als u een website heeft wil u er zeker van zijn dat hij 24 uur per dag online is. 404alert controleert of uw website online is. Als de site onbereikbaar is krijgt u een waarschuwing, eventueel per e-mail. Als u website weer online is krijgt u ook weer een bericht. Met 404alert kunt u meerdere e-mail adressen opgeven dus ook een e-mailadres voor u mobiele telefoon. U kunt ook u eigen berichten maken als u server offline is.

Info
Download (609 Kb)


SiteGenWiz
Freeware
Even snel een website in elkaar knutselen is niet iedereen gegeven. Herstel: wás niet iedereen gegeven. Het is namelijk een koud kunsje met SiteGenWiz. U maakt de structuur van uw website. Daarna vult u de pagina's met plaatjes en teksten en het programma doet de rest. Het zorgt voor menu's, navigatiebalken, enzovoort. Tot slot hoeft u de site alleen nog maar met het ingebouwde ftp-programma te uploaden.

Info
Download (3,5 Mb)


Bitsoft ShowIP - shows your IP address
Freeware
Soms ben je wel eens op zoek naar je ip-adres. Maar hoe kom je daar achter? Met ShowIP bent u er in no-time achter. Het programma bepaalt zowel het ip-adres van PC's in een thuisnetwerk als van met internet verbonden PC's.

Info
Download (501 Kb)


Jalbum
Freeware
Foto's op het web publiceren. Jalbum maakt het publiceren van een fotoalbum op het web wel heel gemakkelijk. Van alle foto's worden miniatuurafbeeldingen aangemaakt. Bezoekers die op de miniaturen klikken, krijgen vervolgens de volledige foto te zien. Met sjablonen en diverse opties geeft u uw album een professioneel uiterlijk. Met de geïntegreerde ftp-client stuurt u het kant-en-klare album meteen naar uw provider.

Info
Download (4,9 Mb)


Powerbullet 1.35
Freeware
Flash-animaties maken. Met Powerbullet maakt u indrukwekkende flash-filmpjes. Naast het invoegen van tekst, afbeeldingen, tabellen en formulieren kunt u ook geluid aan de film toevoegen. In de export-instellingen legt u de interactiviteit van uw film vast. Het programma levert een html-pagina en een flash-film. De code uit het html-bestand kunt u opnemen in uw eigen projecten. Een prettige bijeenkomstigheid is dat in tegenstelling tot veel andere freewaretools geen reclame wordt toegevoegd.

Info
Download (3,3 Mb)


Core FTP LE
Freeware
Wanneer u een homepage wilt uploaden naar uw provider, hebt u een ftp-programma nodig. Het gratis Core FTP LE heeft alle functies die nodig zijn om deze taak te volbrengen. Het programma ziet er wat ouderwets uit, maar is wel duidelijk van opzet. Het linkergedeelte is de lokale pc, terwijl het rechtergedeelte de ftp-server is. Bestanden uitwisselen doet u door ze simpelweg van de ene naar de andere locatie te slepen. Ook het downloaden van bestanden van een server naar uw computer werkt net zo simpel.

Info
Download (2,84 Mb)


NVU 1.0
Freeware
NVU (spreek uit als N-View) is een schitterende WYSIWYG web-editor. Met dit programma maakt u moeiteloos fraai ogende websites zonder dat u kennis van html hoeft te hebben. Het programma ondersteunt allerlei professionele mogelijkheden zoals formulieren, cascading style sheets (CSS), JavaScripts, enzovoort. Is uw werk voltooid dan kunt u de site vanuit het programma uploaden naar uw eigen map bij uw internetboer.

Info
Download (8194 Kb)


Startpagina-maker
Freeware
Startpagina-maker is een manier om uw internetfavorieten altijd en overal bij de hand te hebben. Het progje maakt van al uw favorieten een html-pagina die wel wat lijkt op de bekende startpagina.nl. Deze kunt u op uw eigen website zetten en vervolgens overal ter wereld raadplegen. Om het programma te downloaden moet u wel een geldig mail-adres prijsgeven, maar die is zo aangemaakt bij hotmail. ;)

Download (1555 Kb)


BrowserShots
Website
Wie een zelf website wil maken, heeft het nog niet makkelijk. De software om een webstek te bouwen is misschien simpel, maar dat wil niet zeggen dat de site die u er mee maakt voor iedereen goed te zien is. Zeker als u uw bouwsel alleen op uw eigen pc in Internet Explorer bekijkt, kan het gebeuren dat bezitters van andere browsers iets heel anders te zien krijgen omdat IE (tot en met versie 7) het niet zo nauw neemt met de standaards. Maar met het handige on-line gereedschap BrowserShots kunt u uw site in maar liefst negentig (!) verschillende browsers voor Linux, Windows, MacOS en BSD bekijken.

