Introductie Achtergrond Opties Webshop Projecten Links Contact
 

Het project de Galactic computer, Portal machine, 2011 is een werk van de Geluidskunstenares Nathalie Bruys en is tot 1 juli 2012 te beleven op de begraafplaats de Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Het is een capsule met geluidsinstallatie van stemvorken, klankkasten en aanslag mechanisme.

In de machine kom je in aanraking met kosmische trillingen. De compositie word gevormd door stemvorken van de Solfeggio Reeks, zoals de 528 Hz (DNA) frequentie. Ze zijn afgestemd op ons zonnestelsel en vormen een sleutel tot het universum.

De door de kerk verbannen frequenties zijn terug te vinden in Gregoriaanse gezangen en in oude mantra's. Hiermee kon men toegang krijgen tot diepe re niveaus van het onderbewuste en tot andere dimensies. Zo kan de dood worden gezien als een deur naar een volgend leven.

De 528 Hz frequentie werkt helend op de genen. Het wordt ook gebruikt in laboratoria voor genetisch onderzoek, om uit elkaar gevallen genen weer samen te voegen.

De totale reeks van 9 klankkasten vormen de reeks solfeggio reeks van 174, 285, 396, 417, 528, 639, 741, 852 en 963 Hertz.

Het werk van Nathalie  maakt deel uit van de tentoonstelling Afterlife kunst over de eindbestemming. Een bezoek aan de Nieuwe Ooster, een prachtige begraafplaats, het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover en de tentoonstelling Afterlife is zeker de moeite waard.


Ga/actie Computer, Porta/ Machine

De Galactic computer, Portal machine van binnen met de 9 klankkasten in een kring om de reiziger heen.

 

De klankkasten voor de Galactic computer, Portal machine zijn speciaal ontworpen en wijken behoorlijk af van de standaard kasten. Een eerste eis was hufterproof omdat de Portal Machine een half jaar lang voor iedereen toegankelijk is. Lastig omdat de plaatsing van de stemvork op de kast een kwetsbaar punt is. En de kasten moesten vast gemonteerd worden op een zuil, zonder dat daardoor de klank erg terugliep.

Een oplossing was om de stemvorken aan de onderzijde van de kast te monteren en niet met een klemschroef maar met een bout te fixeren door een schroefdraad op de stemvork te maken. Zo ontstond een verbinding die maanden continue belast kan worden. En was de stemvork en het aanslag mechanisme weg gewerkt. Voor de bevestiging op de onderplaat zijn pootjes gemaakt versterkt met draadeind.

Door de poten te plaatsen op de trillingsvrije punten van de kast, in het midden bij de open kasten en op de hoeken bij de gesloten kasten, wordt de geluidopbrengst niet aangetast.