Informatie vooraf:

Dit verhaal heb ik begin 2007 opgetekend en na de John Kooij 4-daagse van dat jaar verder in detail afgewerkt. Dit betekent dat de genoemde kantnummers die bij de beschreven hotspots horen enigszins afwijken van de in 2008 geldende kantnummers. En wel om de eenvoudige reden dat er dit jaar ca. 20 deelnemers meer zijn. Aan het verhaal zelf doet dit mijns inziens geen afbreuk, want de intentie blijft voor 100% gelden. Het verhaal heb ik geschreven voor het blad Witvis Totaal, maar is helaas niet (tijdig) (d.w.z. vóór de 4-daagse van 2008) gepubliceerd. Aangezien ik de inhoud niet verder wil laten verouderen, publiceer ik het nu op de website.

 

 

De betere stekken van de Oude Rijn

 

Vangsten tijdens 4-daagse John Kooij HS spreken voor zich

 

Wie Oude Rijn zegt denkt onwillekeurig aan de vierdaagse van John Kooij Hengelsport, de eerste en grootste meerdaagse viswedstrijd in het vroege seizoen. Meedoen aan dit spektakel betekent vier keer vissen op vier verschillende parcoursen (vakken) aan de Oude Rijn tussen Koudekerk en Barwoutswaarder en vanzelfsprekend heeft ieder parcours zijn eigen hotspots. Geboren in deze streek, de afgelopen 33 jaar honderden wedstrijden in dit water gevist en al Kooij-4-daagse-deelnemer vanaf het allereerste uur, meen ik te veronderstellen over aardig wat stekinformatie te beschikken.

 

De Oude Rijn start in Utrecht als zijtak van het Amsterdam-Rijnkanaal, heet de eerste paar kilometers Leidse Rijn, stroomt vervolgens langs grote(re) plaatsen als Woerden, Bodegraven, Alphen en Leiden om vervolgens in Katwijk in zee uit te monden. Halverwege dit traject, tussen Koudekerk en Barwoutswaarder, liggen over een afstand van 20 km prachtige mogelijkheden om een grote viswedstrijd te organiseren. Het is dan ook geen toeval dat John Kooij juist dit traject heeft uitgekozen om zijn jaarlijkse visfestijn te houden. Om alle 240 deelnemers kwijt te raken moet hij het traject wel in 4 vakken verdelen en elk vak in 2 sectoren. Het mooie is dat in alle 8 sectoren stekken aanwezig zijn waar de vis lijkt te liggen opgestapeld. Deze stekken, om die reden ‘hotspots’ genoemd, geven op voorhand natuurlijk geen garantie tot succes maar blijken achteraf dikwijls wel de weg naar een sector- of dagwinst. Omdat de kantnummers nagenoeg ieder jaar op dezelfde plek staan, mag eens 10-20 meter schelen, is een link tussen kantnummer en hotspot gauw gelegd. Aan de hand van ervaringen, gesprekjes en uitslagenlijsten van afgelopen jaren heb ik dertien hotspots geanalyseerd, maar eerst nog iets over de wedstrijd.

 

Goede organisatie en een beetje geluk

Grote meerdaagse wedstrijden laat ik door tijdgebrek of kostenaspect normaal schieten, maar de vierdaagse van John Kooij HS wil ik Organisator zoekt deelnemerskaarten oppersé niet missen. Loting, heel belangrijk!Simpelweg omdat het een heerlijke goed georganiseerde competitie is, waar je – met een beetje geluk – als ‘amateur’ ook nog een prijsje kan meepikken. Niet in de laatste plaats vanwege het specifieke karakter van elk vak of sector en de daarin voorkomende hotspots. Want loot je zo’n stek en pik je de omstandigheden om daar te vissen goed op, dan kan dat een aardig netje vis opleveren. De factor geluk is dus niet weg te cijferen en vóór elke wedstrijd is er een kakofonie aan uitwisselingen, wie heeft waar gevist en waar is hoeveel gevangen. Dit laatste is natuurlijk helemaal hot, uitslagen en kantnummers van voorgaande keren worden nauwgezet vergeleken met de nummers die nu uit de hoge hoed (emmer) worden getoverd.

 

Kenmerken en ligging hotspots

Zoals gezegd liggen de hotspots verspreid over het hele traject, gemakshalve heb ik ze de letter van het hengelvak en een (volg)nummer gegeven. Deze combinatie is ook terug te vinden op het geografische kaartje. Een hotspot kan overigens over meerdere kantnummers verspreid liggen.

 

Hotspots nabij Bodegraven en NieuwerbrugHotspots Alphen-Zwammerdam en Koudekerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Binnenbocht met zicht op hotspot A2

Vak A (sectoren 1-30 en 31-60)

Is het vaste hengel vak en loopt van Barwoutswaarder naar Nieuwerbrug.