Link


Word Artist
Freeware
Geavanceerde tekstverwerkers zoals Word en WordPerfect bieden gereedschapjes voor het maken van fraai vormgegeven koppen. De mogelijkheden hiervan zijn echter peanuts in vergelijking met Word Artist. Met dit programma maakt u kleurige kopteksten en logo's die niet zouden misstaan in de folders van bekende winkelketens. Kleurtjes, kleurverlopen, vulstijlen, tekstbuiging en -kanteling, werkelijk alles kunt u met dit programma naar uw hand zetten. Bent u tevreden, dan slaat u het resultaat op als afbeelding voor gebruik in de tekstverwerker, op een website of in een grafisch programma.

Info
Download (527 kB)


Thumb Studio
Freeware
Zelfs als u geen website hebt waar u de foto's parkeert die u aan vrienden en familie wilt laten zien, dan nog is een thumbnail-generator een handig ding om te hebben. U weet wel: zo'n programma om webpagina's vol miniatuurafbeeldingen mee te maken. Zo'n pagina kunt u namelijk ook gewoon op uw eigen harde schijf gebruiken als referentie ter vervanging van de klassieke contactafdruk. Thumb Studio is een hele goeie want u maakt er niet alleen thumbnails mee maar ook fraaie diashows. Dankzij de Java-code die het programma genereert, zijn deze desgewenst ook interactief. Alleen gratis voor niet-commercieel gebruik.

Info
Download (11 Mb)


Porta
Freeware
Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun foto's online met anderen te delen. Daarvoor zijn speciale sites waar u ze alleen maar hoeft te uploaden. Deze hebben echter hun beperkingen. Wie zelf homepage-ruimte heeft kan ze dan ook beter op zijn eigen site zetten, maar hoe maak je de html-pagina's? Met Porta dus. Porta maakt van een map met foto's razendsnel een html-pagina met thumbnails en navigatie. Daarbij kunt u gebruikmaken van SimpleViewer dat er voor zorgt dat de grote foto's netjes in- en uitfaden. Fraai en simpel.

Info
Download (606 kB)


ThumbaWumba
Freeware
Even snel uw foto's op internet publiceren kan natuurlijk met allerlei toeters en bellen. Een gewoon overzicht met thumbnails die doorverbinden naar de grote foto's, bladert echter voor de bezoeker van uw site wel zo makkelijk. ThumbaWumba is een programma dat deze klus razendsnel klaart. Geen wilde effecten maar u hebt wel snel een complete fotosite gebouwd en: het programma is Nederlandstalig.

Info
Download (367 kB)

Diverse applicatiesWorkrave
Freeware
Je hoort er niet veel meer over maar rsi komt nog altijd voor. Het programma Workrave houdt keurig bij hoe lang u al achter de PC zit en waarschuwt via een aantal timers dat u af en toe even de handen laat rusten, na wat langere tijd even koffie pakt en om de paar uur een ommetje maakt. Het wordt allemaal niet dwingend opgelegd, dus als u het écht druk hebt kunt u de waarschuwingen gewoon negeren, maar dan moet u het ook zelf maar weten...

Info
Download (4998 Kb)


MSN Messenger zonder reclame met A-patch
Freeware
Ook al is MSN Messenger gratis, u 'betaald' via de reclame toch. Met A-patch schakelt u alle commerciële onderdelen gewoon uit! Dit is ook mogelijk voor onderdelen van MSN Messenger die u niet of nauwelijks gebruikt.

Info
Download (81 Kb)


FirstCap
Freeware
Sommige programmaatjes zijn geniaal in hun eenvoud. Neem nou FirstCap. Dat programma doet bijna niets, maar wat het doet is zeer nuttig. Het programma waarschuwt met een piep wanneer bepaalde toetsen, zoals CapsLock, NumLock of Insert worden ingedrukt. Hebt u daar dan wat aan? Jazeker! hOEVAAK HEBT U NIET PER ONGELUK OP cAPSLOCK GEDRUKT EN IETS ALS DIT GEZIEN? Drukt u per ongeluk op Insert dan kunnen zelfs hele stukken tekst worden overschreven zonder dat u er erg in hebt. Hartstikke handig, dus, dat FirstCap.

