Oorlogsmonument

In de bossen op de helling van de Beischend (zie plattegrond) ligt het wrak van een Engels vliegtuig, dat daar op 21 maart 1945 is neergestort.

Rondom een granieten kruis liggen de resten van het vliegtuig, bestaande uit de stukken van de twee vleugels, een deel van de romp en de twee motoren. Het gaat volgens de inscriptie op het monument om een tweemotorige 'Hendley Page Halifax' van de Royal Air Force.

Het monument bestaat verder uit zes grafzerken met de namen van de slachtoffers: de piloot officier F.H. Thompson, H.S. Jonhson, R.F. Escreet en de drie Belgische vrijwilligers J. Morel, de Winter en G. Corbisier.

Er waren echter twijfels over het type vliegtuig wat hier ligt. Dhr. G.C. Kieffer, honorair secretaris van de Luxemburgse Society te Londen heeft onderzoek gedaan naar de werkelijke gebeurtenissen op die dag.

De Halifax was een veelgebruikt viermotorig vliegtuig. Op de avond van de 21e maart 1945, bij regenachtig en bewolkt weer, wordt een Lockheed Hudson tweemotorig vliegtuig met de registratie FK-803, code N van het 161e squadron van de Royal Air Force, klaargemaakt om te vertrekken onder het commando van Luitenant vlieger Helfer. De RAF basis Tempsford lag langs de autoweg A1, niet ver van de stad Bedfort. Deze basis speelde een belangrijke en geheime rol bij de RAF. De basis diende voor de afdeling "Special Operations Executive" (SOE), opgericht door Churchill met het doel assistentie te verlenen aan de verzetsstrijders in bezet Europa door opleiding en infiltratie en vrijwilligers in bezette landen.

De gebeurtenis op de 21e maart 1945 waren de meest trieste in de geschiedenis van het 161e squadron. Drie van de vijf Hudsons, waaronder de FK-803, die op een missie boven Duitsland waren gestuurd, kwamen niet terug. De missie was geplant voor de nacht van 19 op 20 maart, maar werd wegens slecht weer met één nacht uitgesteld. De officieren luitenant-vlieger Ferris in de Hudson T-9445 "O" en officier-vlieger Regan in Hudson AF-595 "L" en hun bemanning zijn tijdens die ongelukkige nacht boven Duitsland verdwenen. De Hudson van luitenant-vlieger Helfer is in die nacht op weg naar Duitsland in de buurt van Maulusmühle neergeschoten. Men neemt aan dat dit gebeurd is door een Amerikaans jachtvliegtuig dat op dat ogenblik boven de omgeving van Maulusmühle patrouilleerde. Eén salvo uit het boordkanon schoot de Hudson in brand, die daardoor snel hoogte verloor om tenslotte op de helling bij Maulusmühle neer te storten. Helfer is er in geslaagd zich te redden door op het laatste ogenblik uit het vliegtuig te springen. Hij is dus de enige overlevende van dit ongeluk en is na opvang van een bewoner van Maulusmühle en een behandeling van een dag in het ziekenhuis teruggekeerd naar Tempford.

De juiste toedracht van het verongelukken van de Hudson en luitenant-vlieger Helfer, zijn bemanning en drie vrijwilligers blijft in de archieven van de Royal Air Force en het Britse ministerie van Defensie geheim.

 

Oorlogsmonument

 

Hoe komt u bij dit monument

- Ga bij het station van Maulusmühle de spoorwegovergang over.

- Loop de straat door tot aan het laatste huis aan de linkerkant.

- Daar begint een trap van spoorbielzen naar boven, die later overgaat in een smal pad.

- Het pad komt uit op een breed bospad.

- Ga daar ongeveer 20 meter naar links tot waar aan de rechterkant een slingerend pad naar boven voert.

- Boven gekomen is het monument.

 


beginpagina | maulusmühle | plattegrond
geschiedenis station | watermolen | oorlogsmonument
foto-album | winter foto-album | treinen foto-album
links | informatie en contact