Hotspots:

A1: nummers 27-30 bij het brugje, hier komt geheid de sectorwinnaar vandaan.

A2: nummers 54-56, hier zit je in een soort binnenbocht, de stroom drukt de vis naar de kant.

A3: nummers 58-60 achter de vangrail in de buitenbocht, bijna 2 m diep onder de kant, kan voordelig zijn met korte stok.

 

Vak B (sectoren 61-90 en 91-120)

Sector1 ligt ter hoogte van Fort Wierickerschans, sector2 in Bodegraven-dorp en wordt gescheiden door de nieuwe brug.

Hotspots:

B1: in sector1 zijn de kop- en staartnummers en de nummers bij de fietsbrug favoriet.

B2: nummers 95-97, aan de overzijde over het water hangende bosjes, amper een meter water, goede feederplek.

B3: nummers 100-105 richting de nieuwe brug, kapitale villa’s aan de overzijde, ’s zomers 6-7 m breed kreukels, scheidslijn opzoeken met de feeder.

Nummers 106-120 links van de brug hebben onderling redelijk gelijke kansen, maar moeten opboksen tegen spots B2 en B3.

 

Binnen halen 1Binnen halen 2Binnen halen 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Binnen halen 4Binnen halen 5Binnen halen 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vak C (sectoren 121-150 en 151-180)

Sector1 loopt van Bodegraven naar Zwammerdam en is gesplitst, sector2 loopt van Zwammerdam naar het Futenbos.

Hotspots:

C1: kopnummer 121 bij Buitenkerk, al vele jaren hét nummer met grote kans op de dagoverwinning.

C2: rond nummer 145, aan de overzijde balken in het water, hoe warmer hoe dichter tegen de balken vissen.

C3: de beginnummers 151-153 op het smalle gedeelte bij de ijsbaan.

C4: nummers 168-170, de stek tegenover de bruine woonark.

 

Hotspot C4 tegenover de bruine ark

Deze tellen echtOpperste concentratie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vak D (sectoren 181-210 en 211-240)

Sector1 is gesplitst, één deel tegenover de voormalige kippenslachterij Ruardy, ander deel tegenover het witte hek. Sector2 ligt zes kilometer in westelijke richting bij Koudekerk.

Hotspots:

D1: rond nummer 190, de stekken tegenover de grijze schuur. Met de feeder op 70m de betonnen rand opzoeken of 10m er vanaf blijven waar het net iets dieper is.

D2: nummers 200-202 ‘tegenover het witte hek’, bijna magische woorden als het om een kansrijke positie gaat, niet zelden komt hier de dag- of sectorwinnaar vandaan. Wel de korf op 65m werpen vóór de uitwatering naast het hek.

D3: in sector2 zowel de kop- en staartnummers als de nummers bij de tussenliggende sluis.

Dè hotspot:  het witte hek

 

 

 

 

 

Een superstek, bijna 100% garantie voor een goede vangst, alhoewel.....?

 

 

 

 

 

 

 

Tijd om te vissen

In de Kooij-4-daagse van 2007 loot ik achtereenvolgend de vakken A-B-C-D. Per wedstrijddag komen hierna de hotspots (tussen haakjes aangegeven) aan bod van het vak waarin ik vis, terwijl het schema onderaan alle vangsten op de 13 spots laat zien.

 

Dag 1/vak A

Veel regen in afgelopen week, de Oude Rijn stroomt hard richting Alphen. De vaste hengel in dit vak is verplicht, dobbers van minimaal 2 gram zijn nodig, sommige gebruiken een vlagdobber. Onder de kant vissen zou kunnen, maar de vis wil daar niet echt bijten. Alleen Koetsier op nr52 weet als éénVooruit dan maar van de weinige op 7-8m enkele blieken te vangen, maar houdt die frequentie niet vast en valt na drie uren stil. Voorzichtig maarUitgerekend vanaf dat moment gaat De Boer op nr55 (A2) zijn vis vangen. Hij zit aan het eind van de binnenbocht, vangt met de 12m stok 7.400 gram en wordt sector- en vakwinnaar. Behonec scoort op staartnr59 (A3) in de buitenbocht 5.700 gr en wordt tweede. Zelf vis ik op nr49 met de 11,5m. ‘Leunen’ met een 3-grammer geeft geen resultaat, dus vis ik hoofdzakelijk driftend met een 2-grams dobber die ik zo heb afgepeild dat het aas 5-10 cm over de bodem huppelt. Dit levert uiteindelijk 9 blieken en een brasem van een kilo op, bij elkaar 3.060 gram en de 3e plaats in sector2. Sector1 wordt zoals verwacht gewonnen op kopnr29, Vogel vangt daar 6.600 gram, Wulterkens wordt op nr28 tweede met 4.260 gram (beide A1).