Info
Download (1,09 Mb)


WinBank
Freeware
WinBank is een programma van Nederlandse makelij waarmee u zicht houdt op uw maandelijkse uitgaven en inkomsten. Via allerlei standaardrubrieken kunt u uw inkomsten uit werk, sparen en beleggen en uw uitgaven aan huis, auto en levensonderhoud netjes vastleggen, zodat u er allerlei overzichten van kunt maken. Doet u dat langere tijd dan ziet u vanzelf waar knelpunten ontstaan. Het programma kan uit de voeten met bestandsformaten van verschillende banken (o.a. ABN Amro, Rabobank en Postbank) zodat u - wanneer u tenminste elektronisch bankiert - gemakkelijk gegevens kunt importeren. Dat scheelt een hoop tikwerk.

Info
Download (2,8 Mb)


Offline Rekening Overzicht
Freeware
Nog zo'n programma waarmee u met de gegevens van uw bankrekening allerlei nuttige dingen kan doen. Offline Rekening Overzicht, kortweg Orov, kan uit de voeten het de gegevens van heel wat on-line bankservices, zoals Postbank, ING, Rabobank, ABN Amro en Fortis. Wie on-line bankiert bij één van deze banken kan daar mutatiegegevens downloaden die vervolgens kunnen worden geïmporteeds in Orov. Wanneer u in het programma rubrieken aanmaakt voor verschillende budgetposten, dan worden alle mutaties netjes in die posten opgesplitst. Aan de hand daarvan kunt u uitvinden hoeveel u per maand kwijt bent aan de woning, de auto, de boodschappen, enzovoort. Orov maakt hiervan ook grafische overzichten. Verder bevat het programma allerlei handige zoekmogelijkheden om snel betalingen van of naar bepaalde relaties terug te vinden. De maker belooft op zijn site actieve ondersteuning wanneer het bestandsformat van uw bank er toevallig niet bij zit. Orov is dan ook een uitstekend stukje gratis software.

Info
Download (4,2 Mb)


ReadPlease
Freeware
Lekker lui achterover leunen en de PC een tekst laten voorlezen is wel zo'n prettige manier om informatie op te doen. Dat kan met ReadPlease 2003. ReadPlease werkt voor meerder talen. Naast het standaard Amerikaans-Engels kunt u losse taalmodules downloaden voor Brits-Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Italiaans en... Nederlands. De enige minpunten van het programma zijn dat je alle voor te lezen teksten moet knippen en plakken en dat de stemmen niet altijd even duidelijk te verstaan zijn. Maar toch de moeite waard om eens te proberen. Tijdens het binnenhalen van het programma download u ook de commerciële Plus versie. Tijdens het installeren kunt u echter dat programma weer afvinken.

Info
Download (11 Mb)
Download Nederlandse taalmodule


IsoBuster
Freeware
Wist u dat cd-r's niet het eeuwige leven hebben? Als u het niet wist is die mededeling even schrikken, zeker voor wie allerlei belangrijke en onvervangbare zaken (zoals foto's) op een schijfje heeft staan als backup. Gelukkig is daar IsoBuster. Met dit programma kunt u zowel beschadigde cd-r's als zogeheten image-bestanden (iso, bin/cue, enzovoort) te lijf. Die laatste vinden we vaak op internet wanneer we video's en dergelijke downloaden. IsoBuster probeert de schijf of het bestand zo goed mogelijk in te lezen en stelt u vervolgens in staat om de bestanden die nog leesbaar zijn, naar de harde schijf te schrijven. Ook kan het programma beschadigde inhoudsopgaven herstellen. Is een bestand niet meer toegankelijk dan kan IsoBuster altijd nog de ruwe data wegschrijven voorzover nog wel leesbaar. Zo kunt u toch nog wat redden. De volledige functionaliteit van IsoBuster is shareware maar de belangrijkste onderdelen zijn volledig gratis. IsoBuster is dan ook onmisbaar voor iedereen die met cd-r's werkt, kortom: voor iedereen.

Info
Download (3,7 Mb)


Adres2000
Freeware
Het gratis programma Adres 2000 is een ideaal programma voor iedereen die grote aantallen adressen wil opnemen in een database. Het programma kan moeiteloos met vijftigduizend adressen overweg maar het is ook mogelijk om andere informatie in deze database op te nemen. Het sorteren en indexeren van gegevens gebeurt razendsnel en de gebruiker kan - zelfs als de database al gegevens bevat - velden toevoegen of verwijderen.

Info
Download (1,2 Mb)


TouchFreeze
Freeware
De meeste notebooks zijn uitgerust met een touchpad. Nu gebeurt het wel eens dat je tijdens het typen per ongeluk de touchpad aanraakt, waardoor er onbedoeld opties worden aangeklikt of de cursor naar een andere plek verspringt. Dat is op zich niet erg, het vervelende is alleen dat je hier altijd wat later achterkomt. Waardoor zinnen dus niet meer goed lopen of u opties activeert die vervelende dingen uithalen. TouchFreeze vormt een effectieve oplossing voor dit probleem. Als er tekst ingevoerd wordt, blokkeert TouchFreeze automatisch de touchpad. Zodra er geen tekst meer wordt getikt, werkt de touchpad weer normaal. Dat scheelt een hoop frustratie! Gewoon dubbelklikken op het gedownloadde MSI bestand, dan zou de installer moeten starten.

