Sjoelclub “De Vogelvlucht Leiden”

 

Geschiedenis:

De vereniging is op 27 februari 1987 opgericht. In het begin bestond de vereniging uit circa 15 leden. Na enkele jaren groeide het ledenaantal zelfs uit tot 39. In de grote zaal van het gebouw “Vogelvlucht” aan de Boshuizerlaan 5 te Leiden ging dat prima. Omdat er 15 sjoelbakken zijn betekende dat wel dat er soms bij enkele bakken 3 personen aanwezig waren. Op dit moment is het aantal leden behoorlijk terug gelopen tot circa 16 mensen. Dit is mede het gevolg geweest van de kleinere locatie die onze vereniging in het gebouw kreeg toegewezen. Tevens zijn enkele zeer lang trouw gebleven leden uiteindelijk gestopt wegens het bereiken van een hoge leeftijd. Onze club heeft nu behoefte aan meer leden. Met deze website is dit in ieder geval een aanzet tot meer bekendheid.

 

 

Algemeen:

Sjoelen is echt geen bejaardensport zoals wel eens gekscherend word geroepen. Sjoelen is pure concentratie en tactiek, en uiteraard ook een vaste hand is prettig om tot grote hoogte te kunnen komen. Richtingsgevoel is bij deze sport uiteraard gewenst. Hetzelfde geldt ook voor andere sporten zoals darten, bowlen, biljarten die door vele mensen wordt uitgeoefend. Sjoelen valt in dezelfde categorie. Voor jonge mensen is dit oer-Hollandse spel zeer geschikt.

 

 

Spelregels:

Het spel is eigenlijk zeer simpel. Gooi zoveel mogelijk stenen geheel door de gaten op een zo evenredig mogelijk verdeelde manier. Hiermee wordt bedoeld om de 30 beschikbare schijven te verdelen over de 4 beschikbare gaten, de één, twee, drie en vier. In principe houdt dit in om in elk vak 7 stenen te gooien. In totaal zijn dan 4 maal 7 stenen is 28 stuks gebruikt. Omdat een volledige rij dubbel telt zijn in dit geval de punten 7 maal 20 is 140 punten. (i.p.v. 7 maal (1+2+3+4)). Indien de laatste 2 stenen vervolgens in de vier worden gegooid kan er in totaal 148 worden bereikt. Hierop geldt een uitzondering maar hierover later meer.

 

Hoe ziet een sjoelbeurt er nu uit? Je begint met 30 stuks stenen. Als deze zijn gegooid krijg je het restant terug. De stenen die echt volledig de voorzijde zijn gepasseerd worden in stapels van vier opgestapeld. De uitstekende stenen mogen dus niet met een vinger langs de gatenrand er ingeduwd worden. Bij twijfel een latje gebruiken. Bij de tweede onderbeurt vervolgens weer stenen werpen waarbij je ook hier het restant terug krijgt om de sjoelbeurt af te ronden met de derde en laatste onderbeurt. Hierna wordt geteld.

 

 

Een voorbeeld:

Stel in de één en de twee zitten 5 stenen, in de drie zitten 6 stenen en in de vier zitten 8 stenen. Het laagste aantal stenen in een vak is dus 5 stuks. Dit betekent sowieso al 5 maal 20 is 100 punten. In de drie zit hierbij dus 1 steen extra en telt niet dubbel, dus gewoon 3 punten. Hetzelfde geldt voor de vier, namelijk 3 extra stenen, dus gewoon 12 punten. Het puntentotaal bedraagt 100+3+12=115 punten.

 

 

Een extreem voorbeeld:

Zoals al eerder vermeld zijn er uitzonderingen. Het is namelijk mogelijk om hoger te gooien dan 148. Als je namelijk na 2 onderbeurten bij een sjoelbeurt reeds alle stenen door de gaten hebt gegooid met het punten aantal van 148, ook wel 148 in 2x genoemd, dan heb je recht op een extra steen (je derde onderbeurt). Deze steen wordt even tijdelijk geleend uit een vak. Indien deze in de vier wordt gegooid dan heb je de respectabele puntenscore van 152. Dit komt echter zelden voor. In theorie is het zelfs mogelijk om de maximale score van 156 te halen. Dit betekent dan 148 in de eerste onderbeurt en vervolgens in de tweede en derde onderbeurt allebei in de vier.

