Introductie Achtergrond Opties Webshop Projecten Links Contact
 

Project Princess Margriet Award

 

De Princess Margriet Award is een jaarlijkse prijs die wordt gegeven aan de Europese kunstenaars, intellectuelen en activisten die streven naar een echt intercultureel landschap en maatschappelijke verandering.

De prijs is een initiatief van de European Cultural Foundation (ECF) ter ere van de enorme toewijding van de voormalige president van de organisatie, Prinses Margriet. De oprichting gebeurde in samenwerking met het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. De onderscheiding  bestaat ondermeer uit een prijzengeld ter waarde van 50.000 euro.

Voor 2012 heeft een onafhankelijke internationale jury unaniem gekozen voor filmmaker John Akomfrah en museum directeur en curator Charles Esche. De onderscheidingen zijn uitgereikt in Brussel op 19 maart 2012. De ceremonie wordt bijgewoond door Prinses Margriet, ECF president Prinses Laurentien en zo'n 400 gasten uit lokale en internationale culturele gemeenschappen.

Voor deze prijsuitreiking heeft Nathalie Bruys het geschenk ontworpen. Een stemvork-klankkast met de “eigen” persoonlijke frequenties van 695,63 hertz voor John Akomfrah en 465,33 hertz voor Charles Esche. In de stemvorken zijn hum namen gegraveerd en de klakkasten zijn bedrukt met een ontwerp van Narthalie.

De klankkasten zelf zijn geheel uit wengé vervaardigd strak afgewerkt, passend bij het ontwerp van Nathalie. De ECF heeft er voor gekozen ook de komende 4 jaar dit geschenk uit te reiken. Bij elkaar zal er een unieke serie ontstaan.