Info
Download (251 Kb)


EditURLs
Freeware
Internet Explorer vult op basis van uw surfgedrag zelf de snelkoppelingen aan die u begint in te tikken. Dat is mooi maar kan ook voor onaangename verassingen zorgen. Wanneer de vrouw des huizes begint met het intikken van www.allesovermode.nl terwijl manlief eerder op de dag een bezoek heeft gebracht aan www.allemaalmooiewijven.nl dan valt hij lelijk door de mand. Met EditURLs kunt u de lijst met opgeslagen url's opschonen of opslaan voor later hergebruik om ze vervolgens te wissen. Downloaden dus; het kan u een echtscheiding of ontslag schelen.

Info
Download (473 Kb)


Snippy
Freeware
Stel u komt een leuk stukje in een krant tegen en wilt dat met een vriend delen. Simpel een kwestie van uitscheuren en overhandigen. Maar hoe doe je dat met een interessant snippertje van een webpagina? Dat doe je met Snippy. Snippy - niet te verwarren met Skippy of Schnappi - is een piepklein programmaatje dat rustig in het systeemvak wacht tot u de activeringstoets indrukt. Daarna kunt u met de muis een willekeurig gevormd of rechthoekig stuk van een webpagina knippen. Dit digitale knipsel kunt u vervolgens in een mailtje plakken om naar vrienden te sturen.

Info
Download (88 Kb)


Easy Read
Freeware
Met Ctrl + muiswiel kunt u de lettergrootte op veel websites aanpassen. Handig wanneer u de kleine lettertjes wilt lezen. Deze methode heeft echter twee nadelen: het werkt niet op elke website en het werkt niet op afbeeldingen. EasyRead kent die bezwaren niet. Wanneer u EasyRead installeert komen er twee knoppen bij in de werkbalk van Internet Explorer; één om in te zoomen en één om uit te zoemen. Daarmee kunt u alles zo dichtbij halen als u maar wilt. Omdat EasyRead ook afbeeldingen vergroot is het niet alleen handig voor slechtzienden. Denk bijvoorbeeld aan al die pagina's met net te kleine thumbnails die u graag wat nader wilt bekijken.

Info
Download (197 Kb)


Pop Peeper
Freeware
Met uw reguliere e-mailprogramma haalt u de post binnen in uw pc, maar alleen de zogeheten pop-mail. Berichtjes via webmail (zoals Hotmail of Gmail) haalt u doorgaans binnen via de browser. In alle gevallen krijgt u ook de ongewenste post (spam) binnen. Pop Peeper is een programma waarmee u beide problemen in één keer te lijf gaat. Pop Peeper vertelt u namelijk welke mail er op de server staat, zodat u de rommel direct kunt wissen voor u het binnen haalt. Het programma werkt bovendien voor zo'n beetje alle bekende aanbieders van webmail zodat u met één programma al uw postbussen kunt beheren.

Info
Download (997 KB)


Personal Video Database
Freeware
Je leent een dvd'tje, plukt een film uit een nieuwsgroep, doet een rondje YouTube en je snuffelt wat op een torrentsite; in no time heb je een flinke berg aan videomateriaal op de harde schijf verzameld. Bij het opstapelen van al die films denk je maar aan een ding: orde! Het programma Personal Video Database helpt je om de boel op een rijtje te krijgen. De filmbeheerder werkt met een eenvoudige maar prima te gebruiken interface; je kunt direct beginnen met het invoeren van de gegevens. Met de importfuncties, die via plugins worden verzorgd, kun je alle noodzakelijke informatie uit IMDB trekken en de bijbehorende covers tovert het programma via Amazon tevoorschijn. Handig is het feit dat je films op je lokale schijf direct kunt linken in de database, zodat je ze vanuit de applicatie kunt kijken. Daarnaast geeft de tool informatie over zaken als de gebruikte codecs en de resolutie van de rolprent.

