Snowshoe 

 

 

Geschiedenis

De geschiedenis van de Snowshoe begint in 1964 als er in de V.S. bij een nestje Siamezen twee kittens met witte voetjes geboren worden. De fokster, Dorothy Hinds, is hier zo van onder de indruk, dat ze de eerste Snowshoe-lijn wilt opzetten. Hiervoor gebruikt ze ook nog ragdolls en bi-colour Amerikaanse kortharen om de witte, omgekeerde V op hun neus te krijgen. In 1974 krijgt haar ras voor het eerst erkenning van de A.C.A.(American Cat Association) en wordt daar geregistreerd. Na verloop van tijd valt de belangstelling weg van dit ras. Op dat moment waren er nog maar vier katten geregistreerd. In 1977 is Jim Hoffman nog de enige fokker die dit ras in stand houdt. Hij vraagt bij de C.F.F.(Cat Fanciers Federation) om meer informatie van het ras, daar blijkt nog een Snowshoe-fokker te zijn. Samen met Vikki Olander promoten zij het ras en langzaam neemt de bekendheid van dit ras toe.

 

 

Karakter

De Snowshoe  is geheel niet bang voor honden, andere kattenrassen accepteert hij heel goed en hij gaat heel goed met kinderen om. De Snowshoe heeft het meegaande karakter en zijn zachte stem geŽrfd van de Ragdoll, en de speelse onbevangenheid van de Siamees. Ook het luide spinnen heeft hij van zijn oriŽntaalse voorouders. 

 

 

Uiterlijk

Algemeen: de Snowshoe combineert de krachtige lichaamsbouw van zijn Amerikaanse korthaar-voorouders met de lengte van zijn Siamese voorouders. Het moet een goed gebalanceerd evenwicht zijn, stevig en gespierd. Het hoort kracht uit te stralen, maar meer die van een renner dan van een powerlifter. De unieke combinatie van de point-kleuren, de witte plekken op hun voeten en neus, en de gematigde lichaamsbouw zet de Snowshoe op een geheel unieke plaats tussen de kattenrassen. Als de witte aftekening symmetrisch verdeeld is tegen de donkere points, is het geheel sensationeel, vooral als de kat zijn krachtige persoonlijkheid en aanhankelijkheid ook nog tentoonstelt.

Hoofd: het hoofd hoort net zo lang als breed te zijn, rond, en in goede evenwicht met de rest van het lichaam. De kaakbeenderen horen hoog te zitten. De neus hoort niet te lang of puntig te zijn en goed bij de rest van het hoofd passend.

Oren: gemiddeld groot, ze horen ovaal te zijn en breed aan de basis te beginnen.

Ogen: deze behoren groot te zijn, in de vorm van walnootje. De kleur is altijd stralend blauw wat krachtig accentueert met het wit van de omgekeerde V en de point-gekleurde kop. Andere kleuren zijn niet toegestaan.

Lichaam: rechthoekig met forse uitstraling, de vrouwtjes zijn smaller zonder teer te zijn. Eerder een fijn en sierlijk uiterlijk. De nek hoort middelmatig te zijn, in proportie met het lichaam en de kop.

Poten: van middelmatige lengte, ovale voeten, vijf tenen voor en vier aan de achterpoten.

Staart: dik aan de basis, spits aflopend. Geen knik toegelaten.

Vacht: behoort kortharig te zijn en goed aanliggend. Een pluizige vacht wordt niet toegestaan.

Kleuren: alle kleuren die bij de Siamees ook voorkomen worden erkend door de FIFť. In de V.S. zijn alleen de kleuren seal, blue, choclat en lilacpoint toegestaan

Patronen:   

* Show-pattern: De witte voetjes, en de omgekeerde V op de neus. Dit zo symmetrisch mogelijk.

* High white:  Het wit loopt te ver door op de pootjes. Maximaal mag dit eenderde van het lichaam zijn. 

* Mitted: Zonder witte V op de neus, alleen met de witte voetjes.

 

Foto's en Rasbeschrijving zijn afkomstig van onderstaande cattery:

Cattery Cold Artic Boots

E-mail: snowshoe@zeelandnet.nl

http://people.zeelandnet.nl/pijpehaut/