 

Dag 2/vak B

Vandaag staat er heel weinig stroom, in die zin is het aantrekkelijk om met de stok te vissen en de feeder achter de hand te houden. Helaas loot ik nr114 in het qua vangst minst geliefde deel van sector2, een zesje is hier hoog. De verwachting dat het deel met de lagere nummers meer resultaat geeft wordt bewaarheid. De sectorwinst gaat naar V.d.Linde op staartnr105 (B3) met 10.700 gram. Broess vist op nr95 (B2) met 8.160 gram naar de tweede plaats. De feeder levert mij niets op, met de stok op 12,5m pak ik ca. 40 blieken en bliekjes en wordt daarmee 20e. In sector1 op nr75 rechts van de fietsbrug (B1) gaat de winst naar Velthuis met 8.460 gram.

Strakke worp 1Strakke worp 2Strakke worp 3Strakke worp 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 3/vak C

Redelijke temperatuur maar windkracht 7, plu en feeder zijn vandaag onmisbare attributen. Ik loot nr170 in sector2, één nummer rechts van de bruine woonark (C4), dichter bij een hotspot ben ik nog niet geweest. Blokland zit op nr169 recht voor de ark en gaat op één meter afstand vissen. Dit pakt aanvankelijk goed uit want hij vangt een serie mooie platten, helaas voor hem laten ze de laatste twee uren verstek gaan. Volle bakOok bij mij wordt het dan op 10m uit de overzijde minder en ik besluit kort op 17m te gaan vissen, bij aanvang Lood hoog, klein aashad ik daar stevig gevoerd. Op mijn verre stek vang ik weliswaar een tiental blieken en platjes maar die halen bij lange na niet het gewicht van de zes brasems die ik ‘onder de kant’ nog vang. Blokland blijft met 11.700 gram op een 6e plaats steken, zelf behaal ik met 12.520 gram de 3e plaats. Vermeulen wint de sector op nr153 met 15.580 gram en Hofman wordt op nr151 tweede met 14.520 gram (C3). Dit blijken vandaag in totaal ook de twee hoogste vangstgewichten te zijn. In sector1 levert nr121 (C1) dit keer weinig vis op, Ooms vist slechts een 17e plek met 3.940 gram. Op hotspot C2 vallen de betere gewichten, 8.340 gram en een 1 op nr148 voor Smeets, 7.740 gram en een 3 op nr145 voor Droog.

 

Dag 4/vak D

Op de laatste dag staat er een schrale NO-wind, niet echt bevorderlijk voor goede vangsten. Toch blijkt over het hele parcours een aardig visje te worden gevangen, al behoort sector2 van dit vak tot de minst kansrijke. Er wordt gewonnen door Haarmans op nr234 links van het sluisje met 7.660 gram gevangen met de feeder op 25m. Renes eindigt op (kop)nr211 als tweede met 7.640 gram (beide D3). Zelf beleef ik de minste dag van de vier, met 4 posjes en één baars incasseer ik wel alle beten, maar het resultaat is ronduit bedroevend. Anders is het in sector1, daar wordt – weliswaar twee nummers verwijderd van hotspot D2 – gewonnen door Bergwerf op nr198 met 18.940 gram.

 

 

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Hotspot

Gewicht

Uitslag

Gewicht

Uitslag

Gewicht

Uitslag

Gewicht

Uitslag

A1

6600

1

10540

1

6140

1

7120

2

A2

7300

1

5880

3

8560

2

5260

6

A3

5720

2

5620

6

9660

1

8340

2

B1

5020

4

8460

1

6640

3

5040

5

B2

12060

1

8160

2

12520

1

8840

2

B3

6320

4

10700

1

12280

2

9040

1

C1

12100

1

12180

3

3940

17

5900

7

C2

8240

3

11340

5

7740

3

10620

4

C3

5960

2

17940

1

15580

1

10520

3

C4

7180

1

6880

4

12520

3

3340

15

D1

5340

8

9860

4

9940

2

5560

14

D2

7940

1

24760

1

7660

4

16160

3

D3

3000

3

5580

2

13020

2

7660

1

 

Conclusie

Het zijn natuurlijk momentopnamen en er zijn meer goede stekken in de Oude Rijn. Want hoe warmer het wordt hoe meer de vis zich zal spreiden. Typerend is echter dat de hotspots het hele jaar 'vis geven' en mocht het een keer minder zijn, dan wordt er één of twee plaatsen verder gevangen. De vis blijft dus in de buurt, ze schuift alleen op. Overigens, voor deelnemer Pansier is dit alles worst, hij vist op kantnummers 42-74-145 met 7 punten simpel naar de eindoverwinning.

 

Rinus Reichard