Als je eenmaal de database gevuld hebt, beginnen de voordelen van een programma als deze duidelijk te worden. Met de krachtige zoekfunctie kun je snel door de database struinen. Naast uitgeleende films zet je een vinkje, zodat je niet misgrijpt als je een dvd'tje zoekt. Via uitgebreide statistieken krijg je inzicht in allerlei interessante gegevens, bijvoorbeeld of je liever tekenfilms of actie kijkt, of juist een fanatiek verzamelaar bent van films in het XviD-formaat. Het programma blijkt na een blik in het configuratiescherm uitvoerig in te stellen. Indien je nog functionaliteit mist, zou je de programmeur kunnen vragen om een plugin voor je te maken om de leemte te vullen. Al met al is de Personal Video Database een tool waar een filmfan weinig op zal aanmerken. Uiteraard is het programma gratis te gebruiken.

Info
Download (2 Mb)


PDF Creator
Freeware
Met de opkomst van de pc werd bedrijven al snel het 'papierloze kantoor' beloofd. Sindsdien is de stapel formulieren die we elkaar jaarlijks toesturen alleen maar toegenomen. Toch is er een kentering merkbaar, want steeds meer contacten verlopen via pdf-documenten. Zelf (eventueel beveiligde) pdf-bestanden maken vanuit elke applicatie met een printfunctie gaat heel eenvoudig dankzij PDF Creator. Bovendien kan dit programma plaatjes samenvoegen tot pdf-document. Let wel op dat u bij de installatie niet de voorgestelde browser-toevoeging installeert, want die voegt niets wezenlijks toe en moet daarom volgens sommigen als malware worden beschouwd.

Info
Download (17 Mb)


DoPDF
Freeware
Er zijn maar weinig programma's van waaruit u standaard pdf-documenten kunt maken. Dat betekent dat u aanvullende software nodig hebt. Natuurlijk is daar Acrobat van Adobe (de uitvinders van het pdf-formaat) maar da's duur. Nee, dan DoPDF. Deze pdf-maker is gratis en opmerkelijk goed. DoPDF installeert zichzelf als virtuele printer en dus kunt u vanuit elk programma dat een printfunctie heeft voortaan pdf-documenten maken. In tegenstelling tot sommige commerciële concurrenten klaarde dit programma feilloos de lastigste testklussen.

Info
Download (1 Mb)


FBReader
Freeware
Er verschijnen steeds meer boeken in ePub-formaat en dan is een speciaal programma om hiermee uit de voeten te kunnen geen overbodige luxe. Veel van zulke programma’s zitten echter vol met onnodige toeters en bellen en linken naar verkoopsites. Zo niet FBReader. Dit is een ePub-reader zonder fratsen. Voer uw boeken in in de bibliotheek en lezen maar. Het programma houdt van meerdere boeken bij waar u gebleven was en ordent ze netjes op schrijver of trefwoord. Aardig is ook dat er versies zijn voor allerlei mobiele apparaten zodat u niet aan uw pc gebonden bent om te lezen.

Info
Download (5,2 Mb)


Lupo Pen Suite
Freeware
Lupo Pen Suite is een superhandige verzameling stand-alone programma's die u vanaf usb-stick kunt draaien en dus altijd en overal bij de hand kunt hebben. Browsers, mail-clients, p2p-software, programma's voor foto, video en audio, kantoor-toepassingen, beveiliging, hulpprogramma's, spelletjes plus een Nederlandse-taalmodule (scroll hiervoor naar beneden op de downloadpagina) en dat allemaal in slechts 300 MB!

Info
Download (300 Mb)


MSGTag
Freeware
Iedereen die veel mail verstuurt en ontvangt kent het verschijnsel: je ontvangt een bericht van iemand die om ontvangstbevestiging (Return Receipt) vraagt. Zelfs als je het mailtje keurig beantwoordt, zeurt het daarna nog om die bevestiging. De afzender wil blijkbaar wel heel graag weten dat u het bericht hebt gezien. Het omgekeerde kan natuurlijk ook: u stuurt een mail, hoort twee dagen niets en denkt 'zou de geadresseerde het wel gezien hebben?'. Als heel de wereld nu MSGTag zou installeren waren we van die narigheid af.
MSGTag automatiseert ontvangstbevestiging namelijk volledig. Wanneer u het programma installeert, importeert het uw e-mail-instellingen. Daarna maakt u een account aan en schakelt u het programma in. Het plaatst zichzelf nu in het systeemvak, zodat u er niets van merkt. Zodra nu een ontvanger een mailtje van u opent, ontvangt u daarvan direct automatisch bericht. U ziet zelfs hoeveel tijd is verstreken tussen verzenden en lezen. Dus nooit meer om bevestiging vragen en toch altijd weten dat uw post gezien wordt.