 

 

Op de vereniging:

Hoe gaat het er aan toe bij onze vereniging? Op een avond wordt er in koppels van twee gesjoeld. Hierbij jureert eerst de één en de ander sjoelt. Vervolgens wordt van plek gewisseld, zodat de ander jureert en de één sjoelt. Hierna schuift iedereen een plekje op naar de volgende sjoelbak. Iedereen speelt in totaal 15 keer, zodat op alle 15 beschikbare sjoelbakken wordt gesjoeld. Deze 15 beurten worden verdeeld in drie sessies van vijf.  Tussen deze drie sessies is er een pauze van ongeveer 15 minuten, waarbij de rokers een sigaret in de buitenlucht kunnen roken. In het clubgebouw is roken namelijk niet toegestaan. De overige leden kunnen even een drankje nemen en bijpraten in de sjoelruimte met de aanwezige stoelen en tafels.

 

Aan het einde van de avond worden alle punten opgeteld. Het gaat echter niet alleen om de punten. Het is ook gewoon voor de ontspanning en gezelligheid, dus je hoeft echt geen topper op onze club te zijn. Sjoelen doe je voor je zelf, omdat je het leuk vindt en met anderen erbij is het een enerverend spel.

De sjoelbakken moeten natuurlijk ook opgeruimd worden. Als we allemaal een beetje meehelpen zijn deze binnen 5 minuten opgeruimd, zodat vervolgens de genuttigde drankjes afgerekend kunnen worden. De volgende dag staat je score vermeld op deze site, zodat je alles op je gemak kunt bekijken.

 

 

Wanneer sjoelen wij?:

Er wordt gesjoeld van begin september tot begin mei op iedere vrijdagavond van 20.00 tot 22.30uur. De zaal is al open om 19.45uur. Iedereen is welkom en je hoeft echt niet elke avond te komen. Je bent er voor jezelf en dus verder nergens aan gebonden. Je kan gewoon ergens midden in het seizoen komen.

 

 

Kosten:

In principe is de contributie slechts € 50,00 per seizoen, maar je mag ook per avond afrekenen. Dit kost je dan € 1,80 per sjoelavond.

De drankjes worden op een lijstje bijgehouden. Ook hier vallen de kosten reuze mee.

Thee                  : € 0,80

Koffie                : € 1,00

Fris                    : € 1,20

Chocomelk        : € 1,40

Bier                   : € 1,60

Wijn                  : € 1,70

 

Verder zijn er, als de bar open is, diverse snacks te bestellen op de begane grond bij de country-dance vereniging die op deze avond in de grote zaal aanwezig is.

 

 

Afdelingswedstrijden en Nederlandse kampioensschap:

Ja echt waar! Sjoelen is een Nederlandse sport waarbij ook op hoger niveau gesjoeld kan worden. Onze sjoelvereniging is aangesloten bij de ANS, de Algemene Nederlandse Sjoelbond. Bij de afdelingswedstrijden kan je meedoen met team- en individuele wedstrijden. De ANS is verdeeld in 7 Afdelingen. Sjoelvereniging “De Vogelvlucht” is ingedeeld bij Regio West. De afdelingswedstrijden vinden slechts een klein aantal keer per jaar plaats. Indien je goed hebt gepresteerd kan je afgevaardigd worden naar de Nederlandse kampioenschappen. Het individuele Nederlandse kampioenschap wordt meestal gehouden in de Veluwehal in Barneveld. Omdat er veel verschil zit tussen sjoelers bestaat er een klasse indeling. Ook tussen de jeugd, de dames en de heren wordt onderscheid gemaakt om iedereen zoveel mogelijk kans op de prijzen te laten maken.

Voor meer  informatie kan je kijken op www.sjoelsport.nl.

 

 

Tot slot:

Ben je geïnteresseerd geraakt, kom dan gerust eens langs. Alles wordt je in een ontspannen sfeer uitgelegd. Gewoon mee sjoelen. Eerst meekijken mag natuurlijk ook.

Voor meer informatie kan je ook mailen. Zie hiervoor het hoofdmenu.

Tot ziens op vrijdagavond.

Terug