Info
Download (1,1 Mb)


Koma Mail
Freeware
Je mailbox controleren als je van huis bent is voor de meeste mensen een kwestie van webmail gebruiken in bijvoorbeeld een internetcafé of op het werk. Prettiger is natuurlijk het gebruik van een gewoon e-mailprogramma. Dankzij Koma Mail kan het. Koma Mail is namelijk een volledig op zichzelf staande e-mail client. Dat wil zeggen dat het programma ook vanaf een usb-stick draait. Hebt u eenmaal uw inloggegevens ingevoerd dan kunt u dus waar u ook bent uw post controleren die vervolgens keurig op uw eigen stick wordt opgeslagen. Koma Mail is klein, handig, veilig, garandeert uw privacy en is in het Nederlands.

Info
Download (1,1 Mb)


BMI Generator
Freeware
Ooit dreigde 'montignaccen' een heus werkwoord in de Dikke Van Dale te worden en vorig jaar was iedereen plots aan het 'sonjabakkeren'. En waarom? Omdat de meeste dikke Van Dale's graag dunne Van Dale's willen zijn. Gewicht of buikomvang zijn daarbij echter niet bepalend. U bent gezond als uw Body Mass Index (BMI) een bepaalde waarde heeft. Jeroen Dekker maakte een handig programmaatje dat uw BMI uitrekent. Misschien valt het mee en mag u van de BMI Generator gewoon doorsnacken.

Info
Download (220 kB)


Link200
Freeware
Hebt u in de loop der tijd aardig wat favorieten verzameld en wilt u ze wel eens opschonen? Dan kunt u met Link200 controleren of de webpagina's in uw favorieten nog wel werken. Het programma ondersteunt Internet Explorer, Firefox en Netscape. Link200 werkt als een wizard waarin u eerst aangeeft welke browser u gebruikt, waarna u de favorieten kunt scannen. Hierna ziet u een lijst met websites die niet meer bestaan of waar Link200 geen verbinding mee kon maken. De niet werkende websites kunt u vervolgens eenvoudig verwijderen of eventueel laten staan.
Link200 zit helder in elkaar en kan u veel tijd besparen.

Info
Download (1,6 Mb Mb)


Cinema TV Live
Freeware
Na de antenne op het dak en de kabel onder de grond kregen we de schotel en de digitenne, maar zelfs die zijn tegenwoordig overbodig. Nu, lieve kijkbuiskinderen, kijken we namelijk tv via internet. Jawel! Dat kan bijvoorbeeld met Cinema TV Live. Met dit programma kunnen mensen die internetten bij UPC of Ziggo alle reguliere zenders ook op de pc bekijken. Wie bij een andere internetprovider zit, mist zenders zoals Nederland 1, 2 en 3 maar kan toch nog heel wat leuks ontvangen – ook internationaal.

Info
Download (6101 Kb)


Calibre
Freeware
Als iets het leven er niet makkelijker op maakt dan is het wel vooruitgang. Neem nou digitaal lezen. Een papieren boek kun je overal lezen waar maar een lichtbron is - en dat mag zelfs een kaars zijn. Bij een digitaal boek moet je je afvragen: doen de batterijen van mijn e-reader, iPad, of laptop het nog wel, kan mijn apparaat uit de voeten met dit formaat, enzovoort. Om hier voorgoed een eind aan te maken is er Calibre. Deze toont en converteert alle gangbare formaten en zendt ze desnoods naar uw reader. Calibre is nog volop in ontwikkeling en werkt daardoor niet op elke pc even soepel.

Info
Download (29 Mb)


FreeOCR
Freeware
Als u een mail beantwoordt is het een kleine moeite om uit het origineel te citeren. Anders is dat met papieren post, tenzij u deze natuurlijk eerst scant en met een ocr-programma omzet naar bewerkbare tekst. Helaas heeft niet iedereen bij zijn scanner ocr-software gekregen en commerciële pakketten zijn prijzig. FreeOCR kost u echter niets. FreeOCR heeft moeite met complex opgemaakte documenten zoals tijdschriften; daarin moet u handmatig aangeven welk deel van de pagina in tekst moet worden omgezet. Eenvoudige documenten zoals brieven en boeken verwerkt het programma echter met gemak volautomatisch. Herkende tekst kunt u vervolgens als tekst opslaan, exporteren naar Word of kopiëren naar het klembord.
Goede ocr staat of valt met woordherkenning. Standaard herkent FreeOCR alleen Engels maar via het menu Help leert u hoe u een Nederlandse taalmodule installeert. Het scanresultaat mag er zijn. FreeOCR werkt ook met 7pdf-bestanden.

Info
Download (157 kB)

Musician Tools:PowerTab Editor
Freeware
Bladmuziek is duur en er is zeker niet zo'n bloeiend ruilcircuit voor als bij MP3'tjes. Met Powertab Editor kunt u nu gemakkelijk professioneel ogende bladmuziek voor bas en gitaar schrijven. Ja, maar wacht eens even..., hoor ik u denken, zelf muziek schrijven is hartstikke moeilijk. Da's wel een beetje waar, maar... met PowerTab Editor kunt u ook midi-bestanden importeren die vervolgens netjes in notenschrift worden uitgeschreven. En midi-bestanden zijn, zoals u weet, in alle soorten en maten op het web te vinden.

Info
Download (5,64 Mb)


ChordMachine
Freeware
Met Chordmachine maakt u snel en gemakkelijk akkoordenschema's in verschillende maatsoorten en tempi die u vervolgens kunt terugluisteren. U kunt meezingen en het programma toont ook de bijbehorende gitaargrepen zodat het voor gitaristen in spe een ideaal leermiddel is.

Info
Download (11,5 Mb)


Best Practice
Freeware
BestPractice is ideaal voor iedereen die zelf een instrument speelt of zingt. De eerste groep kent vast wel de moeilijkheden die het meespelen met nummers oplevert. De muziek gaat vaak te snel om uit te zoeken wat nu precies de melodie is en wat de akkoorden zijn. Wie met BestPractice een audio-cd of mp3-bestand opent kan de afspeelsnelheid helemaal naar zijn hand zetten, variërend van een slakkengang tot een zenuwslopende 200 procent. Op die manier kunt u eerst op een laag tempo de muziek leren en vervolgens de snelheid opvoeren.
Ook is vaak de toonsoort een probleem. Muzikanten vinden een nummer soms in een te moeilijke toonsoort staan en meezingers halen de hoogste of juist laagste noten uit een stuk niet. Daarvoor biedt BestPractice eveneens de oplossing. U kunt elk nummer met stapjes van een halve noot hoger of lager laten klinken. Net als de snelheidswijziging is dit nauwelijks van invloed op de afspeelkwaliteit.
Tot slot biedt BestPractice een ingebouwde Karaoke-filter waarmee u kunt proberen om de zang in een nummer zo veel mogelijk weg te poetsen. Al met al dus een fantastisch programma voor elke muzikant.

Info
Download (607 Kb)


JamStudio
Website
Hebt u altijd al een hit willen schrijven, maar beheerst u geen notenschrift? Hebt u altijd in uw eentje een concert willen geven, maar speelt u niet elk denkbaar instrument? Dan moet u maar eens kijken naar JamStudio. Op deze site maakt u online de schitterendste pop- of countrymuziek. U hoeft slechts een akkoordenschema in te voeren (en dat kan best die van een bestaande hit zijn) en een pakkende instrumentatie te kiezen. Voor dat laatste hebt u de keuze uit een ruime selectie hoogwaardige digitale achtergrondmuzikanten. Klik tot slot op Play en soleer vrolijk mee op uw eigen instrument.

Website


Songsmith
Beperkt houdbare probeerversie!
De meeste mensen kunnen wel een melodietje zingen, maar in je eentje klinkt dat - behalve in de badkamer waar het zo lekker galmt - toch een beetje povertjes. Zingen met begeleiding van instrumenten klinkt een stuk beter. Daarom komt Microsoft met het originele programma Songsmith. Hierin kunt u een zelfverzonnen melodie inzingen en Songsmith zorgt vervolgens voor een begeleiding die daarbij past. Dat wil zeggen dat het programma op basis van uw melodie toepasselijke akkoorden verzint en dat u deze vervolgens in allerlei muziekstijlen kunt afspelen. Hierdoor kunt u in uw eentje een complete hit maken, of als muzikant het programma gebruiken om de juiste akkoorden te vinden van bekende nummers die u wilt naspelen. U hoeft dan namelijk alleen die bekende melodie in te zingen en Songsmith doet de rest. U hebt geen pc met bijzonder hoogwaardige geluids-faciliteiten nodig, maar uiteraard wel een microfoon.

Workshop
Download (98 Mb)


All That Chords
Shareware (zie beschrijving)
Wie zelf muziek maakt, maar daarin niet al te geschoold is, zal regelmatig op zoek zijn naar het juiste akkoord of zich afvragen hoe een bepaalde toonladder klinkt. Er zijn boekjes die op die vragen antwoord geven, maar een programma dat die antwoorden ook nog eens laat horen is natuurlijk handiger - zeker als het gratis is. Nu is All That Chords (ATC) officieel shareware (5 dollar), maar het enige dat er na dertig keer opstarten verandert is het tonen van een nagscreen. ATC geeft vrijwel elk denkbaar akkoord en elke toonladder op een pianoklavier en in notenschrift weer. Bovendien kunt u de muzikale uitvoer wegschrijven als midi-bestandje.

Info
Download (1,9 Mb)

Games:Adventure Game Studio
Freeware
Hebt u altijd al zelf adventure games willen maken maar nooit de tijd gehad om te leren programmeren? Met Adventure Game Studio krijgt u eindelijk de kans. Met dit programma kan iedereen met de nodige fantasie en heel veel geduld zelf spellen maken à la Uncertainty Machine. Zo'n beetje alles in het creatieproces verloopt via invulschermen. U maakt achtergronden, animaties en dialogen en geeft in het programma aan wat de speler in elke van de omgevingen kan doen. AGS doet de rest.

Info
Download (7,16 Mb)


The Battle of Endor
Freeware
Deze 3D-space shooter is gebaseerd op de derde film (of is het de zesde?) uit de succesvolle reeks van George Lucas, Return of The Jedi. U neemt plaats achter de stuurknuppel van een X-wing om het op te nemen in een duielingwekkend ruimtegevecht met hordes Tie-fighters, Interceptors en het schip van Darth Vader zelf. Dat alles tegen de achtergrond van de in aanbouw zijnde nieuwe Death Star bij de planeet Endor. Het spel ziet er gelikt uit en zal uw reflexen zwaar op de proef stellen.

Info
Download (16 Mb)


Grand Theft Auto II
Freeware
Deze game is inmiddels gratis geworden. U begeeft zich op het boevenpad door auto's te stelen en criminele opdrachten uit te voeren. Alvorens u werk krijgt van één van de gangs zult u wel eerst naam moeten maken door aanslagen te plegen op leden van concurrerende bendes zodat u al snel in bepaalde wijken niet meer rustig over straat kunt.

Info
(350 Mb)


Monopoly voor Windows
Freeware
Eindelijk is het meest populaire bordspel aller tijden te krijgen in een gratis versie én in het Nederlands. We hebben het natuurlijk over Monopoly. In deze versie vindt u alle vertrouwde straten die u ook van de kartonnen uitvoering kent. U speelt tegen maximaal vijf computertegenstanders en met z'n zessen kun je elkaar natuurlijk lekker dwarsliggen. Alles wat in het echte spel aanwezig is zit ook in de computerversie. U kunt zelfs huisregels opstellen (bijvoorbeeld krijg je wel of niet dubbel uitbetaald als je op Start komt) en bezittingen aan elkaar verkopen. Met name in dat laatste is de computer niet zo goed, dus met een beetje bluf speelt u hem onder tafel.

Info
Download (1,6 Mb)


Titanic 3D
Freeware
Driedimensionaal via internet wil nog altijd niet van de grond komen maar toch probeert AW Europe met het maken van interactieve 3D-werelden een paar centen te verdienen. Het bezoeken van deze werelden als gast is gratis en een van de nieuwste projecten is Titanic 3D. Deze niet al te ijsbergbestendige oceaanreus kunt u in 3D verkennen en u kunt er andere reizigers ontmoeten. Er wordt nog aan gewerkt, dus toen wij keken, konden we niet overal terecht maar het ziet er in elk geval leuk uit.

Info
Download (3115 Kb)


EclipseCrossword
Freeware
Een kruiswoordpuzzel invullen is wat saai, er zelf één maken is wél leuk! Tenminste, als het niet al te veel tijd kost. Met EclipseCrossword kunt u eenvoudig een kruiswoordpuzzel voor op bijvoorbeeld uw website maken. Het enige dat u hoeft te doen is een lijst woorden met bijbehorende hints invoeren en EclipseCrossword doet de rest. Het programma bepaalt zelf hoe de woorden het beste kunnen worden neergezet. De kruiswoordpuzzel kunt u op verschillende manieren gebruiken. Uiteraard kunt u hem printen, maar ook een interactieve variant voor op een website is mogelijk. Exporteren naar tekst en een afbeelding om in Word te gebruiken is ook geen probleem. Het programma print de oplossingen desgewenst uit. Het bestand dat u download heeft een internet verbinding nodig om het eigenlijke programma binnen te halen en te installeren.

Info
Download (48 Kb)


Transport Tycoon Deluxe
Freeware
Nederland staat bekend als transportland. Als wij inderdaad zulke succesvolle vervoerders zijn dan moet het voor ons een koud kunstje zijn om te scoren in het fraaie Transport Tycoon Deluxe. In dit spel - dat speciaal geschikt is gemaakt voor Windows XP - moet u een transportimperium opbouwen met treinen, vrachtwagens, schepen en vliegtuigen. Het programma is inmiddels 'abandonware' en dus gratis!

Info
Download (9,3 Mb)© R.P.M. Middag